Jump to content

14. Вместо сбогом


Recommended Posts

14. Вместо сбогом

Д-р Ст. Кадиев - Стека

(в. „Утринна Хасковска поща", г. II, бр. 334, 15.IX.1928 г., с. 2)

Преместването ни от Хасково не е изненада за нас. Въпреки някои дреб­ни технически неудобства, които се създават, място за оплаквания и съжале­ния не трябва да има. От нас се иска да си дадем сметка за стореното през четиригодишното ни пребиваване в Хасково, за да почерпим поуката му.
По наш адрес се говори различно. Хасковското гражданство, което е било в контакт с нас и особено редовните четци на Хасковските вестници вече са си съставили мнение за нас. А това е стъпка по стъпка потвърждение на нашите познания. Колкото повече различия във възгледите и настроенията пре­дизвиква една идея, толкова повече е жизнена и правдивост срещаме в нея, толкова нейната дълбочина от живот ни засяга. А ние предлагахме - под разпични форми - една идея.
Бихме желали да остане на нашите съграждани споменът за една идея - идеята за личната саможертва, продиктувана от любовта към ближен, народ и човечество, осмислена от едно дълбоко познаване законите на Битието.
Изразено в подробности, нашата идея бихме завещали на хасковци като следните точки:
 
1. Нашето съзнание трябва всякога да бъде във връзка със съзнанието на Вселената, чийто основен закон е любовта. Всяка наша мисъл трябва да бъде пропита от елемента на безкористната любов, ако искаме да бъдем съ­ратници на голямата вселенска процесия.
 
2. В тая процесия, всемирното съзнание е предвидяло всички етапи. Епо­хата, в която живеем, е именно преходна; затова тя е много бурна - много убийства и самоубийства, заплетени народни и международни отношения.
 
3. Да не се забравя: българският народ има много добро бъдеще. Всички негови страдания - външни и вътрешни - са временни. Не униние, а доверие в провидението, упорита творческа работа, сговорливост, самоотверженост, жер­тва на личното заради общото, благородство в характера, честност - това са качества, които българинът трябва да придобие.
 
С тия качества българинът безусловно ще сломи всички вътрешни и вън­шни прегради по пътя на светлото си бъдеще.
 
4. Народът ни има нужда преди всичко от просвета. Само просветата ще разкрие природните богатства в страната ни, ще ни научи как да избягваме злините, как да наредим живота си така, че да има повече радости и по-малко страдания.
 
5. Една от първите прегради за това е алкохолизмът. Народът ни трябва час по-скоро да се освободи от лапите на Цар Алкохол.
 
Частно за Хасково.
Нашите съграждани са по душа добри хора. Не сме сравнявали престъп­ността на нашия град с тая в другите. Ако е вярно, че не можем да спим с отключени врати, както било например в Белоградчик, вярно е също, че прес­тъпленията ни са сравнително редки и най-често от чужденци. Засега градът ни има нехомогенно население, което е разделено на множество племена - няма­щи нищо общо помежду си. Но общата работилница, тютюневият склад, бързо влияе и след десетина години, може би, народностната физиономия ще бъде уеднаквена. Затова отговорността на интелигенцията ни е толкова голяма. Тя има да полага духовните основи на утрешното Хасково, да му посочи пътя на развитието, да му създаде проекто-традиции. Както зданието има архитект, така и обществената сграда има архитекти, според които тухлите - индивиди - се нареждат. Малцина наши интелигентни съграждани разбират така задачата си. Но ние знаем, че има пробудени съграждани, които ще окажат мощно вли­яние върху целокупния живот на града ни. Това ще бъдат съзнателни, честни, благородни съграждани, с пълно съзнание за своя обществен дълг и готови на всяка лична жертва заради него.
В подробности набелязваме някои близки цели за постигане на Хасково.
 
1. Урегулиране на трудовите условия с оглед на индустрията ни, за да се избягват безработиците и кризите.
 
2. Хигиенизиране на работилниците и просвещаване на работничество- то ни - гръбнака на населението ни.
 
3. Залесяване на околността на града и насърчаване на контакта с при­родата. На Емача, в Кенана, на Аида има въздух, достатъчен, за да пречисти дробовете на народа ни и да го запази здрав и добре развит физически.
 
Нахранен, трезв, здрав народ - това е първата пряка цел. Тя не може да бъде постигната отведнъж. Упорита работа предстои на народните работници! Средище на тая работа, неин факел би трябвало да бъде Читалището - театър, чието тяло вече краси центъра на града ни. Нека Хасково свикне да гледа на него като на свой мозък!
Разбира се, ще никнат и други задачи - които ние не можем да обзрем. Важното е да се работи - с искрено желание.
Това е заключение на нашата четиригодишна разновидна работа - за мнозина странна и противоречива. Животът ни вика на други полета, където трябва пак да се работи. Но Хасково ни е роден град и все ще ги привлича. След години - може би много - ще се върнем в него и дано го намерим подоб­рен, благоустроен, с културно, благородно население, станал красиво цвете от букета на нашата родина.
Всичко добро да бъде над Хасково!
Гара Раковски, 11 .IX.1928 г.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...