Jump to content

53. ХЕЛЗИНКИ


Recommended Posts

53. ХЕЛЗИНКИ

Хелзинки е столица на Финландия, северна страна, с добри, кротки, високо морални жители, хора на мира. на доброто, на красотата. От скоро време столицата на Финландия стана известна за жителите на цялата наша планета, защото там много сериозно и задълбочено се събраха грижите, надеждите и усилията на 35 страни от Европа, САЩ и Канада, за мир и безопасност. Тук се прави вече от доста време опит за постигане на безопасност и сигурност в Европа. Работи се за мир и за разведряване, за сключване на договори, за братски отношения, за свобода, за зачитане на човешките права на всички граждани и за добро разбирателство между Западните капиталистически държави от една страна и Източните - социалистически такива, в Европа, като се запазят установените граници между държавите, установени след Втората световна война на базата на мирно съвместно съществуване между държавите с различен държавен строй.
Тук в името на мира се готвят и разрешават най-сложни държавни спорове и противоречия от всякакъв вид въпроси - политически, икономически, военни, социални и др.
Хелзинки! Много и най-различни човешки проблеми, трудни, противоречиви, често пъти невъзможни, неискрени и все пак с очакване да се излезе от тежкото положение и да се избегне една нова трета световна война, изходът на която не се вижда, защото е свързана с оръжия за масово унищожаване. Никога светът не е бил поставен пред такова страшно решение за себе си, за живота и съдбата на цялото човечество. Касае се да се употреби или не атомното и водородното оръжие. Да се приложат ли ракетите, които имат неограничени възможности за пренасяне на смъртоносните атомни и ядрени бомби до най-отдалечените точки на нашата планета. Към тях трябва да отнесем и бомбардировъчната авиация, атомните подводници и други, които също имат неограничени възможности.
Хелзинки! Задачите, които човечеството си поставя днес, ще останат ли празни мечти и надежди, защото трудно могат да се разрешат със сегашните разбирания и със сегашния морал.
Хелзинки! - Без новите принципи и без новото учение за Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. Без новите разбирания за живот, за култура, свобода, за мир, радост и щастие! Без зачитане правата на човека, който е основната клетка на обществото, на народите и на цялото човечество; без кротост, смирение и саможертва; без изхвърляне на животинското в нас, без братство, благородство, уважение, доверие и зачитане на човешкото достойнство. Хелзинки ще остане мъртво!
Да пожелаем, щото Хелзинки да стане символ на нов живот, възкресение, обновление, живот и да не остане само едно име, един исторически спомен и една неразрешена задача.
Хелзинки, това значи да бъдем или да не бъдем! Сега се решава въпросът и то трябва да се реши без лъжа, без лицемерие, без насилие и тирания.
Спасение и избавление ли ще бъде или една илюзия и един спомен? Хелзинки! - Ще дойде ден и той е близо, когато други ще си дадат преценка за осъждане или за спасение. И народите на цялото човечество ще те съдят или проклинат?
Хелзинки - ти си предопределение, ти си съдба и който има уши да слуша, нека слуша. Засега повече не може да се каже. Никой ням ада избегне своята отговорност. Бог ще съди всички и то безпощадно.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...