Jump to content

31. СЪДБОНОСНОТО СЛАДКО


Recommended Posts

31. СЪДБОНОСНОТО СЛАДКО

Аз напуснах армията в началото на 1944 година и то още твърде млад, със запазени сили и добри възможности да бъда все още полезен. Всички мои близки и колеги бяха изненадани от това. Нямаше в момента никакви причини, с които да се оправдае това нещо. Аз бях още доста млад, жизнеспособен, здрав, с бодър дух, много добре подготвен и то за големи длъжности в армията. Посрещнах това съвсем спокойно, уверен, че то става за мое добро, макар че то беше извършено с някаква враждебна цел. Напуснах армията, разделих се с подчинени и другари весело и приятелски и се завърнах в София.
Началникът ми, който стана причина за това уволнение, много скоро след това разбра, че е направил голяма грешка и беше готов да поправи същата, обаче аз не се съгласих и с него също така се разделихме приятелски. Имаше и по-големи началници, които също така бяха готови да направят всичко за мен, но аз отказвах. Дойдох си в София, срещнах се с Учителя и разбрал, че и Той мълчаливо одобрява станалото, и че всичко става за някакво по-голямо добро по отношение на мене. Четири дни след завръщането ми дойдоха големите бомбардировки над София. Семейството ми - жена и дъщеря, без мен мъчно биха се справили със създаденото тежко положение.
След станалите бомбардировки и големите разрушения всичко беше объркано, хората като подплашено стадо бягаха в различни посоки, блъскайки се и пр. Влаковете не можеха да поберат пътниците, въпреки че пуснаха много и различни видове влакове - пътнишки и товарни, и то в разни посоки. Други софиянци пешком или с други различни превозни средства се отправиха към близките населени места край София. Спомням си, че Учителят казваше, че евакуацията е трябвало да стане по-рано, за което Той е предупредил някои лица, но това не е било изпълнено. Веднага след бомбардировките аз запитах Учителя и Той ми каза да напуснем София. Този съвет ми беше необходим, защото в мен имаше и друга мисъл, ако няма да има повече бомбардировки, да не се евакуираме. В такъв случай човек не знае кое е по-добре, та това да направи.
С товарен влак, е доста ръчен багаж се настанихме в закрит товарен вагон и въпреки че беше зима - 12.1.1044 г., пътувахме с още много други бягащи хора през нощта и на другия ден към 9 часа стигнахме в Стара Загора. След един месец напуснахме и Стара Загора и се настанихме в Карловските бани, където останахме до края на евакуацията.
С помощта на мои бивши подчинени, аз получих добра работа още през месец февруари и във всяко отношение бях обезпечен материално и много по-добре, отколкото ако бях останал в армията, и то в Скопие, далеч от семейството ми и при още много други трудни положения, които бяха създадени тогава.
Независимо от всичко това, мои добри приятели от най-добри чувства към мен ми бяха приготвили една много голяма служба, за която и аз бях съгласен да я заема. Повече от амбиция, отколкото от някаква нужда. С това аз мислех да компенсирам накърненото ми честолюбие и да докажа на моите недоброжелатели, че аз и без да съм в армията, мога да бъде нещо по-голямо, отколкото бях там. Всичко беше в ред, обаче този проект не се осъществи и аз останах малко разочарован. По-късно аз разбрах, че Учителят е попречил на това и то за мое добро. Защото тази служба, без аз да знам, е била свързана с голяма опасност за моя живот.
Учителят по Свой особен начин ми разкри истината и то по следния начин:
"Бяхме, каза Учителят, в Пловдив на гости с един наш брат. Домакините ни посрещнаха добре и ни поднесоха сладко да ни почерпят. Но, как стана, че сладкото влезе в кривото гърло на нашия брат. Той се задави и щеше без малко да умре. Добре, каза Учителят, че Аз бях там и като видях голямата опасност за живота му, бръкнах в устата и с пръста си извадих сладкото и го изхвърлих настрана." След малко мълчание Учителят каза: "Представи си, за едно сладко човекът щеше да умре, но аз не позволих това."
Сладкото, което аз щях да изям, го изядоха други и платиха с живота си. По-късно аз разбрах и оцених голямото добро, което Учителят направи за мен. Той спаси моя живот, за което съм Му безкрайно благодарен. Заслужава ли човек да стане жертва за едно сладко. И сега пак си задавам въпроса, дали само в този случай Учителят е спасил моя живот и ровейки се в своето минало, аз виждам, че може би има и други случаи, за които също съм задължен на Учителя, понеже и тогава Той е спасявал моя живот. Но за тях аз ще разкажа друг път.
Наистина, колко чудни са понякога пътищата, с които ни се помага по невидим начин от Небето.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...