Jump to content

АСТРАЛНИ МЪГЛИ И ЕКРАНИ НА ВНУШЕНИЕТО


Recommended Posts

АСТРАЛНИ МЪГЛИ И ЕКРАНИ НА ВНУШЕНИЕТО

„Казвам: У всички има по някоя мисъл натрапена. Това е внушение. И тая мисъл действува с голяма сила."

Учителя

Астралният свят прелива от емоционални състояния и мисловни форми, повечето от които са отрицателно натоварени. Ако земята не се чистеше, тя отдавна би се разпаднала от разрушителното действие на отрицателните сили, акумулирани в астралния свят. Отрицателно с отрицателно се отблъсква. В тази среда на неосъзнато деление и разпадане, желанията са спойката. Ако чистенето е забавено, възникват утайки на неосъзнати преживявания, които затормозяват жизнено важни процеси. Консуматорите на екзалтиращи зрелища и разтърсващи емоционални сцени са в най-голяма степен застрашени от блокаж. Защото те по-лесно депресират и влизат в състояние на емоционален и мисловен безпорядък.
Когато човек подрежда дома си, същевременно той го и почиства. Това е общоприета и често наблюдавана практика. По аналогия, когато подрежда мислите си, човек вижда излишното, негодното за употреба и прави всичко възможно, за да се освободи от него. Този процес се извършва по време на размисъл и най-вече по време на сън, когато се стига до парадоксалната му фаза.
Когато запитате един писател или поет какво изпитва, когато твори, той ще ви отговори, че преживява състояние на радост и на вътрешно удовлетворение. Защото творческият мисловен процес е и чистене, усещането от което е винаги приятно. Той е интимно и свещено преживяване, което творческата личност пази ревностно и никога не го излага на показ заради любопитството на публиката.
Талантливите писатели, които имат много любов и изтънчена мисловност, в моменти на вдъхновение са така погълнати от това трепетно състояние, че публиката и материалната изгода абсолютно не ги вълнуват. Тогава извисяването на съзнанието е и процес на чистене.
Днес ние сме атакувани от агресивния информационен бум, който ни залива с мътни води на психологически и философски неизчистени познания. Много малко време ни остава за самостоятелно мислене в една чиста обстановка, която в окултните науки се нарича „вътрешната стая". Онова, което ни сервират психически обременени автори писатели, кинорежисьори, коментатори на културни или политически събития обикновено е продукт на неизчистена и доста повърхностна мисъл. В процеса на творческата си дейност тези автори чистят авгиевите обори на обремененото си съзнание и продуктът от тази дейност, гарниран с външни ефекти, се предлага на публиката като изкуство. Това е едната страна на проблема. По-съществено е обаче нашето отношение към него.
Естествено и логично е да се запитаме какви промени претърпява съзнанието ни, когато сме пред екрана на телевизора. Най-същественото в ситуацията на телевизионния зрител е, че той е в състояние на пасивен консуматор. Ако будността на съзнанието ни е по-голяма, тя е сила, която се противопоставя на влиянията и внушенията, които идват от екрана. Характерното в отношенията телевизионен зрител и телевизионен екран обаче е еднопосочността на посланието, т. е. на емоционалния, мисловния и волевия обмен. Ние приемаме едно доста силно влияние, но в замяна нищо не даваме, защото липсва органическата връзка, която позволява адекватен обмен. Телевизорът в тази постановка се явява менторът, а ние сме рецепторът и послушникът. Изненадващо парадоксално обаче е, че две несъвместими по ниво на съзнанието системи влизат в абсолютно неравностойни отношения. Висшето съзнание, или човекът, изправен с лице пред собственото си творение, търпи безапелационно влиянието му, огъва се и се тресе под натиска на емоционални електромагнитни послания. Грубите по естество лъчения, вибрациите, които идват от екрана, нямат абсолютно никакво персонално отношение към нас, най-вече към начина, по който ежедневно трябва да асимилираме реалностите на живота. Защо тогава се оставяме във властта на един феномен, лишен от всякакъв разум, докато в живота избягваме срещите и отношенията с,неуравновесените и неразумни хора, които не ни зачитат или нямат необходимите критерии, за да ни разберат и оценят. Няма нищо по-важно от качеството на взаимния обмен при общуването, т. е. от нивото, на което той протича, защото от това се определят интензивността, смисълът, съдържанието и идеята на живота, който се проявява чрез тях. Ако влиянието на един екран се превърне в доминанта с обсебващ ефект, то може да разстрои и дори да прекъсне връзката на човешкия организъм със силите на природата.
Чрез научни наблюдения и с помощта на статистиката тези логични твърдения сигурно могат да се потвърдят. Възможна е и по-прецизна оценка относно степента на тяхната достоверност. Нищо обаче не може да възпрепятства личния опит, ежедневните наблюдения, които всеки може да проведе върху себе си, като проследява качествените състояния на сетивата си, на ума и на физическото си здраве.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...