Jump to content

51. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ И ТИТО


Recommended Posts

51. ГЕОРГИ ДИМИТРОВ И ТИТО

Беше доста време преди 9.IX. 1944 г. Още никой не знаеше как ще свърши войната между Германия и Русия. Разбира се, че сега се явиха много пророци, които казват, че знаели това. Това не е вярно! Имаше борба, война и идеологични стълкновения и всеки искаше да стане, както на него му е угодно. Не е дадено всички да знаят истината. Тя е притежание само на Бога и на Неговите избраници. Това съм проверил лично и в много случаи и в продължение на много години. На самозванци и готованци не трябва да се обръща внимание. Даже и между най-напреднали от духовните хора има такива, които, макар и да знаят се увличат и често говорят произволно.
Хората на сухата мисъл и логика всъщност са много ограничени понякога в своята самонадеяност, без вътрешно чувство и без възвисение на духа, защото те разчитат на непосредствената реалност, в голяма степен са егоисти, всичко минава през стомаха, удоволствието, материалните изгоди и богатства, имат външна култура, а всъщност са духовно бедни.
Отново, без много предварителни уговорки и осветления се отправям към моите спомени към любимия Учител - Петър Дънов.
Той беше достъпен и отворен за всички, но не даваше повече или по- малко за момента на своя посетител от това, което заслужаваше. Защото това, което се дава, трябва добре да се разбере, оцени и приложи. Даже към едно и също лице Той не винаги беше еднакво отворен, защото всеки сам отваря и затваря духовно вратата на своята душа. За Него нямаше нищо тайно и скрито. Аз лично съм проверил това при много случаи. От Него аз знаех много скрити тайни неща и между многото аз знаех и за идването на руското влияние на Балканите, за промяната на строя, за тайните споразумения на Великите сили, за хода на войната и много други неща.
Относно идването на руските войски и установяване на нов строй у нас, естествено, имаше и за и против. Общо взето, хората се страхуваха от неизвестността. Пред перспективата, че тук на Балканите и специално у нас ще дойде нов строй, в мен се появи мисълта какво ще бъде тогава положението на България - по-добро или по-зло? И какви ще бъдат отношенията на България с нейните съседи, на кого ще принадлежи ръководното място.
Пред мен изпъкваха две фигури за момента - Георги Димитров, известен, авторитетен, с име на световен комунистически деятел, и Тито - представител на Югославия, още поробена страна, а той борец, възглавяваше съпротивителното движение в Югославия, но все пак по- малко известен, непознат и чужд за нас.
И ето, че при една среща с Учителя аз го запитах: "Учителю, след установяване на социалистическия строй на Балканите, кой ще бъде ръководният фактор - Георги Димитров или Тито? - В себе си аз бях убеден, че това ще бъде Георги Димитров, но за моя изненада, на моя въпрос Учителят отговори: "Тито, рекох, Тито". Минаха години, свърши войната, настъпиха следвоенните години и много промени и спорове, и превратности в живота станаха. Тито постепенно се разкриваше като личност, политик и държавник. Той стана политик със световно име и авторитет. Другото за тези двама политически мъже се знае от всички. За мен обаче останаха думите на Учителя: "Тито, рекох." Безпристрастни слова, кратки, ясни, точни, но верни, силни като съдба, като Божие предопределение.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...