Jump to content

9. УЧИТЕЛЯТ ЗА УБИЙСТВОТО, НАСИЛИЕТО И ВОЙНИТЕ; 9.1. ОПИТ ЗА УБИЙСТВО НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ И ВОЙНАТА 1914-1918 г.


Recommended Posts

9. УЧИТЕЛЯТ ЗА УБИЙСТВОТО, НАСИЛИЕТО И ВОЙНИТЕ

9.1. ОПИТ ЗА УБИЙСТВО НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ И ВОЙНАТА 1914-1918 г.

В РОВА НА ЛЪВОВЕТЕ: [Неделна] беседа

държана от Учителя на 24 април 1921 г., Връбница, София. -

В: Новият човек[1] : Неделни беседи

13 март 1921 г. -2 октомврий 1921 г. София,

ИК Жануа'98, 2002, с. 153-156,158-160,163-164.

"... Защо дойдоха толкова нещастия в Давидовия дом? - За убийствата. Знаете ли защо страда еврейският народ? - За убийствата на Давида, за този псалмопевец. Още хиляди години ще минат и не ще се простят. А сега поповете казват: "Да му прочетем една молитва, да пости 40 дни". Не се лъжете, не е шега това! За убийството няма прошка. Тъй пише в Божествената книга. За убийството има само наказания в света.
Сега говорим и на двете култури, и на религиозни, и на безверници. И едните и другите убиват. Едните твърдят, какво Господ казва, че враговете трябва се убиват. Новите правила казват: "Дяволът се възмущава, човек се защищава, а Божественияъ човек трябва да се възвишава, да стои над всички тези неща - той има сила, няма защо да убива." Защо ще убива? Мене не ме хваща куршум. Стреля един човек два пъти срещу мен, казвам му: "Какво искаш, приятелю, ако искаш пари, ще ти дам; ако искаш волове, ще ти дам и ще дойда да работя заедно с тебе на нивата, но на крив път си." Затова Христос казва: "Не си отмъщавайте!"
Абсолютно никакво убийство не се позволява! Това е грях и онзи, който убие човек, брата си, няма са му се прости, нито в този, нито в бъдещия свят. Някой мъж казва: "Аз ще убия жена си." Онзи мъж, който убива жена си е един изверг. Онзи брат, който убива сестра си, и той е един изверг. И това е християнски морал! Не се лъжете. Това е грях, направен против Духа Света го. И онзи, който убие някого, няма да му се прости нито в този, нито в бъдещия век. Изхвърлете от себе си мисълта за убийство. Сторите ли това, ще имате презрението на цялото небе, ангели и светии, цялото човечество ще ви презре като един престъпник, който не е изпълнил Божията заповед: "Не убий!"
Аз говоря за религиозните хора, за тези християнски народи, които от 2000 години са дигнали ножове, пушки, топове, а свещениците казват: "Ще им се чете молитва". Всички свещеници, проповедници, които така са учили, са осъдени от Бога. Виждали сте едно време на картини, как водят свещениците на съд и после ги пращат в ада. Това е вярно! Нека ми се сърдят свещениците. Аз съм първия свидетел против попове, които говорят за убивийство. Аз ще бъда свидетел и няма да се откажа да свидетелствувам за тези престъпления.
През ума ви не трябва нито мисъл да минава за убийство! И мъжът се разгневи и жената се разгневи и казват: "Няма да се махнеш от тук, да пукнеш!" Ах, жено, никога не казвай мъжът ти са пукне. Нито мъжът да казва на жена си, на децата си да пукнат. Изхвърлете това, а мъдрост и знание трябват. Това е морал. Вие ме слушате тук и си казвате: "Аз се занимавам." Не, онези от вас, които са убивали, вън от тук, прошка за тях няма! А онези, които сега се готв>ят да убиват, да му мислят! Не е шега това. Някои казват: "Това е революция!" Ако това е една коренна революция има друг начин. Аз говоря за същественото, да не убиваме. Кого? - Брата си, сестра си, приятеля си.
Да турим като правило това-да не причиняваме страдания, да дойдем до едно споразумение, да не се измъчваме един друг. Аз не одобрявам тези затвори, аз не одобрявам тези бесилки на коя да е стрна. Това не е идейно учение. Не искам да маскираме с това. Не, праволинейно трабва да кажем на всички хора, че вървят по един неправилен път, който не е Божествен. Тези християнски народи не вървят по правия път, не са издържали изпита си като Данаила, нямат убеждения, като Седраха, Мисаха и Авденаго. Те не издържаха и този изпит. Съглашението не издържа изпита си - то се поклони на златното теле. Казват: "Дай пари сега!" Но иде за тях втория изпит - моралният, вътрешнияр, дали те имат убеждения. Въз основа на тези закони, които действуват вътре в природата, ние знаем, какво, във всички съвременни държави в Европа ше се наложат големи изпитания. Няма да остане народ в Европа, когото Бог да не направи на пух и прах. Като вълна ще ги направи. Изисквяа се всички народи да си подадат ръка. Никакво убийство между тях не се позволява, те са доста културни, за да разберат това.
Сега заблуждението е там, че ние чакаме едно спасение. Казвате: "Ние сме спасени" Аз се чудя, как спасеният човек може да каже на жена си или жената на мъжа си да пукне. Моли се три пъти на ден, казва: "Господи, колко те обичам, грешна е душата ми", а след малко: "Да пукне жена ми." Жената същото казва. Питам, по-голямо безумие от това има ли? И сега тръгнали например, православните казват: "Господи, тези от новото учение да пукнат." Владици и попове, тръгнали натък-натам, казват: "Да пукнат тези от новото учение, понеже разрушиха държавата." "Да пукнат." Ние ще им се отплатим по друг начин. Няма защо нито те, нито ние да пукаме, а ще трябва по друг начин да изпълним Волята Божия.
Поп и владика не трябва да убиват..."
"... А днес да стопиш всички сегашни християни - един истински християнин няма да излезе. Ако се стопят всички българи - едва ли един крак на християнството ще се изкара; ако се стопят всички гърци - едва ли едно ухо на християнството ще се изкара; ако англичаните - едва един нос на християнството ще излезе - християнството у англичаните е колкото един нос! У германците - християнството е колкото една вежда над очите. Това е тяхното християнство. Тъй ги виждам аз, нека ми се сърдят. И аз им се сърдят. Надули ми се, плюят ме. И аз ги плюя. - "Вие сте престъпници", ми казват те. - И вие сте престъпници. Аз не спазвам вашия закон, но и вие не спазвате Божия закон. - "Вие лъжете", казват те. - И вие лъжете. Аз бих желал да ме осъдят на основание на Божия закон. Да ми кажат: "Ти си правил престъпления." Добре, но да така само, не могат да ме осъдят.
Следователно, абсолютно никакво убийство, това е най-голямото престъпление. След убийството започват всички лъжи в света. След като човек извърши един грях, едно престъпление, всички други грехове постепенно идват. Законът не е да се върви от малките престъпления към големите, а от големите към малките. Ами, че кой ражда - малките момиченца или майките? Най-големият грях - убийството е създало другите грехове. Грехът влезе с убийството в света. Брат уби брата си. От 8000 години още ние не можем да се избавим от това проклятие, на всинца ни виси този грях. А знаете ли, какво нещо са 8000 години? След искат да ме убедят, че убийството било позволено. От 8000 години не може да се прости това убийството. И И Христос дойде и с него не можа да се прости. Знаете ли какъв грях е то? Казвам ви: сериозни бъдете, не се заблуждавайте, нищо от вас няма да излезе. Тази философия на вашите учители, на вашите професори, по дяволите ще отиде. Всеки професор трябва да пише тъй: "Абсолютно никакво убийство на брат не се позволява!" Всеки учител, всяка майка, всеки баща трябва да пише тъй: "Абсолютно никакво убийство не се позволява!"
. То е, защото кармически ние сме свързани един с друг. Извършено едно убийство, всияки го пренасят. Питат ме: "Защо ти побеляха косите?" - Моите косми побеляха все от вашите убийства. И аз съм замесен във вашите убийства. И вашите глави побеляха. Всяка вечер, когато става престъпление, аз го чувствувам това и прекарвам страданията на този човек. Вика този човек, моли се, виждам как се забива ножа в него, той издъхва. Някъде някоя жена, някое дете убиват.
И всички тези с одеждите минават, казват: "Да пукнат тези новите, които разрушават държавата!" Лошото е, че няма да пукна аз, аз никога не пукам, но ще изкарам из българите всички дяволи навън, в поповете и владиците нито един дявол няма да оставя аз! А щом като заминат всички дяволи из България, кой ще ме беси? Дяволите искат да ме бесят, но с тях лесно ще се разправим.
Ние учим една положителна философия, едно учение, безразлично за които са едни и за други, всички. Пътят, по който вървите, е крив, без разлика и без пристрастие и към управляващи, и на управляеми. И леви, и десни, на крива посока сте. Това не е култура! Не искам да се скриват нещата, а против всяка неправда в света трябва да дигнем глас. Не е въпросът за моето учение, но българите трябва да си поставят като девиз: Никакво убийство не се позволява в България! Нека всички свещеници заапочнат така да проповядват, нека всеки стражар, всеки войник тъй да пише, да каже: "Аз тъй съм написал в своята душа - абсолютно никакво убийство!" Тогава Бог няма ли да бъде на страната на българите? Сега ми се сърдят, че съм ги обиждал. Още има да ви обиждам, аз от сега едва съм започнал. Аз казва: И моята глава побеля, но и вашата; и моите косми ще опаднат, но и вашите. Това е Божествената страна на нещата.
За да избегнем, като Данаила от лъвовете, трябва да издържим изпита си, да обуздаете тези лъвове. Щом те ви разкъсат, показва, че сте извършили някакво престъпление. Жената казва: "Мъжът ми умря от внезапна смърт". Зная я аз нея! Пазете се всички от тази лукава мисъл, защото няма прощение за онзи, който извърши убийство.
И тъй съвременното християнство да тури в дома си надписа: "От убийство ни помен!" Това е грях против Духа Светаго. Който убие брата си, не се прощава никога. Бог казва на Каина: "Ще ти туря знак, че който те срещне, да не те убива. Който те убие, ще бъде подобен на тебе и неговото наказание ще бъде още по-голямо"
"... Сега Той иде! Само по един начин ще може да се избегне тази катастрофата: Никакво убийство да няма, за да се подчинят тези лъвове и тогава царът казва: "Няма Бог, като Бога на Данаила, Който го избави". И аз казвам: Няма Господ, като Господа на Любовта, само този Господ на Великата Любов е Едничкия, който може да ни избави и въздигне. Той е живия Христос на Любовта и когато Той дойде във всеки дом, да няма бесилки, затвори. Всички да си подадат ръка в новото учение, да има възкресение, песни и всички да кажат: "Долу насилието, долу затворите и бесилките - ред и порядък навсякъде!" Вие ще ми кажете: "Амин! Тъй да бъде!" Не, не "амин", а ще турите волята си..."
"... Сега, да прогласим закона на любовта и да проповядваме по същия начин. Ще имате един положителен морал и да не казвате, като владиците и поповете: "Да пукнат онези от новото учение." Аз казвам: Господ да им даде мъдрост и знание; да им стесни стомаха, по-малко да ядат и пият; да им даде разумение; да се научат на великата Божия Любов.
Един учен българин, като изучавал историята на българската църква, ми разказваше следния факт: Българските свещеници, във време на духовните борби бяха по-близо до народа си, защото го обичаха, живееха с неговите радости и скърби, но щом българските владици заеха мястото на гръцките попове, те взеха да защитават властта и се отдалечиха от Бога и от народа си. Защо? - Защото не любеха вече този народ. Нека покажа закона на самоотвержеността! Ако любят този народ, нека излязат пред него и кажат, какво е казал Христос преди 2000 години. Защо държат това учение скрито? Излизат пред народа да разказват живота на някой светия, за гръцките събори и др. - Това нас не ни интересува. Нас ни интересува как може да се приложи това учение, как да се устрои този народ. Защо не кажат истината, какво е проповядвал Христос? Нали Той е техен Учител?
Аз защитавам страната на техния Учител. Христос е казал тъй: "Абсолютно никакво престъпление, никакво убийство не се позволява и всеки, който убие, не му се прощават греховете нито в сегашния, нито в бъдещия живот Всеки ще люби брата си и не само това, по- далеч ще отиде - ще обича и врага си." Че това той прилагаше, се виждаше още като беше на кръста, молеше се за тях и казваше: "Прости им, Боже, те не знаят, какво вършат."
Това е само реална философия, Само това може да бъде реална наука, реална теософия. А теософията позволява убийството. Това е лъжливо учение. И тъй всяко учение, което поддържат убийството, е лъжливо учение и нвсъгласно с Божествената Любов. Това е учение на черната ложа. Тъй седи въпроса.
И аз класифицирам: всички онези, които поддържат убийството, аз ги турям вляво. Това е говорил Христос, аз не го говоря. Това е наука на принципи. И тъй, всеки един, който носи името "човек" в пълната смисъл на думата, в днешната смисъл, той трябва да бъде ликвидира с въпроса за убийството, да не бъде страхлив, а да бъде готов да жертвува живота си и на всеки да проповядва да не се убива. Всеки трябва да застане против насилието и да каже, че това, което се върши в света, не е съгласно с Христовото учение, не е съгласно с Божията Любов.
И тъй бих желал да излезете из рова на лъвовете здрави и щастливи, и да кажете, че няма Господ, като Господа на Исуса Христа! Няма друг Баща, както Бащата на Исуса Христа. Христос е казал: "Отивам при Отца си, при Бога моего!" Няма друг Бог, като Бащата на Христа. Той повдига човечеството и сегс в сърцата на хората иска да произведе нещо, за да ги избави от най-големите злини.
Искам да бъдете герои! Не искам да казвате дали моята проповед е свързана или не, но искам да запомните едно: Убийството е най- големият грях, който може да извършите. Извършите ли го, това е най- голямото престъпление. Не го ли извършите, ще ви изпратя на небето, всички светии ще ви дадат братска целувка, че сте изпълнили закона на Божията Любов... "
 
 
------------------
[1]Бележка на съставителя: Извадката може да се прочете и в редактираното слово издадено 1947 г. - виж: Новият човек. София, 1947, с. 142-144, 146-148, 150, 150-152.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...