Jump to content

1. Биография


Recommended Posts

Д-р Стефан Кадиев

VIII.

Биографични бележки

1. Биография

Д-р Стефан Станчев Кадиев е роден в гр. Хасково, на 6 април 1897 г. Той е най-големият син на учителите Иванка и Станчо.
Бащата Станчо Стефанов Кадиев е син на занаятчия - шивач. Бил е уче­нолюбив и много трудолюбив. С помощта на съпругата си Иванка е завършил естествена история във Фрайбург, Швейцария и след това се е завърнал в Бъл­гария. Станал гимназиален учител в гр. Хасково. Участвал е в Балканската и в Междусъюзническата войни, достигайки чин „фелдфебел". В Междусъюзничес­ката война воюва заедно с най-големия си син, Стефан. Работил дълги години в родния си град, където и се е пенсионирал като училищен инспектор. Осно­вал е социалистическата партия в Хасково.
Майката на д-р Кадиев - Иванка, е била също от семейство на занаятчии. Завършила е прогимназия. По предложение на настоятелството на Хасковска­та гимназия е поканена за гимназиална учителка. Вземала е дейно участие в културния и социалния живот на град Хасково, била е първата жена в града, изпълнявала женски роли в театралната трупа, изнасяла представления. Осно­вала група на общество „Бяло Братство".
В семейството на Станчо Кадиев се родили и израснали пет сина и една дъщеря.
Младият Стефан завършва Хасковската гимназия през 1915 г. Министер­ството на войната отпуска стипендии за обучение на надарени младежи. Ди­ректорът на гимназията предлага на Стефан да се яви на конкурс и активно го подкрепя в подготовката и участието му. Талантливият младеж спечелва сти­пендията и заминава да учи медицина в Инсбруг, Австрия. Но започва Първата световна война и едва завършил I курс, бива отзован обратно в Родината и преведен като студент-медик в армейска етапна болница в гр. Ксанти. По-къс­но е прехвърлен в санитарна школа в гр. Гюмюрджина, като лаборант в армей­ска лаборатория. Тя е била към немска военна болница. Там участва в мащаб­ни мероприятия по ликвидиране на заболяването малария. Открива метод за бърза и еднозначна диагностика на маларията по микроскопски начин, който бил веднага приложен във всички полкови лаборатории. Методът е приложим и значим и до днес. През 1918 г. е преместен от фронта в Хасково, в полкова лечебница. Демобилизиран е през 1919 г. Кандидатства отново за стипендия на Военното министерство. Приет е в първия курс на току-що основания Меди­цински факултет към Софийския университет. Сред преподавателите във фа­култета са много от най-добрите специалисти на Русия, намерили приют в Бъл­гария след Октомврийската революция. Завършва обучението си като първе­нец на випуска. Междувременно се запознава с идеите на Петър Дънов. Пос­тавя ги безрезервно като основа на по-нататъшния си живот и работа. В духов­ните му търсения и житейските перипетии до него е съпругата му - Иванка Петкова Тетевенска.
Веднага след завършването на образованието си е назначен за лекар на X пехотна дружина в родния си град Хасково. Ужасен от състоянието на здрав­ната култура, широката заболеваемост и високата смъртност от туберкулоза, полага големи усилия за пропагандиране на здравни знания сред широки сло­еве от населението чрез статии, сказки. Основава движението за здравна прос­вета и активен здрав живот „Хасарей". Дейността на движението включва, ос­вен разпространение на здравни знания, още и организирани ежедневни спор­тни занимания за стотиците му членове, изграждане с дарения и собствен труд на минерален басейн. След 4-годишна служба е преназначен за дружинен ле­кар на I конско дружинно отделение. След 8-годишна служба е повишен на длъжност полкови лекар на XI пехотен полк в гр. Сливен. В Сливен отново раз­гръща широка обществена пропагандаторска дейност, изграждайки група, по подобие на изградената вече в Хасково. Става член на международната орга­низация за борба с алкохолизма IOGT, полага клетва като заклет въздържа­тел. През 1937 г. е преведен като старши ординатор на VIII дивизионна болница в гр. Хасково. През 1941 г. е преведен на длъжност дивизионен лекар на X пехотна дивизия в гр. Кърджали. От 10.IX.1944 г. до 1945 г. е етапен, корпусен и главен лекар на Първа българска армия. След края на Отечествената война е главен лекар във Военната академия. Поради служебни несъгласия, през 1946 г. преминава на работа в гражданската сфера. Работи като фабричен, училищен лекар, лекар на свободна практика, спортен лекар, в батнеосанаториум, в про- филакториум. Пише статии за почти всички медицински издания. Завършва допълнително специализации „фитотерапия", „Хигиена", „Профилактика". Не­щатен сътрудник е в Института по гериатрия към БАН. Поддържа тесни твор­чески контакти, обширна кореспонденция със специалисти, работещи по проб­лемите на стареенето от съответните институти в Москва, Киев и Букурещ. В тези контакти от съществено значение е и активната му дейност в Българския есперантски съюз.
Като член на Българския есперантски съюз, участва в международни кон­греси, конкурси за написване на литературни произведения на есперанто, во­ди активна и изключително богата кореспонденция със съмишленици-есперан- тисти от цял свят.
Участва в редица изследвания по въпросите на дълголетието, хигиената, профилактиката. Активно участва в създаването и изследователската работа, свързана с първите групи за здраве и дълголетие за възрастни хора в София. За нуждите на тези групи създава специализирани комплекси от упражнения. Разширява обхвата на групите за здраве, включвайки и специални упражне­ния за инвалиди. Във връзка с това сътрудничи и на списание „Инвалид". Жи­веейки реално с идеите на Петър Дънов, въвежда занимания с песни и народ­ни танци във всички групи за здраве, които организира.
Като следовник на Петър Дънов, участва в повечето от организираните летни учебни занятия и събори на Рила и организира санитарното и здравното им обезпечаване.
Общо публикува около 1300 статии по различни здравни и лечебни въп­роси в редица вестници и списания, изнася 30 беседи по Българско национал­но радио. Член е на Националната лекторска група (впоследствие - дружество „Георги Кирков"). Творчеството му включва и статии на духовна тематика, сти­хове, есета и книгата „Рила, когато проговори".
Има две дъщери - Елена и Пенка.
Умира на 15.IX.1985 г. в София, обграден от любовта и уважението на бивши пациенти, съмишленици, колеги, на семейството си.

Елена Кадиева (дъщеря на д-р Стефан Кадиев)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...