Jump to content

20. VI. 1922 г. , София, Събрание VII. Лекция VI от Учителя


Recommended Posts

20. VI. 1922 г. *, София

Събрание VII.

Лекция VI. от Учителя

Тайна молитва.
Прочетоха се темите върху добрия и лошия човек и общата обработка на темата „Ползата от ветровете".

[Тема:] Разликата между характерните черти

на добрия и лошия човек

Добър човек е окултно-разумният и затова никакви нещастия не са в състояние да го сломят; там, гдето той отива, носи благодат. Той е канал на Божествената Любов и чрез него всички стават добри. Чрез него всичко се благославя, цъфти и дава плод. Той се отличава с голяма скромност.
Лошият човек е способен винаги и навсякъде да върши зло. Той мисли, че всичко принадлежи нему. Той съзнателно пречи на Божествения план.

*

Тема за идущата седмица имате ли? (- Да: „Ползата от цветята".) Упражне­ние имате ли? (- Да: Дишане и издишване.) Колко теми досега сте развили? (­Пет.) Ще се стараете от всяка тема, която развивате, да извадите по една полез­на черта за себе си - положителна черта.
Добър човек е онзи, който не се сломява от страданията. Който може да устои на всички страдания, той е добър човек, а лош е онзи, който не може да устои на страданията. Който може да издържи неприятностите в живота, той е силен, следователно и добър. Който може да приеме страданията на хората, той може всякога да ви приеме у дома си. Той може да бъде гостолюбив. Добър човек е, който никога не се сломява от страданията, който устоява. Туй е в негативен смисъл. Добър човек където стъпи, трева никне, а лошият където стъпи, тревата изсъхва - това е разликата. Добрият и в пустинята като отиде, тя ще се превърне в градина, а лошият и в градина да иде, тя ще се унищожи.
Сега, направете един малък опит. Вземете цветя, които скоро никнат и цъфтят. Някои от вас да вземат малко карамфилче, други - теменужки и [да] ги посадят в една малка саксия и забележете как растат при вас. Ако виреят добре, вие сте добър, ако не - имате черти, които трябва да се изправят. Най-малко един месец или два месеца дръжте тази саксия и ако заминете някъде, дайте наставления да я гледат. И когато ви питат защо правите това, няма да раз­правяте. Тая малка саксийка ще изложите при най-хубава обстановка; ще си я поливате всяка сутрин.
Един малък опит. Иде някой и иска да узнае где има вода в земята. Който разбира, ще вземете серева вълна, ще изкопае в земята дупка, ще я покрие с една паница, в тая дупка ще я зарови и след като престои известно време, ако се окаже вълната влажна, значи има вода, ако ли не - няма. Вълната овлажнява, понеже тя има свойство да привлича водата.
Та, сега, казвам: Цветята ще покажат има ли у вас добри качества или лоши. Представете си един цигулар, който мисли, че свири хубаво, но някои го слуша и отсъжда, че не свири хубаво. Може да го търпят хората, но те знаят, че не свири хубаво. И Божественото у нас, като ни търпи, не трябва да мислим, че то се съгласява, че свирим хубаво. Не, то казва: „Не свириш добре. Както живе­еш, не е добре." Както учителят казва: „Не свириш добре, тона не взимаш пра­вилно", и като не вземаш ти, взема тогава учителят цигулката, за да ти покаже.
Сега, ще се учите да бъдете положителни в себе си, да не се критикувате, но да отбелязвате фактите в себе си.
Тайна молитва.
„Ползата от доброто и здраво сърце" - ще пишете значи върху това по отношение на тялото и после - по [отношение] на душевния живот.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...