Jump to content

10. Разговор с Учителя на 4.VIII.1932 г. при палатката Му


Recommended Posts

10. Разговор с Учителя на 4.VIII.1932 г.

при палатката Му

Едничкото нещо, което не може да се продава, е любовта.
Вие не сте виновати, но сте били в едно кафене, дето са пушили тютюн и всичките ви дрехи миришат на тютюн. Сега махнете тези дрехи! Не че сами сте ги направили, но сте опушени. Съблечете дрехите си и облечете нови дрехи!
Има един закон: За любовта човек никога не трябва да говори. Аз за любовта никога не съм говорил. То е най-свещеното нещо на света. Аз съм ви говорил за любовта, която е слугиня в света, но за любовта, която не е слугиня - не. Какво ще му говориш за любовта си? Някой пита: „Обичаш ли ме?" Какво ще му казвам обичам ли го? „Обичам го" значи: всичко да направя за него.
Като ме пита някой: „Обичаш ли ме?", аз най-първо трябва да отида при Любовта, да я питам дали го обича. И ако го обича, аз тогаз всичко ще направя за него.
Представете си, че вие ми давате градина 40 50 декара. И питате ме дали мога да изкарам от градината зеленчук. Аз гледам дали има вода, извор. Изво­рът- това е любовта. И като има извор, казвам: Може да се изкара от тая градина зеленчук, всичко може да се изкара от нея.
Любовта е един вътрешен копнеж на човешката душа. Човек я търси на­всякъде. И всеки човек се огорчава, когато не го обичат хората. Това е един копнеж на душата. Човек като не разбира, той я търси там, дето няма да я намери.
Душата има едно понятие от небето, че с нея са се отнасяли много благо­родно, а пък тук се отнасят хамалски, не се церемонят. Един ваш възлюблен коленичи пред вас и казва: „Аз без вас не мога, ще умра за вас." И за да не би да умре, вие го приемате. И после той ви налага, придирва, къде ходиш, какво правиш; после ви туря морал, закони, проявява недоверие. Тогаз питам: Де е любовта?
В Бога има едно качество: хиляди, милиони години хората грешат, и Той не се е поколебал в любовта Си. Той знае какво ще бъде в края. Той знае каквото хората не знаят. Хората имат една философия и Го критикуват.
Сега, онези от вас, които сте готови, направете крачка напред!
Нашите възгледи трябва да бъдат толкоз силни, че най-големите бури да дойдат, да не могат да ги разклатят.
Трябва едно съвсем ново разбиране: „усърдие", „благочестие", „доброта" и пр. трябва да се разбират по съвсем нов начин. Има усърдие, благочестие, доброта за света, но има едно усърдие, благочестие, доброта, които да принасят.
Трябва да дойдем до закона на вътрешното самоусъвършенствуване. Това е една от най-трудните задачи. Отвън можеш да се научиш много хубаво, къщата ти да е измазана, можеш да преподаваш на хората как да живеят, но като дойде да засегне нещо тебе, това става за тебе трудно.
Вие не ме познавате кой съм. Никой от вас не ме познава кой съм аз. И Христа никой досега не Го е познал. Ако бяхте Го познали, вие щяхте да имате Неговата Любов.
Не мислете, че като ми правите някоя услуга, вие ми допринасяте. Като ми направите нещо, аз губя. Жертвувам се. Понеже аз съм в състояние сам да си го направя.
Аз познавам вашите баби и прадеди, които постоянно са с вас. Аз не се срещам за пръв път с вас. Аз ви познавам от отдавна, много пъти съм ви срещал.
Това, което с мене ще го научите за 10 години, без мене ще го научите за 1000 години.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...