Jump to content

8. Кухнята


Recommended Posts

8. Кухнята

Обичах да навестявам кухнята. Не само защото около казаните е топло и уютно, въпреки пушека, който никога не улучва комина и дълго се върти на едри кълба из кухнята, въпреки големите дъждовни капки, които намират пролуци през плочите на покрива и улучват точно врата на посетителя в самата минута, когато вън дъждът е спрял.
Не само защото тук можеш да намериш най-голямото богатство на пла­нината - едно канче топла вода.
Не.
Който познава живота на тия хора тук и се е вживял в него, лесно разби­ра притегателната сила на тая опушена каменна сграда.
Последния път, когато ходих в кухнята, валеше дъжд. Въздухът и земята бяха нагизнали от влага. Галошите ми едва задържаха нашествието на водата от всички страни. В самата кухня беше кално - трябваше да стъпвам по плочи­те. Бяха дежурни добрите познати А. Б. В. Г. Д. Е. и Ж., а дядо Благо носеше вода с лодката. Водата беше вече донесена и се грееше в големия казан. Чай­ниците клокочеха.
Основата на трапезата за тоя ден беше зеле. В единия ъгъл беше стова­рена цяла грамада зелки. Трябваше да се очистят горните листа, да се очистят кочаните и да се накълцат.
Готвеше се обед за триста души здрави хора, на които никога не липсва­ше апетит.
Всичко в кухнята беше в движение: ножове, ръце и уста.
Отначало, докато се започне работата, се водеха оживени разговори. После нямаше какво да се приказва. Започнаха песните.
Изпяха се един след друг всичките куплети на първата песен от песно­пойката - „Зора се чудна зазорява", с всичките възможни повторения. После се навлезе в сериозната гама на песента - „Ще се развеселя", после - „Напред да ходим смело", после - „На Учителя покорен" и така нататък. Не се достигна даже до песента „При извора", когато всичкото зеле беше очистено, нарязано, влязло в казаните и наполовина сварено.
Идваха, разбира се, и братя. Те не вършеха нищо полезно. Само слуша­ха, пъхнали ръце в джобовете, грееха се на огъня и тук-там поддържаха песен­та с някоя и друга басова нота.
Минути и часове вървяха, към зелето бяха прибавени и картофи, музи­кално очистени при помощта на втората част от песнопойката.
А ако бих бил малко повечко вярващ, бих почти повярвал, че това е маги­ята на тихото озарение, любовта и радостта, които се примесват при готвенето й.
(Вж. снимка № 117 от „Изгревът" том XV. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...