Jump to content

7. БЕЛЕЖКИ ОТ РАЗГОВОРИ И СРЕЩИ С УЧИТЕЛЯ; 13 юни 1920 година, Бургас


Recommended Posts

7. БЕЛЕЖКИ ОТ РАЗГОВОРИ И СРЕЩИ С УЧИТЕЛЯ

13 юни 1920 година, Бургас

РАЗХОДКА ПО ВЪЛНОЛОМА НА УЧИТЕЛЯ С ШЕСТИМА ПРИЯТЕЛИ

По Земята реките са вените - кръвта отива към дробовете - това са моретата. Облаците, дъждовете, изворите са артериите на Земята. Тя е жива сила, тя диша, тя е същество разумно.
Както комара пъхне хобота си в човешкото тяло и пуска кръв топла и отива и казва на другите комари: елате, аз намерих топли източници, извори червени, така и Земята има живи извори: не са разните огньове, които й дават топлина, а самата тя по силата на същите закони, както и човека си произвежда топлината.
Идването на человечеството на Земята датира от 18 000 000 години.
Казва Учителя: "Горко на богатите, които не са богати, горко на сиромасите, които не са сиромаси."
Лошите хора ще изчезнат както предпотопните животни.
Живота има смисъл да сме във връзка с източника, от който сме излезли - с нашия Баща.
Сегашното духовенство е на старата религия, то е със старите методи, и Христос за тях казва, че са крадци и разбойници щом проповядват старите методи преди Христа. Затова казват, че щом някой не им харесва, той е еретик.
Така казват сега и за господин Дънов.
Социалистите имат по-широки възгледи от свещениците, защото се стремят да прокарат принципа на братството.
Има един закон за изменение коефициента на светлината - човек става невидим за околните. Може да ходиш между тях и да не те виждат.
В човека има запас енергия да живее 1 000 години. Хората умират преждевременно от неправилно живеене.
Понякога има икономически причини в природата: ще умре дядото, за да живее детето, или обратно - детето умира, за да живее дядото - има замяна, това е икономически закон в природата.
Всяко престъпление направено на физическия мир, съди се на физическия свят. Извършеното на астралния мир - съди се в астралния свят. Престъплението, отнасящо се до чувствата, то е на астралния свят, а на физическия свят, то е съдба на астралния свят. Астралният свят е тук на Земята.
Раят е в причинният свят - над нас, или там е причинния свят, или свят на светлините. Като се нагорещи един предмет, формата му не се вижда, но тя не е изгубена.
Левия път е път на инволюцията.
Десния път е пътят на еволюцията.
Широкия път е път на кармата.
Спасението е път на еволюцията.
Стъпките са: 1) обръщение, 2) покаяние, 3) спасение, 4) възраждание, 5) новораждание - то е живот в причинния свят. Там грешки не се правят вече. Например там е живял Никодим.
Венера действува на чувствата - физическото поле.
Юпитер действува на благородните чувства - умствено поле.
Марс действува на физическото поле. Той е свързан с желязото в човека.
Меркурий действува на физическото поле. В него преобладава златото.
Слънцето действува на живота.
Трябва да се изучи астрономията и се намери свръзката й с окултизма и в коя планета преобладава известен метал. Всякой човек е свързан с някоя планета, в зависимост от преобладаващия метал в кръвта му.
От 25 години небето в България почва да става лазурно. То е резултат от добрите мисли, които се пращат в България от духовния свят, а с това става и климатическо изменение. Това се забелязва от много чужди хора, които са дошли в България. Затова и някои хора ги обхваща отчаяние: те не могат да понесат тая светлина. Това се казва непоносимата светлина.
В света вече има особено мнение: има "Да" или "Не". Който възприеме, ще расте, който не, остава за друга еволюция. Затова в духовния свят бързат да вземат всичките. Които не влезат, ще паднат надолу. От 13-та сфера има и други сфери още по-надолу, но няма да остане никой, всички ще влезат в сферата на тая вълна.
Избраните са посветените. Дядо П. Тихчев е от посветените, те са на степени 1, 2, 3, 4, 5, Голов, Пеню също. Те живеят в света на светлините.
Като проучваме физическия свят, ще научим и другите светове. Затова трябва да влезем в свръзка с природата, с растенията. Да разбираме езика им. Примера с крушата: като я обичате и постоите под нея 10 минути, тя ще ви даде круши.
Нашата мисъл растенията я възприемат. Това става по закона на Любовта. Възприятията стават чрез листата, те са дихателната система. Ние влизаме по тоя начин в свръзка с мислящите разумни същества, които работят в природата, или все едно с живата природа. Когато растенията цъфтят, в тях съзнанието на физическия свят е будно. Животните имат съзнание като се хранят - щом се нахранят, заспиват и губят съзнанието си.
Сега животът е интензивен: в една година се преминава онова, което трябва да се премине в 100 години.
Щастие има там, гдето има хармония между волята, ума, сърцето, а то е да станете богати, да забогатеете.
Има три състояние: Мъчение - то е за животните, Труд - то е за хората и Работа - тя е за ангелите.
Мъчението е докато влезете в училището, труда е в училището, работата е като свършите училището.
Има три свята според Мене:
 
1. Физически - света на формите.
 
2. Божествен - който дава смисъл на тия форми.
 
3. Духовния.
 
Нервите в по-нисшите животни са слабо развити. Нервите са най- важното в человека, те са человека. В новата епоха те ще се изменят още в по-съвършена форма.
Съвременния човек трябва да почне да вярва, че може да живее вън от тялото си, иначе, ще смятаме, че един человек не може да живее вън от къщата си, която си е построил.
Енергията, която иде отгоре и се спира в нашия мозък, за да се прояви, ние наричаме Бог. Тази енергия не произтича от нашия мозък.
Човек трябва да научи три неща:
 
1. Неволята.
 
2. Да не искат това, което не им трябва. Иска ботуш, а му трябват чехли.
 
3. Че в света има друг промисъл, който върши всичко в света. Да върши човек волята Божия.
 
Страданията сближават хората. Колкото повече страдат хората, толкова повече се сближават. Бедните се сближават повече от богатите.
Всички хора на Земята имат своите ограничения и своите мъчнотии. Има бедни с добродетели-те са за облажване. Има богати без добродетел и. те са бедни, нещастни.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...