Jump to content

Послеслов


Recommended Posts

Послеслов

От учениците на Учителя научих и с очите си видях, че Словото на Учителя трябва да бъде разбрано, преживяно и приложено - тогава то се превръща в Живо Слово и остава в нас за вечността. Всеки може да се докосне и да преживее това, но се изисква усилена вътрешна работа и духовно ръководство. Учителят е дал много правила и методи за това. Публикуваният по-долу текст с напътствия от Учителя е намерен в архива на Крум Въжаров.

„Спазвайте следните правила в живота:

 

Когато сърцето ти изстива и не може да обхване и вмести свободата на другите, тогава продължете радиуса на сърцето си, да може да обхване недостатъците на хората, и продължете свещения път на сърцето си към Бога на Любовта в най-големите несгоди.

 

Когато умът ти се помрачи и не може да разбере и приеме известна истина, за да се изяви Бог на вечността в цялото си разнообразие, продължете тогава радиуса на ума си, мислете, че всичко така трябва да бъде, Него намирайте във всичко и продължавайте великия път на ума към истината през най-големите противоречия.

 

Когато волята ви се изроди в своеволие и спира своята дейност за доброто, удвоете тогава радиуса на волята си. Приемете волята като дар от Бога и я посветете Нему. Тъй продължавайте мощния път на волята за проява на Божествената Благост пред най-голямото зло.“

Крум Въжаров живееше и работеше така, а нас, по-младите, с много любов напътстваше и учеше в този дух, при всички условия на живота да отделяме от времето си, за да съграждаме нашата духовна същност, защото: „Като работи съзнателно и разумно върху себе си, човек придобива качествата на ученика." [137] И когато станем ученици, ще можем да изпълним завета на Учителя:

„Моята задача е да ви предам Божественото учение.

 

Вашата задача като ученици е да го предадете на българския народ.

 

Задачата на българския народ е да го предаде на всички народи. Аз отговарям пред Бога, ако не изпълня задачата си.

 

Вие отговаряте, ако не предадете на българския народ това учение. И българският народ отговаря пред Бога, ако не предаде учението на другите народи.“ [138]

Ще се радваме, ако тези слова помогнат на всички души, вървящи в пътя към Светлината и жадуващи да живеят в Любовта, Мъдростта и Истината.

med_gallery_1_5_35968.jpg

„Ходете във виделината, за да сте синове на Божието Царство." [139]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

[137] Учителят. Трите живота, общ окултен клас, 1922. София: Литопечат, 1942. 42 с.

[138] Учителят. Разговорите при Седемте рилски езера. София. 1948. 171 с.

[139] Учителят. Ходете във Виделината, извънредни беседи, 1913. София: Всемир, 1994. 82 с.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...