Jump to content

50. ЕДНАКВО ВИНОВНИ


Recommended Posts

50. ЕДНАКВО ВИНОВНИ

Отдавна войната между Германия и Русия бушуваше на Източния фронт на руска земя. Трудно човек може да си представи ужаса и размерите на това ужасно събитие. Милиони армии от едната и другата страна, въоръжени с най-съвършена техника, се биеха на живот и смърт. Десетки хиляди оръдия, стотици хиляди картечници, пушки, минохвъргачки, десетки хиляди танкове и самолети ежеминутно бълваха своя смъртоносен огън за смърт и унищожение. И това продължи не с часове и с дни, а с много и много месеци и няколко години. Безумието и безсмислието на всичко това бяха на най-голяма висота. При това положение човек не можеше да дойде до никакво човешко и обосновано обяснение, за да оправдае това чудовищно безумие.
При един случай, когато бях при Учителя, Го запитах: "Учителю, кой е виновен за тази ужасна война? - Хитлер или Сталин?"
За мене беше ясно, че Хитлер е виновен, защото той пръв изненадано и бързо, с голяма военна сила и с голяма предварителна подготовка, с голяма самоувереност се нахвърли с ожесточение срещу Съветска Русия. За мен този въпрос по човешка логика беше разрешен, но все пак аз исках да чуя по този въпрос какво ще каже Учителят.
За моя голяма изненада Учителят даде следния отговор: "И двамата - Хитлер и Сталин са еднакво виновни."
Този отговор за мен остана не напълно разбран и обясним. Но, думите на Учителя бяха думи на Небето, на Великата Разумност в света.
Минаха години - мъчителни и тежки. Войната свърши и всички народи преживяха тежките последствия от тази война.
Днес, след дълги години от тогава, човечеството стои изправено пред много страдания, противоречия, неразрешени задачи и като че ли без никаква определена и ясна представа за себе си и за своята съдба, без поглед за бъдещето. Дойдоха нови поколения, много неща от миналото отминаха и се забравиха. Човечеството не поумня и се готви за ново още по-безумно човешко изтребление.
В моето съзнание и сега чувам Божествените думи "Еднакво са виновни".
Не са ли верни тези думи и за днешното човечество, което без разлика на това дали са религиозни или атеисти, капиталисти или социалисти, се ръководят не от Божествените закони, а от своите човешки инстинкти.
Да, еднакво са виновни, а за днешното време бихме казали: "Всички еднакво сме виновни!" Може ли да се избегне злото и да се намери изход и разрешение? - Може, но не по човешкия път на мисъл, чувство, воля, амбиция, омраза, алчност, егоизъм и пр., а с Божествените принципи на Учителя за Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел.
Ето в тия съдбоносни времена нека се обърнем към Господа, Той единствен ще ни посочи правилния спасителен път и ще ни спаси от беда.
Ние всички сме еднакво виновни и отговорни за своята съдба и за своето бъдеще.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...