Jump to content

37. БЕШЕ СЪДБОНОСНО И НЕПОПРАВИМО


Recommended Posts

37. БЕШЕ СЪДБОНОСНО И НЕПОПРАВИМО

От доста дълго време се говореше, че във връзка с новите строежи на квартал Изгрева, се налага да се преместят останките на Учителя Петър Дънов, погребан с разрешение на Министерския съвет и с такова от др. Георги Димитров на 31.XII.1944 г. Бяха минали от тази дата повече от 30 години. През тези 30 години станаха много големи промени - политически, обществени, културни и пр. Тези промени засегнаха и нашето братско общество, обществото на Бялото Братство в България, което беше известно за гражданството под името "дъновисти", а за религиозните среди беше известно като "Верска общност Бяло Братство в България".
Територията на това братско общество обхващаше едно голямо пространство от Дървенишкото шосе до гората, и на юг до ж.п. линия при Дианабад. Тук Братството разполагаше с общи и частни имоти на голямо пространство земя, възлизащи на десетки декари, където имаше построени и много частни къщички на бедни, скромни, честни и добри граждани, верующи хора, събрани около своя Учител, където живееха за Бога и с труд, учение и личен пример, в задружност, взаимна обич и доверие имаха благородния стремеж да приложат на дело Великото учение на своя Учител. Тук имаше два големи салона за беседи, а за хранене, летен външен стол, обширна слънчева поляна за специални окултни упражнения и гимнастика, градини с плодове, лозя, ягоди и зеленчук и братски пчелни кошери. Поради изменилите се нови обстоятелства в тези 30 години станаха големи промени. Измени се обликът на някогашния квартал Изгрев. Застроиха се нови сгради, дойдоха нови хора, чужди на идеите на Братството. Пръснаха се братята и сестрите в разни посоки. Кварталът промени физиономията си, измени се и духът, който бе оставен на това място от Великия Учител.
Кварталът постепенно се оформи като легационен, а в крайните му места се установиха комплекси за художници, скулптори, борци против фашизма, заслужили дейци на партията и народа, журналисти и пр. Остана само мястото, където е погребан Учителят, което напомняше на Неговите последователи за някогашния Изгрев и за спомените, свързани с Учителя и Неговото Слово.
С голяма болка и скръб в душата си, те се разделиха с двата салона, със слънчевата поляна за гимнастика, с градините, със собствените си домове и пр. И те бяха по душа и по вътрешни и външни изявления истинските и верни братя-комунисти, с тази само разлика, че вярваха непоколебимо на своя Велик Учител и на новия живот Бог, изявен на земята, който беше Бог на Любовта, на човечността, на Мъдростта и Истината, Правдата и Доброто.
Но ето, през месец февруари 1975 година, решително и сериозно беше поставен въпросът за преместването на останките на Учителя от гробното място на Учителя. Това нареждане засегна дълбоко душите на тези добри, мили и кротки хора, и за пръв път те направиха постъпки пред отговорните личности, като ги молиха да не правят това, защото това действие няма да засегне само техните свещени чувства и вяра, но ще има съдбоносно и непоправимо последствие и за тези, които ще го извършат, а така също и за съдбата и бъдещето на нашия народ.
Не беше лесно, при съществуващото настроение и при господствуващото разбиране на днешното общество, да се убедят лицата, от които зависеше това, за да приемат доводите и молбите, изложени от Братството. И все пак, за добра чест и похвала на някои от ръководещите ни лица, това зло не беше извършено. Добрите и далновидните, просветените бяха в случая на своя пост и те не допуснаха тази исторически неоправдана грешка. Духът на светлината, истината, човечността, духът на българската историческа правда възтържествува. Съдбоносното и непоправимо историческо зло върху българския народ не беше извършено.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...