Jump to content

4.11. ЗАКОНИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО, ВОЙНАТА И ПРОМЕНИТЕ В ЖИВАТА ПРИРОДА


Recommended Posts

4.11. ЗАКОНИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО, ВОЙНАТА И

ПРОМЕНИТЕ В ЖИВАТА ПРИРОДА

ДОПРЕНИЯТ ВЪГЛЕ: [Неделна] беседа [от Учителя],

държана на 20.I.1924 г. -

В: Двата природни метода:

Беседи: [Сила и живот] VI серия. [София, 1924], с. 342-343, 344, 345.

"...Някои хора казват, че са морални. От това гледище, в съвременното общество, има малко хора, които са морални. И онези, които създават законите, като се поставят в положение да ги изпълнят, те сами ги престъпват. Съвременното общество създава закони, и само не ги изпълнява. Значи, английските закони не са валидни за България, и българските закони ни са валидни за Англия. Питам тогава: нали трябва да има един общ знаменател? Имаме американски закони, имаме английски закони, имаме германски, французски, руски, китайски, японски, но где е общността на тия закони, где е валидността им? Валидни ли са едновременно за всички? И ние виждаме, че в България, ако убиеш в мирно време един човек, ще те затворят, ще седиш в затвора 10-15 години и ще минеш за безчестен. Но, ако ти във време на война убиеш 10 души, ще ти турят един георгиевски кръст, ще те считат герой. Това не е само у българите. И у англичаните, и у русите, всички общо ще турят кръст за храброст. В мирно време всички подържат, че престъпления не трябва да се вършат, а във време на война казват: "Колкото повече убиеш, толкова по-добре". Туй раздвояване откъде е дошло? Сега, ще кажат някои, че това е, за да очистим света, за да го подобрим. Добре, уверени ли сте, че светът се е нуждае от такова пречистване? Когато един български лозар изпраща някой да му реже лозето, на какъв човек ще прати? - Разбира се, някой майстор, който разбира от рязане. Не всяко рязане е правилно рязане. Казват: да се създаде един закон! Да, но не е само това. За да се създаде един закон, трябва да се съберат най-умните, най-учените, най-силните хора в света. А в съвременния свят, в съвременна Европа, кои правят законите? Тия техни закони аз наричам закончета. Обаче, в света има един велик вътрешен закон, който едновременно наказва и законодателя. Всеки един закон, който не е в съгласие с живота природа, всеки един закон, който не е в съгласие с Бога, той не е истински закон! Аз не говоря за този Господ, за който говорят хората. Не, има един Господ в света, който въздава на всички народи едновременно.
Аз няма да се спирам сега да ви обяснявам, че всички тези промени, всички тези икономически пертурбации, глад, болести, всичко това е резултат на онези извратени закони на държавите в света. Колкото по- малко закони има в една държава, толкова тази държава е по-добре, а колкото повече закони има в една държава, толкова тя стои на едно по-ниско ниво в своето развитие. Някои ще ми възразят. Питам тогава: ако законите са едно естествено положение на съвременното общество, где са кодексите, когато един мъж и жена се оженят и народят деца, как да ги възпитават и отхранват? Има ли написани закони?..."
"... И тъй, чисто духовният свят е свят създаден от идеални форми.
Запример, как се проявява Любовта? В съвременния свят Любовта може да се проявява само чрез добродетелта, иначе тя е недосегаема.
Самата добродетел се изявява чрез материали, а Любовта, като принцип, е нещо нематериално. И човешкият ум, тъй както се проявява, е нещо нематериално.
Човешкият ум се проявява само чрез човешките мисли.
Разумната човешка воля е една чисто духовна сила, но само чрез своите действия тя се материализира... "
"... Питам: кое е по-хубаво в света, да имаш нещо, от което да се ползуваш, или да го придобиеш и да ти го вземат? Вземете сега съвременния културен свят, съвременна Европа, какво придоби в тази обща война [1914-1918], в която умряха 30 милиона хора? - Всъщност нищо не придоби. Развратът в най-голямата си сила влезе в съвременния свят, и сега идват още по-тежки страдания. Да не мислите, че идва мирен живот. Не, сега сме пред вратата на още по-лоши неща и ще видят, какви неща ще станат в природата. Най-много след 10 години, хората ще видят какви промени ще станат в живата природа. За всяко нарушение в живата природа, тя иска своето равновесие. Всички тези хора, които са измрели, техният живот, който еволюираше и се спря, създаде известна отрова вътре в света. И всякога след една война се ражда развратът. В съвременното общество трябва да има опомване. Опомването се състои в това, хората трябваше да съзнаят, че известни положения са грешни. Сега, и англичаните, и французите, и българите искат да ни уверят, че войната е в реда на нещата. Не, войната е едно изключение, не е в реда на нещата. Една случайност е тя, едно изключение, а изключенията, това са един закон за проявяване на разумния живот... "
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...