Jump to content

12. УЧИТЕЛЯТ ЗА НОВАТА КУЛТУРА, НОВАТА ЕПОХА И БЪЛГАРИТЕ; 12.1. НОВАТА КУЛТУРА И НОВАТА ЕПОХА


Recommended Posts

12. УЧИТЕЛЯТ ЗА НОВАТА КУЛТУРА, НОВАТА ЕПОХА И БЪЛГАРИТЕ

12.1. НОВАТА КУЛТУРА И НОВАТА ЕПОХА

СЕЯТЕЛЯТ: [Неделна] беседа

държана от Учителя на 27 март 1921 г. София. -

В: Новият човек* : Неделни беседи

13 март 1921 г. - 2 октомврий 1921 г. София,

ИК Жануа'98, 2002, с. 56-58, 59, 68-70.

"... Идва след това втората фаза, фазата на онова семе, което е паднало на добра почва. Това на съвременен език значи - в днешното общество при разбиранията, които има, при строя, с който разполага, не може да има никакво споразумение. В света трябва да настъпи коренна промяна, за да дойде във всичко нов ред и порядък. Днес, с тази своя култура, хората са достигнали до своето крайно разбиране. Както и да завъртят това колело, те ще мязат на фалирал търговец, който кърпи от едно място къщата си, тя от другаде протича. Кърпи я ред години от тук, от там, докато един ден, цялото здание се сгромолясва.
Искам всички да сте свободни в своето развитие, в своите размищления. Всеки е свободен да мисли каквото иска. Не туряйте преграда на човешката мисъл. Нека всеки свободно мисли, чувствува и действува! Трябва да знаете, че всяко действие ражда и противодействие, и че в съвременния свят са допуснати всички противоречия. Ако бяхте ясновидци, щяхте да видите и доброто и злото в света; щяхте да видите в едно отношение ада, а в друго - рая. Тогава и двата свята щв бъдат за вас видими и ще разберете защо съществува злото и доброто.
Всички противоречия в живота ни се дължат все на неразбирания на законите. Вземете, например, някоя жена, кояро казва, че люби Господа, но един ден Господ дойде при нея и й казва: "Щом ме толкова обичаш, аз ще направя една услуга на мъжа ти, ще го взема при себе си, ще го поставя на по-високо място." Като замине мъжът й, тя започва да плаче, сама не вярва, че той е отишъл при Господа, Когото люби. Вие обичате Господа, Той иска да му изпратите един от вашите синове, или една от дъщерите си. Замине вашият син или дъщеря, вие постоянно ме питате: "Де е моят син?" Нали вярваш в Господа, нали Го обичаш, как да не знаеш тази елементарна истина - де е синът ти? Като умре някой близък на сегашните хора, те плачат, плачат, пращат заявленията си до Господа и Той казва на умрелия: "Върни се долу на земята, ти не си за този свят, твоите близки те искат." Като се върне той от онзи свят, всички близки се събират наоколо му, радват се и казват: "Слава Богу, дойде си пак нашето детенце!". Но нищо не се постига по този начин.
Човекът на новата култура трябва да се радва еднакво и когато се раждат деца, и когато му умират или когато заминават за онзи свят
Това е геройство!
Ще се повърна към сеятеля. Всеки от вас има известни задачи, които искате да постигнете. Задачи на вашия дух са: да постигнете свобода, знания и богатство. Знанието е сила, богатството - условие за развитие. Богатството уподобявам на почвата, а знанието - на природни сили, които съдействуват за проявяването на растящото семето..."
"...Този разумен сеятел е разбирал дълбоко законите и е предвиждал, че три от неговите семена няма да дадат добри резултати. Само някои от неговите семена са попаднали в човешката душа и ум, и само те са израснали. Вие трябва да отворите път на ъози сеятел, за да посее в нас всички възвишени и благородни мисли и чувства. Той е Божественото във вас. Когато този сеятел посее семето си у вас, ще почувствувате една свръхчовешка сила в себе си и ще бъдете винаги силни в света.
Сега сте малко малодушни. - Защо? - Защото вярата ви още не е дала тези резултати, които се очакват. За да се създаде един човек, има определени закони, по които се създава. Христос не е говорил по този въпрос... "
"... Новото учение изисква от вас да сте герои, да ходите боси, но вървите честно и справедливо в живота. Аз предпочитам да ходя бос, отколкото да одера кожата на един вол; предпочитам да бъда гладен, отколкото да отнема живота на една кокошка, която не иска да се жертвува и с това да й причиня страдания. Това значи да има у нас велики действия, това значи да дойде у нас сеятелят на Новото семе.
А какво става в света? Един създава нещо, а друг го разваля. Така се опитват и с мене, аз градя, а някои искат да развалят, но това не може. И цял свят да се опита да го развали, не ще може. По-скоро главата си ще счупи тавата, отколкото да развали това велико Божествено учение. То се сее навсякъде, във всички обществени слоеве са заговорили за него. И какво още - ще видите след 10 години! Няма да ви казвам, какво има да видите. Ще ви кажа, както казват турците: И който влезе вътре, ще се разкайва; и който не влезе, пак ще се разкайва. Така и вие - който е дошъл на света, ще се разкайва и който не е дошъл, пак ще се разкайва.
Освободете се от заблужденията, от всички връзки. Турете за основа възвишеното, Божественото. Приемете в себе си Христово семе, което е живо и което Христос преди 2000 години пося. Някои от неговите семена паднаха в църквата и не изникнаха. Аз се чудя на съвременните църкви, които мислят, че разбират Христовото учение. Хората, които прилагат "трудовата повинност", разбират повече това учение.
В Англия хората разбраха, че не трябва да има частна собственост, а всичко да бъде общо.
И тъй, Христовите думи, които не се разбраха от свещенниците, разбраха се от хора, които са далеч от Христа. Затова право казва Христос, че Синовете Божии ще бъдат изпъдени отвън от Царството Божие, а тези, които са отвън, ще дойдат в Него. Необрязаните ще дойдат в света, за да проповядват.
Новото учение носи свобода за всички хора, за всички общества и домове. Доста това иго! Никакви владици и попове не ни трябват. Ние се нуждаем от братя и сестри, от майки и бащи и от учители, да ни учат.
Бих желал всички да бъдете и бащи и майки, братя и сестри, учители и да освободите духа си от робството. Така проповядва Великото учение.
Питат ме: "Е, какви да бъдем тогава?" Вие се поставяте по-горе, отколкото сте. В същност, вие трябва да сте готови за всички. Това е учението, което сега Христос носи в света. Той казва, че ще унищожи всички затвори и бесилки, до дъно ще ги изкорени. Няма връщане назад. В новия живот ще царува Божията Правда, радост и хармония. Тези, които казват, че всичко ще върнат назад, лъжат се.
Ако хората приемат Христовото учение, Той ще дойде миром, а ако не го приемат доброволно, цялата съвременна култура ще мине седем пъти през огън, докато се пречисти. Тази огнена вълна ще мине през умовете на хората и всияки мисли ще се обновят.И тогава хората няма да питат: "Ти, кой какъв си?", а ще се запитат: "Може ли в твоето сърце да се прояви любовта, като стремеж, като чувство, като сила и като принцип?" Ако има в сърцето ти любов, ще ти подадат ръка. Само така хората могат да се разбират... "
------------------------
*Бележка на съставителя:
Извадката може да се прочете и в редактираното слово издадено 1947 г. - виж: Новият човек. София, 1947, с. 53-54, 55, 64-65.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...