Jump to content

47. ДАДЕ МИ ЗНАК


Recommended Posts

47. ДАДЕ МИ ЗНАК

Беше 1939 година, пътувах, по-право, изкачвах се по стръмните склонове на Рила към Седемте Рилски езера. Там вече беше устроен летният лагер на Братството, при Второто езеро на Рила. Аз оставах сам, на кон и с конен ординарец, понеже бях още военен и на служба. На това място аз отивах за първи път и въпреки това, без да направя грешка и без да попитам когото и да било, не обърках никъде пътя. Като военен, добре запознат с военната карта, аз се справях добре с местните условия и теренните форми, и даже при много по-трудни обстоятелства, та дори и нощем преди това аз съм пътувал с десетки километри с път и без път и съм пристигал на определеното място, без никаква грешка и без никакви усложнения. Това за случая за мен не представляваше никакъв проблем.
Посещението на Рила тази година от братята беше много голямо, в сравнение с другите години. Имаше гости и от Франция. Тази година беше много важна и поради това, понеже тази година започна Втората световна война, или както се казва Хитлеровата агресия в Европа. Напрежението беше голямо, защото бяхме изправени пред страшни, още неизвършени събития у нас, а и в другите страни. Наред с всичко това аз изживявах една тежка семейна трагедия във връзка с боледуването на единствената ми дъщеря.
Пътувайки през изправения като великан пред мен висок и стръмен планински масив, в мен бушуваха разнообразни мисли и чувства, подгонени от някаква буря минаваха, бягаха, без да спират и бързо ту се явяваха и ту изчезваха от съзнанието ми.
Къде отивах аз? - Аз пътувах към високия връх, където беше Учителят, Който олицетворяваше в нас най-великото в живота. Учителят беше израз на Любов и проявление във всички посоки на човешкото битие. Той проникваше в миналото, настоящето и бъдещето. Макар и съвсем нов и неопитен още, аз добре виждах това, а времето и събитията впоследствие го потвърдиха.
Аз се ласкаех от мисълта, че Учителят знае по свой начин за моето отиване при Него и затова, за мое уверение, аз мислех и желаех в себе си, че Той може би ще ми даде някакъв знак, с който да потвърди това мое предположение.
На път от Първото за Второто езеро аз видях в скалите горе над второто езеро Учителя с една група братя и едно очертание от скали, небе, върхове, което беше като неземна картина и може би това беше знакът, който аз желаех да видя. Той беше в група на отбрани добри братя, на които той беше център, в която картина Неговият образ изпъкваше най- силно. Картината беше величествена, Божествена, небесно представена. Аз се възхитих, зарадвах и забравих всички мъки и терзания и за момент скръбта, която ме беше обладала тогава, изчезна. Бях забравил за своето желание да ми се даде знак. В онзи момент аз не разбирах, че това беше отговорът на моето желание. Да, истина е, че ми се даде знак с тази картина, че наистина Той знае, че аз отивам при Него. Това обаче в момента аз не оцених и не разбрах. В момента аз не разбрах това. А по-късно в мен се пробуди това съзнание и смятам, че това беше правилно. Не бива да се дават и представят Божествените неща така лесно и направо. Това остана в моето съзнание като един от най-хубавите ми спомени и висши изявления. Със смирение и поклон си спомням за това.
Аз не изразявам всичко във връзка с това посещение, защото не може да се изрази по човешки, а и да може - не трябва. Даде ми се знак! Това е достатъчно и повече обяснения не бива да се дават.
Кои бяха братята, които бяха с Него - безспорно, това са удостоени и блажени наши братя. Аз после ги видях. Те бяха като светци, избраници Божи. Уви, и днес, въпреки всички усилия, аз не мога да си спомня нито за един от тях. Небето скри техните имена и образи от земните ми очи.
Даде ми се знак! Мисля, че това е достатъчно! Там, на нашата свещена планина Рила!
Българино, пази свята тази свещена планина и помни, че там е обитавал някога Бог на Земята, Бащата на цялото човечество.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...