Jump to content

Психотерапия на уязвимата психика


Recommended Posts

ОСНОВИ НА ДУХОВНОТО И ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЕ

Психотерапия на уязвимата психика

За да се запазим от всякакъв вид нездрави и пагубни внушения, трябва преди всичко да избягваме монотонността и еднообразието в нашата ежедневна дейност, както в чувствено-емоционален, така и в мисловен план. Механично повтарящото се влияние, върху което и да е от сетивата ни, може да предизвика едностранчивост в настроението и изтичане на психическа сила. В природата няма абсолютни повторения; в нея се осъществява непрекъснато преливане от едно състояние в друго, което създава голямото богатство от нюанси в настроенията й. На това се дължат нейната гъвкавост, великото й търпение и царственото й спокойствие.
Системните тревоги и особено състоянията на стрес разстройват сензорната система, намаляват възприемателната реакция на сетивата. Вследствие на това човек започва да страда от разсеяност, а мисълта му става неорганизирана, непоследователна и повърхностна. Тази разпокъсаност и хаотичност в мисли, чувства и настроения деморализира и парализира волята на личността. Това може да породи социална среда на бездействие, която е благоприятна за настаняване на еднообразието. Еднообразието и бездействието пък са предпочитани от паразитите, които не закъсняват да колонизират тази среда. Паразитите са санитари на безделието, на еднообразието, на лишените от жизнен тонус организми.
Ако почувствате, че сте стъпили върху платото на еднообразието, вземете бързо най-радикални мерки. Излезте на слънце, разходете се в градината или още по-добре предприемете една екскурзия в планината. Общението с природата ще ви даде онова разнообразие, от което имате нужда; от нея ще почерпите и сили, за да излезете от меланхолията си. Човекът с чувствително сърце и буден ум носи живот на богато мисловно и емоционално разнообразие. Общуването с него освобождава чувствата, успокоява и стимулира ума. Който има любов и достатъчно волеви качества и добродетели, за да я прояви, е добър проводник на живота. Бъдещето принадлежи на носителите на любовта, на добрите й проводници, които са способни да я проявят. Добрата мисъл отприщва силите на Любовта. Такова вдъхновение идва при произнасяне на кратката молитва: „Само проявената Божия Любов носи изобилния и пълен живот." Изобилието, разнообразието, цялото богатство и пълнота на живота изтичат от Божествения извор в безброй потоци, които носят живот навсякъде в природата.
Учителя дава един много ефикасен метод за излизане от болезнените тревожни състояния. Ако в резултат на едно силно преживяване изпитваме несигурност и тревога, трябва да сложим в действие мисълта си и да анализираме своето състояние. Ако разкрием причините и намерим смисъла на своето тревожно състояние, ще успокоим чувствата си, ще сменим състоянието сц и една мека и приятна светлинка ще затрепти в съзнанието ни. И ще си кажем: „Нищо още не е загубено, животът тепърва ще ни предложи нови и дори по-добри възможности." Така ние извършваме един морален акт на вътрешно преобразуване и превъзмогване на депресия, след като сме претърпяли нездраво чуждо влияние или вследствие на неуспех в някакво начинание.
Разнообразието е закон на младостта, на бликащия живот, докато еднообразието е закон на старостта, на пресъхналия извор.
Чрез приложението в живота на законите, принципите и методите на духовните науки, окултният ученик може да поддържа богат вътрешен живот и устойчивост спрямо драмите и конфликтите в света. Това е обширна наука, неизчерпаема съкровищница на знания, с които днес хората разполагат. От тях се иска само да ги възприемат и приложат. Жадният не трябва да очаква приливът на изобилните води да се покачи до нивото на устата му и едва тогава да пие. Той трябва да се наведе, да вземе от извора вода в ръката си и да утоли жаждата си.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...