Jump to content

Окултни науки


Recommended Posts

Окултни науки

Учителят поощрявал учениците си да изучават окултните науки като астрология, хиромантия, френология, кабала и т.н. Много от тях бяха специалисти в тези области. Крум Въжаров беше астролог, той ни научи на астрология. Главно работехме по Дейн Ръдиар (американски астролог, който поставя астрологията на психологична основан прави много задълбочено тълкуване на темперамента, характера на всеки и съответните последствия за съдбата му). Крум Въжаров е превел на български език неговата книга „Астрология на личността“. Група млади приятели се събирахме години наред да учим астрология с Крум Въжаров. Той беше много ерудиран, винаги четеше в оригинал на английски и френски книгите на Най-добрите световни астролози. Образованието му по психология в Софийския университет, неговият остър и проницателен ум му даваха възможност да навлезе много дълбоко в същността на астрологията, да я осмисли и интерпретира от философска и психологична гледна точка. Също така духовните познания, които имаше от Учителя, съществено допринасяха за издигането му до нивото на астролог от висока класа.

Впечатляваше ме много начинът, по който Крум Въжаров тълкуваше хороскопите. Той дълго и мълчаливо разглеждаше астрологичната карта, анализираше я внимателно и после правеше синтез. Накрая, имайки предвид темперамента и характеровите особености на лицето, френологичните и хиромантните белези, съветваше как да се решат проблемите, които предстоят, според астрологичните предсказания. Той винаги наблягаше върху положителното, учеше ни каква вътрешна трансформация трябва да се направи, как да коригираме нашите слабости в позитивно направление, как да изработим съответните качества, за да можем да преодолеем тежките астрологични аспекти. И това не става изведнъж, а изисква усилена вътрешна работа в продължение на години.

Jivata_vrazka_48.jpg

Уреди на Крум Въжаров за френологични измервания

Крум подробно е изучавал френология и хиромантия и имаше специални уреди за измерване на черепа. Той обстойно е проучвал тези теми в беседите и е разговарял с Учителя за това. Крум Въжаров безпогрешно разпознаваше хората и общуваше с всички на тяхното ниво, но с много обич и любов. Виждала съм го много пъти дълго да гледа линиите на ръцете си. Той казваше: „По линиите на ръката можеш да разбереш дали си взел вярно решение по даден въпрос, дали си тръгнал във вярна посока. Линиите на ръката са живи. По тях текат определени силови потоци. Те ни показват правилно ли се движим в нашия път напред.“

Учителят е съветвал учениците да четат Е. Сведенборг. Той казва: „Ако вие четете Сведенборга, един съвършен човек, у когото религиозните чувства са силно развити, ще видите, че той разправя за работи, за които вие бихте казали: „Дали всичко това е вярно, или не? “ Не, това са истински неща. Той разправя какви са ангелите, как живеят, какво мислят. След туй описва всички хора на Земята, в Англия, във Франция, в Африка и другаде, описва ги най-подробно, разправя, че ходи при тях, че се разговаря. Какво ще кажете вие за всичко това? Сведенборг казва: „Ако вашите чувства са тъй развити, както моите, вие ще можете да проверите тия неща. За да ги провери човек, изисква се един организъм, малко по-добре устроен от сегашния. Един човек, който обича материалния свят, не може да влезе в небето, защото неговата материя, неговото съзнание не може да се трансформира тъй лесно.“[82]

Крум Въжаров преведе книгата на Е. Сведенборг „Небе и ад“ на български език. С много любов Крум раздаваше ръкописния превод на приятелите, да може всички да се ползват от това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

[82] Учителят. Ти си!, Сила и живот, VII серия, неделни беседи, 7 декември 1924. Русе: Печатница Малджиев, 16-17 с.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...