Jump to content

6.5. За физическото здраве


Recommended Posts

6.5. За физическото здраве

Физическото и душевното здраве са нормалните състояния на човека, великият дар на Природата, основата на човешкото щастие. Но както едното, така и другото се подчиняват на закони, които трябва да се познават и съблю­дават.
На много места Учителят говори, че „ученикът трябва да бъде душевно и физически здрав". Той счита обаче, че здравето е плод преди всичко на мисъл­та на човека. Затова лечението на болния трябва да започне преди всичко с неговата душа. На човека трябва да се вдъхне доверие, вяра, надежда в него­вото оздравяване, в правилността на прилаганите за лечението му методи. То­ва съвпада напълно със схващането на великия руски физиолог Иван Петрович Павлов. Достатъчно е само една неприятна дума, едно тежко съобщение през време на яденето ни, за да спре отделянето на стомашен сок, да се при­чини едно или друго заболяване. Като се започне от тези елементарни наблю­дения, човек може да се убеди, че наистина голямата част от физическите за­болявания имат за основа някаква душевна травма. Наистина, ние откриваме при много наши заболявания наличието на микроби, които поставяме за пър­вопричина на заболяването. Това е вярно. Но също е вярно, че микробите мъч­но преодоляват естествения имунитет, който ни предпазва от тях. Неговото пропукване, нарушение неговата цялост, нарушението на равновесието на си­лите на организма създава условия за развитието на микробите, за заболява­нето. Затова в основата на физическото здраве лежи здравето на душата, пра­вилно изградената психическа нагласа на човека. Целостта на „душата" съхра­нява естествения имунитет, поддържа здравето и на тялото.
Но здравето на човека се намира в зависимост и от средата, от услови­ята на съществувание и режим на живота. Тук са в пълна власт: слънцето, во­дата, движенията, упражненията, физическите упражнения, екскурзиите, фи­зическата работа, трудовите условия, правилното редуване на всички действуващи външни фактори. При правилно подреждане на всички тия фактори човек може да живее почти без да боледува.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...