Jump to content

64. Заминаването на Пешо


Recommended Posts

ГЛАВА ТРЕТА

ЗАМИНАВАНЕТО НА ПЕШО

Една сутрин Търса става и се приготвя за сутрешна молитва, но не чула брат й да става. Отишла в неговата стая и го попитала: „Ти, Пешо, защо не ставаш?". Той отговорил: „Сестро, нещо не се чувствам добре, ти иди, нека някой друг чете беседата." Тя му предложила да направи чай, но той отказал. Тя тръгва и след нея той е издъхнал. Разказвам ви този случай, защото в същата тази сутрин с мене се случва следното: точно в 5 часа сутринта над леглото ми гръмва пушка, та чак подскочих в леглото, станах, чудя се кой гръмна в стаята, сърцето ми бие силно, ще се пръсне от уплаха. Станах, отидох до балкона, погледнах към двора, нямаше никого. Влязох в стаята и се питам: кой гръмна? Реших да отида на гимнастика, облякох се и тръгнах. Отидох в гората, брат Пеньо идваше рано - от 6 часа, да си прави дишания, - като ме видя, рече: „Днес идваш малко по-рано." Седнах до него на пейката и отвърнах: „Ще ти кажа защо дойдох толкова рано. Точно в пет часа такъв гръм се разнесе в стаята ми, че подскочих и вече не легнах. Обиколих къщата, да видя какво гръмна, така и не разбрах." - „Сега ще ти кажа, какво значи това, сестра - каза брат Пеньо, - ще получиш светкавична новина за нещо, дай Боже да е за добро!" - „Това ли означава?". - попитах аз. - „Да, това" - повтори той.
В Мърчаево сестра Търса отишла на беседата и казва на Темелко, че брат Пешо е болен и затова не може да дойде. Темелко я посъветвал: „Отивай си веднага, направи му чай и го разтрий. Ние ще се оправим." Когато Търса се връща вкъщи, вижда, че брат Пешо вече е починал. Извиква по-малкия си брат, който живее до нейната къща, той пристига и веднага изпращат човек да съобщи на Темелко за случилото се. При Темелко тогава е бил и Тошко - пловдивският, той често ходеше и преспиваше при него, за да присъства на сутрешната молитва. Темелко веднага изпраща Тошко в София, на гимнастиката, да съобщи за заминаването на брат Пешо. Когато Тошко пристигна, гимнастиката бе свършила и аз разговарях с две сестри - в това време той казва на брат Пеньо новината. Брат Пеньо съобщи на всички, че е починал брат Пешо и на другия ден ще бъде погребението. След като направи съобщението, брат Пеньо дойде при мен и каза: „Видя ли светкавичната новина?". Запитах се: и защо идва при мене този знак? - Защото ми беше дадено, като задача, да опиша, доколкото мога, част от нещата, които са ставали... Прекръстих се и казах: „Велики са делата Божии!"
На погребението бяха всички, които смятахме за наши мили приятели. След една година, през зимата си замина и сестра Търса. Станала рано да отиде на молитва в 5 часа и понеже там е стръмно, подхлъзнала се и паднала в една трапчинка. И така на сутринта я намерили починала.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...