Jump to content

45. ДВЕ ГЕРМАНИИ


Recommended Posts

45. ДВЕ ГЕРМАНИИ

Беше 1942-1943 година. Войната на Източния фронт между Германия и Русия бушуваше със страхотна сила. Първоначално Хитлер имаше надмощие, беше стигнал до Москва, Ленинград и Сталинград, но силите му се свършиха. Настъплението беше спряно, а след това започна да търпи и поражения. Постепенно военното щастие почна да се заменя с отделни поражения и военни неудачи. Явно беше, че Хитлер повече не можеше да разчита на успех, с пълна и окончателна победа над Русия. Разбира се, че и руското превъзходство не беше още на онази висота, на която можеше да разчита за капитулация от страна на Германия. Все пак явно беше, че в края на краищата, след продължителна съпротива и борба. Германия ще бъде принудена да иска мир.
При тази обстановка си спомням за следното изказване на Учителя при един случай, когато аз бях сам при Него. Учителят ми каза така: "Сега е време Германия да поиска мир от Русия, докато не е късно." Познавах гордостта и непреклонността на германците за онзи момент, казах на Учителя, че според мен това е невъзможно, германците да поискат мир. Германците няма да се съгласят на такова унижение те първи да поискат мир и то от Русия, която те мразят, като ги считат за долна раса.
Учителят каза: "Ако сега те не се смирят и не поискат мир, по-късно те ще бъдат унижени много повече, отколкото са сега и ще трябва да искат мир при много по-унизителни за тях условия. Освен това, Германия ще бъде разделена тогава на две и то за дълго време."
Разбира се, за тогавашната обстановка, никой не знаеше и не можеше да си представи как ще се развият нещата след 1-2 години и че Германия ще бъде унизена до такава степен, че да се съгласи на безусловна капитулация, а освен това и да бъде разделена на две Германии. Кой и защо и как ще дели Германия? - Поражение да, но разделяне на Германия, това беше нещо съвсем непонятно за онова време. Тогава все още съществуваше една възможност в последния най-критичен момент за Германия, Западните държави да й помогнат да излезе от трудното положение, на това разчиташе и самият Хитлер и поради това той да край не изгуби тази надежда, и до край води борбата с рядка упоритост и неотстъпчивост. Той не допущаше, поради късогледство и ограниченост, че хитрината на Западните държави, нарочно подхранваха в него тази надежда. Западните държави поддържаха борбата между Германия и Русия с цел войната да продължи до пълно изтощение и на двете воюващи държави. За тях те бяха еднакво омразни и опасни, макар че едните бяха врагове на бойното поле, а другите бяха уж техни съюзници.
Войната завърши през месец май 1945 година. Тя завърши с победа над Германия и с една разорена и разнебитена Европа. Сметките на всички излязоха криви. Завърши се едно безумие, резултат на късогледство и ограниченост на държавниците на големите европейски народи.
Днес, след 33 години от завършване на войната, си спомням думите на Учителя: "Германия ще бъде разделена на две и то за дълго време." И днес още Германия е разделена на две - Източна ГДР и Западна ГФР. Докога ли ще бъде това разделение? И дали някога Германия отново ще бъде цяла, както беше някога? Ето един въпрос, който стои пред нас и пред историята. Този въпрос стои и пред големите държавници на днешна Европа. Но над всичко това стои погледът, прозрението, мъдростта на най-светлия Дух на епохата, Който добре вижда, съветва и ръководи човечеството в тия съдбоносни за човечеството времена. Но има ли кой да чува, кой да разбира и прилага? Ето един голям въпрос, който стои пред нас и пред цялото човечество. Уви, докога това човечество ще стои сляпо, глухо, безумно и гордо?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...