Jump to content

20. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ ДО УЧИТЕЛЯ, 13 юни 1914 г., петък, Бургас


Recommended Posts

20. ПИСМО ОТ МИНЧО СОТИРОВ

ДО УЧИТЕЛЯ

13 юни 1914 г., петък, Бургас

Учителю,

Находящ се в Розовата долина в красивия цветен Казанлък в близост до ония чукари и Старо-планински върхове и поли на висотите, гдето десетки хиляди самоотвержени борци за свободата на многострадалния български народ сложиха своите кости. Особено ми е радостно и с душевна наслада ида да изкажа Теб моите ученически послушания на преданост и вярност, като целувам десницата Ви. Същите послушания и от братята тук.
Учителю, в Твое лице моите поздрави и почит към славно загиналите освободители и строители на свободата на българския народ. Под ръководството на Началника на духовете нека от Бузлуджа* св. Никола подпомагат и за в бъдеще своя любим народ и с невидимата си несъкрушима сила под Негово предводителство - по-скоро да изведем тоя унижен народ на оная планина на оная висота гдето трябва да застанеме, за да се даде и Христовата свобода, която напълно възприета от целия народ ще му даде оная необходима сила и подем, за да застане на определения му път за Слава Божия за възтържествуване в пълнота на Божествените истини между человечеството и за идването на Царството Божие на Земята. Нека Божествените години намалят и се ускорят в дни. Тежки са пъшканията на тоя народ. Много товар има върху него. Като е сега погребан на толкова по-голяма ще бъде славата му в Царството Христово. Кога ще бъдат тия велики дни Учителю? Кога ще настъпят ония очаквани събития, за да блесне светлината в цялата си сила и пропъди тъмнината? От всички приятели тук и от дома поздравяваме Ви!
---------------------------------------
*3абележка на съставителя: Връх Бузлуджа в Шипченския - Тревненския дял на Стара Планина. До 1842 г. е връх Бузлуджа, а сега Хаджи Димитър, който на 18 юли 1868 г. загива с четата си от турците
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...