Jump to content

52. СТАЛИН


Recommended Posts

52. СТАЛИН

Кой беше Сталин? - Това всеки добре знае, но какво беше той от по-висше гледище на предопределение и роля за руската и световна политическа сцена, това може би малцина знаят.
Трудно може да се отговори на този въпрос, защото епохата, в която той живя, е още близко, а и общественото мнение е разделено и противоречиво. Ще дойде време, когато този въпрос ще се изясни обективно, исторически, научно. Но все пак той ще остане за съветските учени неизяснен и неразбран напълно.
Неговите прояви и външни изяви от земно гледище бяха крайно противоречиви - от една страна гениален и положителен, а от друга - крайно жесток, безогледен, тъмни, безчовечни действия.
Макар и така, тези прояви не се изключват и не са несъвместими, а се допълват, за да изразят един гений в един съдбоносен момент на руската история. С неговата сила, под неговото ръководство, със силата на цяла Русия победи.
Когато Хитлер нападна Русия, Сталин каза: "Наше дело право е, мы победим".
След пет годишна война, когато тя свърши с победа за Русия, той каза: "Наше дело право е, мы победили."
Загинаха милиони човешки същества, а материалните загуби бяха неизброими. Друг е въпросът дали тази война можеше да се избегне и дали това зависеше от Сталин. За тази война Учителят каза, че Хитлер и Сталин са еднакво виновни, от което се разбира, че тя трябваше да се избегне на всяка цена. Но изглежда, че Хитлер и Сталин не бяха готови да я избегнат, да си подадат ръка, да действуват заедно като приятели, като братя.
Аз изказах тази мисъл на един голям комунистически деятел на времето, обаче той с ужас и отвращение погледна на това. Невъзможно нещо? - Защо? - Защото толкова разбираше - ограниченост, догматизъм, фанатизъм и други неща пречеха.
Учителят каза на цар Борис да каже на Хитлер, да не отваря война на Русия. Това беше предадено, но той не послуша думите на Небето. Никой не искаше да слуша гласът на Бога. Всички действуваха от свое име. Хората не можеха да разберат, че думите на Учителя са за тяхно добро и че никога Бог не желае злото на своите чада. Хората на земята не вярват на себе си, затова не вярват и на Бога, защото мислят, че и Бог е като тях.
При един случай, преди да почне войната между Германия и Русия, Учителят някак леко, като на шега, а всъщност много сериозно, каза следните думи: "Хитлер иска, Чърчил стиска, Мусолини писка, а Сталин се киска!" Тия думи имаха голямо значение за бъдещето тогава.
При друг случай Учителят ми каза: "Сталин е много умен, а освен това, той е и много практичен."
По човешки погледнато, Сталин е най-обикновен човек, но в съдбоносните за Русия времена на него от невидимия свят му се дадоха в помощ по дух четири велики държавни мъже от миналото, исторически дейци - царе, пълководци и политици. Те по невидим път помогнаха на Сталин и на Русия. С тяхна помощ Русия победи.
Кои бяха те? - Не бива да се казва. Аз също не зная точно, но дори и да зная - не трябва.
След смъртта на Сталин се даде по някакъв начин картина за него. Сталин не е атеист. Условията му налагаха някои неща. Неговите помощници и сътрудници не знаеха откъде идваше неговата сила, като мъдрост, храброст, воля, издръжливост и вяра в успеха. Той в някои случаи ненавиждаше помощниците си, но знаеше добре как да използува доброто и злото, за да върви делото напред и успешно.
Никой и досега още не е разбрал истината кой победи и на кого се дължи успехът. Сталин беше само един проводник, оръдие, мандатьор на невидимите помагачи на Русия.
Да се надяваме, че в бъдеще ще дойдат добри и съвършени люде от Русия, които ще обяснят и допълнят казаното по-горе за него.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...