Jump to content

10. Духът на Истината


Recommended Posts

10. Духът на Истината

Който иска да разбира мислите си, трябва да разбира музиката. Музика­та взима участие в организирането на човешката мисъл, а оттам и в организи­рането и на неговото тяло. В живота музиката играе роля като лечебно сред­ство и като средство за спояване на частите в едно цяло. В това отношение може да направите един опит. Поставете двама болни при различни условия: единия под грижите и надзора на лекаря, а другия - сам на себе си, като го съветвате да пее по няколко пъти на ден. Вторият болен ще се излекува по- скоро от първия. Музиката повдига вибрациите на човешкия живот, т. е. на не­говия организъм, а от друга страна събужда жизнените сили. Като знае силата и действието на музиката върху организма, човек трябва да пее при всички условия на живота. Като болен, здрав, при мъчнотии, изпитания, страдания. Престане ли да пее, човек е осъден на мъчнотии, страдания и изпитания, и смърт. Животът започва с музика и свършва с прекратяване на музиката. Ня­кой пита: „Защо трябва да пея?" - За да живееш. - „Какво ще стане, ако не пея?" Ще умреш. За да не умре, за да бъде здрав, разположен и работоспосо­бен, човек трябва да пее. Музиката е храна на душата. Ако със ставането си от сън човек вземе правилен тон в съзнанието си, в самосъзнанието и подсъзна­нието и свръхсъзнанието си, всичките му работи ще вървят добре. Не може ли да ги вземе правилно, ще се спъне. Това се отнася и до обикновения, и до писателя, и до поета, и до учения, и до философа. Ако работата на писателя не върви добре, той търси вината в хартията, в перото, в мастилото и в ред вън­шни работи. Не, вината е в неправилния тон, който човек е взел още със става­нето си. Сега, като говоря за музиката, имам пред вид разумните същества, които се ползуват от нейните сили, за да управляват света. Като разглеждам музиката като условие за справяне с мъчнотиите, виждам, че [на] най-големи нещастия се натъкват онези същества, които не пеят и не свирят. Например млекопитающите животни са изложени на най-големи мъчнотии, защото не мо­гат да пеят. Оттук вадим заключението: колкото по-тежки са страданията, тол­кова този човек или животно не пее. Ако почне да пее човек съзнателно всеки ден и с любов, страданията му ще се намалят. Ако можете да внесете в ума на страдащия една светла идея, животът му ще се осмисли и страданията ще из­чезнат. Не приеме ли светлата идея в ума си, колкото и да му говорите за нея, той ще каже, че всичко е празна работа.
Трябва да се справяте според музикалното си тониране с вашите мисли, понеже не всяка мисъл е музикална и отговаря на хармонията на вашата душа. Затова трябва да пеете, да се тонирате, и като се тонирате чрез песента, по тази хармония ще приемате и мислите. Мисли, които ще развалят хармонията на душата ви, те не са твои. Ти ще ги нагодиш така, че да се хармонират. Не всякога приятните мисли за външния ви интерес са верни и добри. Иска се знания. Затова, ако си тониран добре, тогава висшите същества ще имат усло­вия през тази хармонична среда на клетки, които са се организирали във ва­шия ум, сърце и воля, ще могат да ви научат как да постъпвате. Ако днес с изгряването на слънцето си бил в хармония със своя ум, сърце и воля, и ако си бил в хармония с всички същества и души около теб, то непременно и за ут­решния ден ще бъдеш в хармония с всички около теб.
Иска се работа постоянна и неуморна, за да се приготвиш за работа. Как ще се справиш с всичките клавиши на пианото, ако ти не разбираш основните тонове, с които ще проверяваш другите? Когато времето е бурно, показва, че ще има засенчен и неприятен ден. Започни да се тонираш, да пееш и да спра­вяш [оправяш] в себе си противоречията и денят ще се изясни. Денят зависи от умовете на хората и сърцата, настроени са един против друг. Почни да опра­вяш себе си, своята мисъл и времето заедно с другите заедно ще се оправи. Как ще се оправи по-слабият, по-нисшият, ако по-силният и който има знание, не се оправи? Когато господарят и господарката са в хармония, тогава целият дом заедно с децата, с животни[те], са оправени. Когато учителят е оправен, тогава и учениците са оправени. Когато готвачът е заготвил с радост, съзнание и любов, всички, които са яли тази гозба, ще са радостни. Ако не можеш със себе си да се справяш и да се подредиш, как ще подредиш другите хора, с какво ще ги оправиш? Техният организъм е също така разстроен като инстру­мент и как ще ги нагласиш, ако не знаеш основните тонове, с които ще може да ги нагласиш? И трябва да проучаваш всеки човек от какъв материал е напра­вен и какви тонове може да ти даде. Животът е изкуство и трябва да го научиш сам ти, да си укрепен с вяра, да имаш светлина проверена, доколко може да виждаш и доколко може да издържаш, и тогава може да помагаш. Не давай това, което не си проверил пред себе си. Не давай това, което е теб необходи­мо да градиш, за да не стане нужда да си в притеснение и да пороптаеш. И тьй, бъди умна и прозорлива и всякога тонирана в твоето съзнание, самосъзнание, подсъзнание и свръхсъзнание. То се тонира с постоянство и тьрпение, и рабо­та над себе си. Ако получиш малко добивка за една година, благодари, не ис­кай много. Големи крачки прави онзи, който се е упражнявал много и който си носи капитала от миналото.
Чадо Раде!
Твоето движение на постъпка е по-бързо от разумната мисъл. Ти трябва да превъзпиташ баща си чрез хармонична мисъл, а не да му даваш преднина все той да върви. Вървял е тогава, без да има светлина, в тази посока, а сега ти ще го ръководиш в тази насока. Затова ще бъдеш разумна и съзнателна и лю­бяща. Ще любиш всяко същество като душа, което трябва да живее и ще му дадеш възможните условия да се развива, което виждаш, че е добре, а недос­татъците му ще ги оставиш настрана, ще забравиш грешките му, както и твоите Бог. Ще знаеш едно нещо: както да си спрямо долните строга или мека, така и по-горните от теб ще бъдат спрямо теб. Ти си приготвяш за бъдаще условия за по-горния живот. А това, което имаш сега, е от миналия ти живот. Справи се добре. Както на теб са неприятни тия, които не знаят, така и тия, които са по- горе от теб, ще им бъдеш неприятна. Твоите огорчения и нетърпение, неспра­ведливост към другите, ще изтъкнат пред ония, които са по-горе и ще ти държат сметка, за да ги изправиш. И тогава същото огорчение ще мине през твоето сърце и ще изгорят ония, нисшите елементи, които ти със своята светлина и воля не си ги смекчила.
И тъй, на работа непрекъснато и постоянствай. Музика, песни, тониране, четене, размишление и практическо изпълнение.
Туй, което ти се случва през деня, ще знаеш, че е за изпит, доколко си тонирана и себеобладана и съзнателна в своята мисъл, и доколко са развити в теб милосърдието, доброто и любовта. За да любиш, трябва да си справед­лива. За да правиш добро, трябва да обичаш. А за да станеш мъдра, трябва да имаш тия три качества. Справедлива, да обичаш и да правиш добро.

Тъй казва Духът на Истината.

19.IX.1942 год., Видин

Izgrew_17_54.jpg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...