Jump to content

5. „Неявно, но тайно някак си"


Recommended Posts

5. „Неявно, но тайно някак си"

„А като възлязоха братята му, тогази Той възлезе на

праз­ника, не явно, но тайно някак си."

Йоан, гл. 7, 10 стих

Чрез този стих небето ни разкрива един важен закон. От спазването и приложението на този закон зависи успехът и развитието на човека. Чрез този стих Христос ни дава ключа на Божествения живот.
Категорически е казано: „неявно, но тайно някак си". Често слушаме да се казва: „Не ми върви", или: „Току-що почнах работа, и тя се развали." Не върви изобщо на човека, защото всичко върши явно, а това е културата на кокошката. И тази кокошка, въпреки своето крякане за едно яйце, и досега не се е спасила нито от ножа на своя господар, нито от ноктите на сокола или на лисицата. И човекът, който обича всичко да върши явно, и досега не се е повдиг­нал по-високо от културата на кокошката. А за Христа е казано, че е постъпил не явно, а тайно някак си.
Неявно. Учителят казва: Когато предприемаш нещо, не казвай никому.
* После, в пространството се носят или съществуват духове, тъмни и раз­рушителни сили, които подслушват и щом чуят, развалят. Значи, ще работиш не явно и ще се молиш не явно.
** Често пъти Учителят ни казва: „Този опит или този закон е само за вас, не го изнасяйте явно, на света."
*** Това именно е, което Христос е искал да каже с думите: „Каквото направи дясната ръка, да не знае лявата." Няма нужда да знае дяволът делата и плановете на окултния ученик.
Но тайно някак си. Когато се говори за тайно, в Божествения език се разбира онзи върховен момент, когато човек прави връзка с Бога, или когато една душа се среща с Бога. Този момент не явно, а тайно някак си само може да се изживее. Не явно, а тайно някак си в молитвата си ще се изправиш пред Бога и ще Му разкриеш делата, които си извършил и които има да вършиш. И само така човек ще се свърже с Бога и ще получи Неговото благословение и Неговата подкрепа. Не явно, а тайно някак си ще отидеш да отриеш сълзите на разплаканите си братя и сестри. Не явно, а тайно някак си ще занесеш светлина на брата-роб, за да бъде и той свободен. Не явно, а тайно някак си, както свет­лината. Не явно, а тайно някак си, както Духът. Не явно, а тайно някак си, както житото зрее, както цветята цъфтят и както плодовете зреят.
Не явно, а тайно някак си.
Някак си. Тези думи ни зъвеждат в съществената страна на Божествения закон. Без тези думички стихът би бил не само непълен, неясен и неразбран, но и неприложим.
Тези две думи ни говорят за методите, по които ний трябва да мислим, да чувствуваме и постъпваме.
Тайно някак си момата поглежда своя възлюблен и му се радва. Тайно някак си Бог изпраща Любовта Си на всяко дихание, на всяка твар в Неговото творение. Всичко живее, се радва и усъвършенствува в Светлината на Онзи, Който тайно някак си ги възраства и работи върху тях.
Слава да бъде на Великия, Който не явно, а тайно някак си ни изпълва с Духа Си и ний живеем, растем, се движим и съществуваме в Него!
„Не явно, но тайно някак си!"
Това е закон!

Елена X. Григорова, 21 декемврий, 1936 г., Изгрева. София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...