Jump to content

13. ПИСМО-УВЕДОМЛЕНИЕ ДО БРАТЯТА РЪКОВОДИТЕЛИ В ПРОВИНЦИЯТА


Recommended Posts

13. ПИСМО-УВЕДОМЛЕНИЕ ДО БРАТЯТА РЪКОВОДИТЕЛИ

В ПРОВИНЦИЯТА[1]

от Управителния съвет на Общество Бяло Братство - Русе относно

разпорежданията с материалните приноси, 22 септември 1935 г.

(машинописен текст)

До братята Ръководители

в провинцията

Драги братя,

С настоящето имаме желанието да ви уведомим, че тая година в гр. Русе на 3 и 4 юлий в помещението на обществото, в местността "Свирчовица" се състоя общо извънредно събрание на членовете на Обществото "Бяло Братство" с дневен ред:
 
1. Избиране Управителен съвет на Братството
 
2. Контролен съвет и ,
 
3. Претенциите на Бр. Маркови
 
След дълго обмисляне събранието ликвидира със спорните въпроси и накрая единодушно избра Управителен съвет в състав:
Председател: Начо Петров,
Секретар: Симеон Симеонов,
Касиер: Жечо Панайотов и
членове: Петко Епитропов и Минчо Сотиров.
За контролен съвет: Тодор Стоименов, Емануил Иванов и Енчо Димитров /заклет счетоводител/.
Този Управителен съвет ще ръководи братските материални работи, особено имотите, приходите от тях и постройките настоящи и бъдещи. Управителният съвет ще се подписва от председателя Начо Петров и секретаря Симеон Симеонов. До един от тях - при адрес "Опълченска" №66, ще се изпращат всички ваши запитвания от материален характер, и те ще се докладват всичко, като ще ви изпратят решенията и опитванията на Управителния съвет. Целта на обществото ви е известна. Ако имате нужда, изискайте устав. Досега маса братски имоти стояха на чужди имена - нещо неудобно, особено при въпроси за наследство.
Ето защо занапред ще се направи всичко имотите, които са в положение на неизгодно владение, да се прехвърлят по нотариален ред на обществото, което е вече юридическа личност и може да придобива като такъв имоти на свое собствено име. За да се прехвърли имота от едно лице на друго, ще изискате упътвания, специално за случая, като опишете имота, съседи и пр. Ще се изпрати пълномощно за прехвърлянето.
 
Там, където няма имот, особено място за братски салон и постройка, ще следва да събирате средства, които ще внасяте по пълномощно от
 
Управителния съвет, например в Популярната банка. Управителният съвет ще дава специално разрешение за изтегляне суми.
За напред няма да се внасят суми на името на брат, а на обществото. Вписването ще става по обикновения ред, но за изтегляне ще се иска пълномощно от Братския Управителен съвет.
За събиране на суми наредете да се състави комитет от 5 души (където има повече членове) и от трима души, където са по-малко. Те ще се грижат за фонда, който ще създадете. Почнете с малко, но постоянството ще ни насърчи. Щом се нагласи комитет на петимата или тримата, съобщете веднага имената на Управителния съвет на секретаря Симеон Симеонов.
Каквито въпроси от юридически характер възникнат - искайте съвет и ще ви се отговори веднага.
В Русе ще направим опит в по-голям мащаб, но и другите градове не трябва да чакат - навсякъде трябва инициатива и настойчивост.
Няма какво да се чака. Има маса градове, където още няма място за братски салон, а може с малко усилия да се намери такова и да се запише на името на обществото "Бяло Братство", след което може да се помисли и за постройка на салон.
Прочее: 1. Вземете бележка за Управителния съвет; 2. За съставяне / уреждане/ комитет от 5 или 3 души за уреждане материалните въпроси и за закупуване място за салон и построяване такъв.; 3. Съобщете имената на избраните; 4. Същите ще получат директиви, как да работят; 5. Съобщете всички необходими сведения за братските имоти, които са още на частни имена, за да може да се прехвърлят на името на Братството.
Адрес: С. Симеонов, "Опълченска" №66, София
Работете всичко с любов и отстъпки в името на Братството.
Б. Л. Н. П.Ж.

Председател:

/подпис: Начо Петров/ Секретар:

/подпис: Симеон Симеонов/

София, 22 септемврий 1935 г.
--------------------
[1] Бележка на съставителя: Това е един от опитите да насочат Братството в друга посока. Никой не се съобразява с мнението на Учителя. За Русенското Братство и за развоя на събитията виж в "Изгревът" т. VI, с. 664-676, 677-700. Снимките на Русенското Братство с Учителя виж в "Изгревът" т. XXII, снимки №13,14,15,16.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...