Jump to content

4. Безсмъртие и прераждане


Recommended Posts

4. Безсмъртие и прераждане

Д-р Ст. Кадиев

(сп. „Житно зърно", г. Ill, 1926, кн. 7-8, с. 216-217)

Без да претендираме за меродавност, нам се разкрива въпросът за без­смъртието и прераждането на душата чрез следното сравнение.
Всяка една епителиална клетка може да се сравни с един индивид. Цело­купният организъм отговаря на целокупното космично тяло. Всеки един инди­вид зависи от целокупния организъм също тъй, както епителиалната клетка (па и коя да е клетка, но вземаме епитела за по-голяма нагледност), зависи от тялото, което я произвежда и на което служи. Подчинявайки се на жизнените цели на организма, клетката бива изграждана, работи известно време и след това бива отделяна; животът се отдръпва от нея, тя остава като мъртва принад­лежност на организма, докато един ден съвсем падне.
В скоби казано, тая клетка ще съществува толкова по-дълго време, кол­кото нейната организация и функция по-пълно отговарят на нуждите и приро­дата на организма.
Погледнато от материална гледна точка, епителиалната клетка се ражда, живее и се превръща отново на прах.
Но когато се проследи животът, на когото тя е носител, ние виждаме по- друга картина. Организмът, подчинен на своите биологични закони, поддържа едно точно определено число епителиални клетки. Субстанцията на клетката, материята й, се мени; но жизнената сила, която изхожда от вътрешната стихия на организма, не умира. Тя се прелива в друга, нова, епителиална клетка, коя­то се нагажда пак според нуждите на организма. Така, виждаме, субстанцията на клетката се сменя, но животворящият неин принцип си остава като недели­ма част от целокупния организъм. Докогато организмът живее, точно опреде­лена, даваща необходимата клетка, сила живее, действува, минава из лишена­та от живот кожна коричка към сочната, нова епителиална клетка, все следей­ки далечните нужди на живия организъм. Така виждаме как жизнената сила, или животворящият принцип, или „душата" на клетката влиза в материята, раз­работва я по своя план и се отделя, когато това стане нужно, за да си построи нова материална къщичка.
„Душата" на епителиалната клетка живее в целокупната жизнена основа
на организма и е в него от „раждането" до „смъртта".

* * *

Ние имаме пълна аналогия с човека и целокупния жизнен, космичен ор­ганизъм. Той разработва материята според стадия на своето развитие, като всичко живо е клетка от неговото тяло. Материята бива използувана и модели­рана според вътрешната динамика на тая одухотворваша сила или „душа". В своята основа тя е органически свързана с цялостния живот, т. е. всичко живо в този организъм има братска връзка помежду си. Така че не само душите на хората са братски помежду си, но човек е брат и с последното дъхаще живо­тно, с последнята тревичка в планината. Всичко, в което блика живот, е клетка от този одухотворяващ космичен организъм и всичко живо е безсмъртно. Ду­шата на всичко живо е свързана с душата на Бога, живяло е в миналото може би в друга форма, и ще живее в бъдещето, следейки общото негово развитие.
И така, няма смърт. Има само преливане на живота от една форма в друга.

* * *

С какъв ужас се прощава с живота умиращата епителиална клетка!
Какъв ужас е смъртта за човек, който мисли, че е дошъл случайно на земята, че всичко свършва в материята, че „гробът" е последната инстанция на живота. Но даже и в гроба няма нито секунда покой. Всеки миг носи промяна в мъртвото тяло и не минава много време, когато епителиалната клетка участву­ва по друг начин, със своята материя в процесите на живота. Материята е също вечно в движение. Следейки темпа на жизнената стихия, тя минава от форма в форма, без да замръзва нито в една от тях.
Каква величествена картина се разкрива пред взора на съзналата се като душа епидермална клетка, която чувствува единството си с целия органи­зъм, на която временното материално съчетание не пречи да изживява всеоб­щия темп на грамадния според нейните размери организъм!
Каква радост изпитва душата на човек, прозрял през миражните поло­жения на временното своето място в Божествения организъм, в който има пос­тоянен напредък и постоянна радост!

* * *

Свободата съществува само за идеалните; за гениалните хора. Всички хора в света трябва да бъдат идеални; а не само един или двама.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...