Jump to content

2. За Либералната Вселенска Църква - от Софрони Ников


Recommended Posts

2. За Либералната Вселенска Църква -

от Софрони Ников

(в. „Хасковска поща", г. IV, бр. 801, 5.IV.1927 г., с. 2)

Като казахме завчера нещо за Теософията, налага ни се да кажем нещо и за Либералната Вселенска Църква, защото мнозина бъркат тия две понятия, още повече, като чуват и четат, че Софрони Ников бил теософски (?) свещеник.
Л. В. Ц. няма нищо общо с Теософското Общество и изповядваната от членовете му Теософия, освен това, че бивши епископи и свещеници на Англиканска, Католическа и Православна църкви, по убеждение теософи, са се ор­ганизирали в една отделна църковна община, под заглавието „Либерална Все­ленска Църква".
Тази църква е напълно законна църква на християнската религия, защо­то отговаря напълно на изискванията на християнските канони. В дадения мо­мент тя не е нищо повече, освен една от седемте църкви на Христовата Рели­гия: Православна, Католическа, Англиканска (Епископална), Арменска, Сирий­ска, Коптска и Либерална. Различавайки се малко по дребни, второстепенни точки, тия седем сестри са всички редовни и законни според Правилата на Вселенските събори.
Както и по-старите си сестри-църкви, Л. В. Ц. се управлява от Епископ­ски Синод, има Апостолско Предание, свято съблюдава Седемте Тайнства и всички обреди, и има четирите части на всяка истинска религия: Учение, Мо­рал, Култ (Църква) и Монашество.
Нейната особеност е само тази, че тя може да се сматря за една научно- философска Църква, тъй като свещениците й, като ученици на Теософията, мо­гат да отговарят на всички въпроси на жаждущата за разбиране интелигенция, тъй че да бъде задоволен и умът на църковните последователи, покрай сърце­то.
Понеже Теософското Общество не е една религиозна организация, а са­мо такава на ученици на Теософията, затова в него има членове, принадлежа­щи или не, на всички религии и организации. Като е така, макар свещеник на Л. В. Ц., пишещият тия редове с всички права е член на Т. О. и случайно сега негов председател. Членовете на Т. О. не са задължени да бъдат такива на Л. В. Ц., както и на която и да било друга религиозна община, но такава е сила­та на теософията, че тя обикновено убеждава учениците си в правотата на ре­лигията им, че им повлиява да се възвърнат обратно в своята напусната цър­ква - за да се съживят и възобновят всички религии, което е една от големите задачи на Теософията в наше време.
И тъй, Л. В. Ц. е дотолкова „Теософска", доколкото последователите й изучават тази научно-религиозна философия.
Друга връзка тя няма.

Софрони Ников Свещеник на Л. В. Ц.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...