Jump to content

6. ИЗБРАНИЯТ НАРОД


Recommended Posts

6. ИЗБРАНИЯТ НАРОД

Някога евреите се смятаха, че са избран народ. Имаше и между нашите хора, които мислеха, че нашият народ е богоизбран. Защото Учителят, Пратеникът Божи се е родил в България. Така мислех и аз. Ще ви разкажа нещо във връзка с този въпрос.
Три деня, след като бях при Учителя, когато той ми каза, че всичко е вече свършено и Добруджа е в български ръце, официално беше оповестено това събитие. Думите на Учителят бяха потвърдени по един недвусмислен и категоричен начин. Радостта беше всеобща и голяма.
Официално беше наредено да се отслужат благодарствени молебени, да се направят военни паради и да се даде най-голяма тържественост на това събитие. А неофициално беше подсказано заслугите да се отдадат на Мъдростта, на царя и правителството и особено да се подчертае, че това става благодарение на подкрепата ни от Хитлер и Мусолини. В качеството си на войскови началник, по силата на обстоятелствата трябваше и аз да държа реч за това събитие, на тържеството в град Сливница.
Аз застъпих в своето изказване въпроса за гледището на историческата правда и затова, че нашия народ има своето духовно богатство и добродетели и се ползува със закрилата на Невидимия свят, в смисъл на някакво избраничество и предопределение. Аз мислех, че с това отдавам признателност на Светлите същества, които бдят и пазят България. Разбира се, това изказване аз направих съвсем бегло и общо, незабелязано и неуловимо за тия, пред които говорих. Защото тези, на които говорих не бяха готови да приемат направо тези неща. Учителят по свой път знаеше за това мое изказване и пред широк братски кръг в обща беседа между другото Той каза: "Имаше един наш брат, който тържествено искаше да изтъкне, че българският народ е богоизбран и предопределен." Той замълча и след това продължи: "Българският народ не е богоизбран. Той няма качествата да бъде богоизбран." След това спря и след малко пак продължи: "Всеки народ може да бъде богоизбран. Богоизбран народ е този, който изпълнява Волята Божия! Богоизбран е този, който служи на Божията Любов, на Божият Мъдрост и на Божията Истина. Богоизбран народ е този, който прилага Правдата, Доброто и Свободата." Разбрах своята погрешка и съм благодарен на Учителя, че ме избави от едно голямо заблуждение.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...