Jump to content

2.2. ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА


Recommended Posts

2.2. ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА

1-и Октомврий 1915 година

Рано сутринта, когато градът още спеше, офицерите бяха събрани в щаба на полка, където през цялата нощ цареше голямо оживление. Там се прочете манифеста за обявяване войната и оперативната заповед за почване на военните действия.
И така. войната е обявена! Всички с облекчение въздъхнаха, защото мъчителната неизвестност изчезна. Неописуема радост озари лицата на всички. Настъпи решителния час, отново се развиват победоносните знамена за реализиране народния идеал! С бързината на мълния се разнесе и предаде на всички части новата съдбоносна вест, посрещната с нестихващо "ура", ехото на което се разнесе далече зад "Връшка-чука" като зловещ предвестник на вероломния враг!
Прочее, край на мирния период! Свършиха се монотонните отегчителни занятия - всеки се готвеше дълга си да изпълни.
И ето, зората на 1-й октомврий се роди при силна и ожесточена канонада, защото се задруса от грохота на оръдията; границата се очерта от белия дим на шрапнелите и черните гейзери на фугасите. За там бдинци горяха и заповедта не закъсня. Всички получиха ролите си в кървавата драма, първото действие на които започва вече. Дружините от полка се раздвижиха: III - остана западно от Големаново срещу "Рунтава-могила", вляво от ломци; IV дружина западно от с. Извор-махала по двете страни на шосето Кула - Зайчар, II дружина - в гр. Кула, a I дружина в движение от с. Бойница за г. Кула.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...