Jump to content

34. Минчо Сотиров в архивите на МВР. Протокол от разпит - 27.01.1959 г., гара Ц. Церковски, Поляновградско


Recommended Posts

34. МИНЧО СОТИРОВ В АРХИВИТЕ НА МВР

Протокол от разпит, 27 януари 1959 г.,

гара Ц. Церковски, Поляновградско

(архив МВР, II следствено дело № 4790, том 1, с. 10-11)

(машинописен текст)

МВР - ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ПРОТОКОЛ ЗА РАЗПИТ

Гара Ц. Церковски, Поляновградско, 27.I.1959 г.

Подписаният капитан Стоян Тонев Георгиев - следовател при отдел Следствен на ДС, днес разпитах в качеството на свидетел лицето:
ВЪРБАН СТЕФАНОВ БАНЧЕВ, роден на 5.VIII. 1920 г. в с. Нейчево, българин, български гражданин, свободномислящ, висше образование, служащ, от бедно селско семейство, член на БКП, женен.
Следователят ме предупреди за отговорността за отказ от даване показания и за даване неистински показания или за премълчаване на някои обстоятелства /чл. 222 от НЗ и чл. 60 от НПК/. Давам обещание, че ще кажа истината.
Подпис на свидетеля: /подпис - не се чете/ На зададените му от мен въпроси свидетелят отговори: ВЪПРОС: Познавате ли лицето Минчо Сотиров, като какъв човек го познавате и от кога?
ОТГОВОР: Минчо Сотиров го познавам от около двадесет години. Същият дойде в чифлика на В.З. Нейчева да ръководи същия, но не мога да си спомня точно през коя година дойде.
Собственичката на чифлика по това време беше вдовица с двама сина и една дъщеря. Тогава се носеше слух, че същата има много задължения и веднага с идването на Минчо Сотиров всички надписи на постройки в чифлика, едър земеделски инвентар носят името Минчо Сотиров. По това време в мен остана убеждението, че той е купил чифлика, но това не се потвърди, тъй като след 9.IX.1944 г. собственичката Александрия В. Нейчева продаде чифлика на Държавата. Преди да се продаде чифлика, Минчо Сотиров закупи една нива на гара Църковски и построи жилище за живеене и навес. След като държавата изкупи чифлика, същия се премести заедно с Александрия в жилището на гарата, където живя няколко години и след това се премести в с. Тополица, Айтоско, където почина преди две години.
Аз лично съм запитвал Александрия на каква база им почиват отношенията с Минчо Сотиров, тъй като предполагах, че те са омъжени. Същата отрича това, като ми казваше, че била благодарна на Минчо Сотиров, че й се притекъл на помощ в най-трудния момент.
Религиозното убеждение както на Александрия, така и на Минчо Сотиров беше дъновистко и това те не скриваха от обществото.
Често пъти преди 9.IX.1944 г. в чифлика идваха дъновисти и сутрин преди изгрев слънце изпълняваха религиозни обязаности. Същите дори построиха една чешма в чифлика.
ВЪПРОС: Знаете ли Минчо Сотиров да е внасял пари в Селкооп Крушово Градище и къде ги има тези пари?
ОТГОВОР: Аз не зная Минчо Сотиров да е внасял пари в Селкооп, с. Крушово Градише и не мога да кажа нищо по този въпрос.
Горното показах лично аз, прочетох го, правилно е записано и за верността му се подписвам.

Свидетел (п) не се чете

Следовател (п) не се чете

Верно с оригинала: Следовател (подпис)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...