Jump to content

17. Поетите


Recommended Posts

17. Поетите

Поезията е съзерцание, благоговение, вдъхновение, възторг, трепет, ти­ха молитва, проникновение, тежък кръст.
Тя опива душите, блика от сърцата, смесва се с въздушната струя, която пълни ноздрите, вслушва се в бърборенето на поточето, в плискането на езер­ните вълни, вдъхновява се от плясъка на дъжда по разклатената палатка, чува ударите на огромната птица в нейните поли, преживява като живи части от самия човек величието на изгрев слънце, красотата на залеза, величието и смисъла на собственото си страдание.
Поезията е неделима част от живота, негова по-висока, свръхземна га­ма.
И ето: аз не познавам нито един истински поет, чието поетическо вдъх­новение да не го е довело до религиозно съзерцание.
И не познавам нито един истински религиозен човек, който да не е поет.
И точно затова тук, около езерата, са се събрали толкова много поети: сякаш е истински събор от поети.
Не искам да говоря за тия, които са печатали стихове, за тия, които са видели името си върху кориците на луксозни издания.
Не говоря за тия, в чиито чекмеджета лежат тетрадки, изпълнени с кра­сиво написани стихове, които може би никога няма да видят печатница.
Не говоря даже и за тия, които лягат и стават с мисълта да започнат някога да пишат поезии, но по неизвестни за тях причини, все отлагат.
Аз говоря за тия тук, събрани от четирите краища на страната или преле­тели хиляди километри от далечни страни, които са почувствували и чувствуват с всичката му дълбочина прелестта на собственото усъвършенствуване, величието и подвига, висината и красотата на Учението.
Аз говоря за мъничките, непознати на широкия свят ученици, сгушени във влажните си палатки, в леглата, четящи мълчаливо беседите, размишлява­щи под монотонното плискане на дъжда.
Непризнати от официалната критика, невписани в антологиите поети и поетеси, чиито сърца при всичките условия на живота не спират да пеят и да славословят Бога.
(Вж. снимки № 29, 30, 31, 33, 34, 35 за невидимите поети от палатковия лагер от „Изгревът" том XVI. Вж. снимка № 30, 31, 32 от „Изгревът" том XIV. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...