Jump to content

СВОБОДНАТА МИСЪЛ


Recommended Posts

СВОБОДНАТА МИСЪЛ

Положителната мисъл е като ангел пазител. Тя носи в себе си всички добродетели на мисловния свят. И понеже добродетелта е милосърдна, нейното послание, мисълта, посвещава своята творческа сила на по-малките братя на човека минералите, растенията и животните. Като се проектира в този свят и помага, тя слиза нодолу и оттам расте. Една незавършена мисъл не е постигнала целта си, не е помогнала за подема на някое от тези по-малки същества, а е пропиляла Божествена енергия. Затова никога не трябва да оставяме незавършени мислите си.
Повърхностната мисъл е обременена, на нея й липсва онази свобода, която е условие за развитието на ума. Свободната мисъл върви по Божествени пътища. Резултатът на една последователна в своето развитие и аналитична мисъл е плод на реално преживян и волеви акт, който се вписва органически в природата на мислещия човек. Когато произлиза от целокупния живот на органическите процеси, плодът на мисълта е полезен в по-широк смисъл. Като резултат на един завършен процес в хода на мисълта, той се интегрира и осмисля в цялото и по този начин се преобразява и приема отново качествата на незавършен процес с нови възможности за развитие. Учителя казва: „Всяка мисъл, която влиза в нас, трябва да излезе от нас. Такъв е законът. Така е и с чувствата. Трябва да влезе и да излезе това чувство. Оплождането е човешкото, а пък това, което опложда, е Божественото. " Така мисълта може да се развива, без да влиза в така наречените мъртви точки, в които се явяват неасоциираните идеи и зародишите на безсмислието. Съществено качество на такава мисъл е именно нейната свобода, а известно е, че само свободната мисъл е силна и ефикасна. Тя не се поддава на внушения, а носителят й е извън действието на всякакъв род манипулации.
Манипулацията на мисълта може да промени съдбата не само на индивида, но и на цели нации и народи. Да вземем за пример факта, че днес хиляди хора у нас се поддадоха на внушението, че България е бедна страна и че за да оцелее, се нуждае от външна помощ, т. е. от подаяния. Мисълта, че България е бедна страна, е повърхностна, незавършена и емоционално обременена. Освен това като идея тя е и безсмислена, защото Бог е дал необходимите природни богатства на всеки народ, за да не живее в бедност, а да просперира. Ако в Божествения план е България да бъде средище на новата култура на Любовта, нима Бог ще я остави в бедност и нищета! Напротив, когато е пожелал българите да бъдат културна и духовна нация, да бъдат пример за миролюбие и толерантност, освен национална идентичност той им е дал и всички необходими материални условия, т. е. базата, върху която да развият своята култура. По-богата и разнообразна природа в една страна, толкова плодовита и силна земя едва ли ще се намери другаде по света. И въпреки това много българи възприеха идеята, че родината ни е бедна и забравена от Бога. Причината да се разпространи това внушение и да даде печални резултати, е бездуховността, а не бедността. Защото, когато идеите на материализма вземат връх, всичко тръгва с главата надолу. Ако българинът се изправи и започне да мисли добре, а той не е лишен от интелигентност и разумност, то за кратко време България ще се превърне в процъфтяваща страна. И вместо да разчита на подаянията, което е типично за пропадналите нации, ще бъде в състояние самата тя безкористно да помага на другите народи. За да се изправи на крака един народ и да повярва в силите си, той трябва преди всичко да бъде духовно просветен. Днес българският народ има най-добрите условия за духовен прогрес и възраждане. В този кризисен за целия свят период на духовна и идейна безпътица ние притежаваме най-голямото духовно богатство и Божието благословение, за да постигнем единение и да имаме национално самочувствие. Необходима ни е само повече смелост, за да се отърсим от внушенията на материализма и свободни да приемем отредената ни съдба и Духа, който ни ръководи за наше добро и за доброто на всички народи.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...