Jump to content

12.4. НОВАТА КУЛТУРА - КУЛТУРА НА ИДЕИТЕ


Recommended Posts

12.4. НОВАТА КУЛТУРА - КУЛТУРА НА ИДЕИТЕ

ГЛАС В ПУСТИНЯТА: 10 [неделна] беседа, от Учителя,

държана на 12 декември, 1926 г. в гр. София

[Сила и живот] IX серия. София, 1929, с. 26-29, 30.

"... Никога човечеството не е имало по-добри условия от сегашните. Мнозина казват, че светът ще се свърши. - Не, светът няма да се свърши, но ще се свършат престъпленията, т.е. ще се тури край на престъпленията в света. Сега иде нова култура - култура на идеите. За тази култура се изискват идейни хора. Когато някой се усъмни в мене, ще дигна ръката си и ще му кажа: "Чети на моята ръка!" Когато някой се усъмни в мене, ще открия лицето си и ще му кажа: "Чети на моето лице!" Когато някой се усъмни в мене, ще му кажа: "Чети по моето тяло!" Преди 30 години срещам един български войвода, който беше около 70 годишен старец, поглеждам ръката му и казвам: "Братко, ти си направил големи престъпления. Много хора си избил." Външно лицето на този старец изглеждаше миловидно. Той отговори: "Да, синко, големи престъпления тежат на съвестта ми. Исках да направя добро на своя народ, но нищо не постигнах, само душата си опетних." - Лоша е ръката ти, и за всичките си дела ще даваш отчет пред Бога. - "Така е, синко, не бих желал да срещна човек с ръка, като моята. Разбрах, че така, както действувах аз, народ не се освобождава." - Така е, народ се освобождава с разумно слово, без убийства и кръвопролития, без изтезания и измъчвания едни други. Само с любов може да се освобождават народите; само с Любов може да се освобождават хората от тяхното робство. Всеки човек, всеки народ, па и цялото човечество разрешават днес една велика задача в света. Когато човек разреши тази задача единично за себе си, когато приеме Божественото начало в себе си и му даде първо място, тогава и народите, па и цялото човечество ще разрешат своята задача. Светът ще се изправи, когато се изправи единицата. Невъзможно е да се повдигне един народ колективно. Народите сами по себе си не съществуват. Те представляват възможности за индивидите, за душите.
Както семките и листата са възможности за развитието на растенията, на дърветата, така и всички външни форми са възможности за развитието на онзи разумен, възвишен живот, който се проявява в света.
Следователно, всеки човек трябва да каже: "Когато аз правя живота си, и светът ще се изправи." Всеки човек има възможност сам да изправи себе си. Този момент е велик и важен в живота на индивида. Днес България се нуждае от такива хора. Нека бъдат те 5-10-100-1000 души - колкото повече, толкова по-добре! такъв трябва да бъде великият идеал на всеки човек, на всеки народ. Ако българите искат да съществуват като народ, трябва да си дадат подтик към идейното, защото само в идейното има истински живот. Личността може да съществува само в идейното; семейството може да съществува само в идейното; племето може да съществува само в идейното. С какво е велика днешна Гърция? - Тя е велика със своите учени хора. Тя е велика със своята минала култура. Нейната велика култура е изразена в лицето на Орфея, Сократа, Питагора, Платона и др. С какво е велик Рим? - Със своите велики хора, но не и със своите пълководци. Само великите хора оставят нещо на света. С какво е велик еврейският народ? - Със своята свещена книга. Извадете тази книга от него, и той престава да съществува като народ. С какво са велики египтяните? - Със своите пирамиди, които оставиха на човечеството. С какво се отличава християнската култура?-Със закона на вътрешната жертва. Християнската култура, именно, повдигна жената, тя повдигна сърцето, като принцип. Тя е култура на жената, и затова жената трябва най-добре да я разбира. Християнската култура не е на мъжете. Сега ще дойде културата на мъжете. Следователно, християнската култура на жените и новата култура на мъжете ще образуват двата противоположни полюса на живота. Те трябва да се съединят в едно и да дадат ново направление нова насока на цялата земя. Между мъжете и жените трябва да дойде идейно, вътрешно разбиране. Само по този начин животът може да се осмисли ида дойде нова религия между хората.
Днес хората се плашат, като чуят думата "нова религия". Какво страшно има в новата религия? Тя е религия на Любовта. Тогава, какво страшно има в Любовта? Нали всички съвременни хора плачат, че са изгубили Любовта си и все нея търсят? Дойде ли новата религия, хората няма вече да мислят за държави, няма да мислят за царство. Цялата земя ще бъде една държава, едно царство. Пък ако искат да правят църкви, нека правят, колкото искат. Ако ще служат за възпитание на младежта. Тогава всичко, каквото се замисли и направи, ще бъде за благото на цялото човечество. Дойде ли това време, всички хора ще се разбират. Как ще разбират светиите? - като хора на вътрешната велика наука. Как ще разбират философите? - Като хора, които имат разумно и правилно разбиране за живота. Как ще разбират музиката и поезията? - В онези възвишени песни, които будят чист и красив трепет в сърцата на хората..."
"... Глас на Едного, Който вика в Пустинята: "Прави правете пътищата Господни!" Защо? - Защото иде новата култура. Казвате: "Какво ще стане със старото?" - Старото няма изведнъж да се разруши. Всичко старо, което може да се употреби в строежа на новото, ще се използува, а онова което е негодно за този строеж, ще се изхвърли навън, като непотребно.
Не само старото ще се измени, но и човек трябва да се измени. Тъй както е днес човекът, със своето старо верую, със своите стари разбирания, той не може да припари до новата култура. Тъй както днес е устроен човекът със своя череп, със. своето лице, със своите крака и ръце. със своите мускули и кости, не може да направи крачка към новата култура. Той трябва корено да се преобрази, ако иска да влезе в живота на новата култура. Какво е веруюто на съвременните хора? Виждате ги днес, че са готови да се жертвуват за благото на другите хора, а на другия ден казват: "Защо трябва да се жертвуваме за другите хора? Те не заслужават тия жертви." - И веднага се отказват. - Не, всеки човек трябва да постъпва така, както Бог постъпва. Всяка сутрин Бог изпраща своето благословение, храна, дрехи, радост и веселие на всички същества. Така трябва и всеки човек да извърши без колебание работата, която Бог му е възложил.
След всичко това ще дойде някой философ да ме пита, какво понятие имам за Бога. Бог е Любов, Мъдрост и Истина - три големи велики свята, за изучаването на които ми е нужна цялата вечност. За да науча, какво нещо е Любовта, Мъдростта и Истината, трябва да имам на разположение цялата вечност и като се върна, ще ви разкажа какво представляват тия три свята... "
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...