Jump to content

4.4. СХВАЩАНИЯ ЗА ЖИВОТА


Recommended Posts

4.4. СХВАЩАНИЯ ЗА ЖИВОТА

 

Живот, Г. I, бр. 9,17 май 1929, с. 4.

И едните и другите претендират, че разбират правилно животът. Разликата е, че едните вярват на другите, а вторите подозират първите. Не бива да създаваме антагонизъм между едните и другите и да определяме кои са на правата страна и кои на кривата. Всички се стремят към един център, към идейност в живота, чрез изпълнение законите, които го регулират.

Докато подозрителността взима връх над всичко, никой не ще е в състояние да оправи света. Има един велик закон в света, който всички трябва да изпълним...

Българите имат бъдеще като народ. Това бъдеще ще е толкова по- светло, колкото те станат по-търпеливи и премахнат подозрението. В българите има условия за добър живот, а гдето има такива условия, там е Извора на благата на щастието. От българите ще излезе "нещо ценно - велико". България е в която стават опитите и тая реторта ще изпълни ролята си. Съдържанието в ретортата, което е българският народ, той е и творческата сила...

Българите, поставени да живеят между други народи, американци, англичани, французи и пр. са много учтиви, любезни, а щом се върнат в България, стават грубички, недоволни от всичко.

Една от причините е и малкото земя, с която разполагат... Българина има творчески дух и за това навсякъде му е тясно... Широта търси той... Дайте работа, широк замах на българина, той ще работи... разнообразете неговото производство.

Умът на българина е пълен и ражда идеи - не възпирайте тяхното раждание и развитие, а подкрепяйте го в тяхното приложение... Бъдеще светло има българския народ. Упорит е той. Дайте широк простор в пътя на доброто, на тая упоритост, вложена като енергия в творчеството тя ще даде блестящи резултати. Поощрявайте всяко добро начало във всичко, а не поливайте отрицателните качества, за да не растат плевелите, а да издъхнат. Дайте свобода на всяка душа, на всеки човек да се развива, без подозрение в неговата дейност, мисли и чувства и така ще разгадаем великата тайна на живота.

23-4-929

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...