Jump to content

АРЖЕНТИНА. Що е Паневритмия - Аида Куртеф


Recommended Posts

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ В ЧУЖБИНА

____________________________________________________________________________

От години идеите на Паневритмията си проправят път до будните хора по целия свят. Живият кръг започва да се практикува извън България и да носи полза за все по-голям брой хора. Много българи, установили се да живеят извън България стават нейни първи разпространители. Някои от пях сам Учителят е изпращал с такава мисия. В настоящият момент Паневритмията се практикува постоянно във Франция, Англия, Швейцария, Съединените щати, Аржентина, Белгия, и вероятно на още много други места. Жизнената сила, вложена в нея е един своеобразен мост между народите. Свидетели сме, как в наше време тя действително помага да се установят красивите отношения на хармония и братство между хората. Приятели, където и да сте, по цялото земно кълбо, ние с вас сме едно цяло, защото очертахме Живия кръг на Паневритмията. С вас ние изпитахме Братството като една Реалност, в която душите могат да Живеят и да се разбират с езика на Паневритмията.

____________________________________________________________________________

АРЖЕНТИНА

 ЩО Е ПАНЕВРИТМИЯ

      Учителят определя Паневритмията като “наука за хармоничните и съзнателни движения, основани на законите на живата природа" и добавяйки, че тя е “ритмична проява на Божественото Начало във вселената. Етимологичното тълкувание на думата “паневритмия*’, състояща се от три гръцки корена, е следното:

      ПАН - означава Космичното, всеобщото. Учителят свързва този положителен, мъжки елемент с Универсалния Принцип на Любовта като Създател.

      ЕВ - означава висшето, онова, от което произхожда всичко. Този женски елемент се свързва с Първичната Субстанция. Това е Принципа на Любовта като Приемател, Съхранител на живота.

      РИТМИЯ - означава онова, което тече във времето. Това е хармонията на отделните части на Цялото. Също, това е правил- ната пропорция между времетраенето на отделните движения, и съответното редуване на силните и слабите времена в музиката. Виждаме го в хармоничното съчетание между музика, слово, движение и мисъл, т.е. между главните компоненти на Паневритмията. Ритъмът е свързан с универсалния принцип на Периодичността, считан за организиращ принцип.

      Паневритмията е един процес на регулиране човешките прояви, който се осъществява посредством специфични упражнения. Вследствие на тези упражнения, някои твърде противоположни енергии, действащи в човешкото тяло се хармонизират помежду си, обединявайки се около висшите принципи на живота и приемайки по-висшия ритъм на енергиите от духовното поле.

      Беинса Дуно казва в една от своите беседи: “Паневритмията не съдържа просто мускулни и дихателни упражнения, нито трябва да се смесва с обикновената гимнастика или с балета. Тя има за основа дълбоки закони, които позволяват на човека да влезе в контакт с живите енергии на Природата и да предизвика един съзнателен обмен с тях. Следователно, упражненията допринасят за едно психично развитие; дишането става по-дълбоко, кръвообращението се засилва. Но най-вече, Паневритмията помага да се постигне развитие на скритите способности в човешкото същество и да се пробудят висшите морални чувства. Чрез Паневритмията човек става по-предразположен да от- вори душата си към доброто, правдата, красотата, истината и светлината.”

      Тези думи на Учителя ни казват накратко какво е, и какво не е Паневритмията, но понякога човек си задава други въпроси, като например: Каква връзка има Паневритмията с познатите техники на Йога? Да не би, случайно, това да е някаква нова Йога? На тези въпроси можем накратко да отговорим, че не съществува никаква връзка с познатите техники на Йога, доколкото те са близки с достиженията си по отношение човешкото развитие, макар, че е неоспорима идентичността на принципите, които са основа както за интегралната наука на или с балета. Тя има за основа дълбоки закони, които позволяват на човека да влезе в контакт с живите енергии на Природата и да предизвика един съзнателен обмен с тях. Следователно, упражненията допринасят за едно психично развитие; дишането става по-дълбоко, кръвообращението се засилва. Но най-вече, Паневритмията помага да се постигне развитие на скритие способности в човешкото същество и да се пробудят висшите морални чувства. Чрез Паневритмията човек става по-предразположен да отвори душата си към доброто, правдата, красотата, истината и светлината.

      Тези думи на Учителя ни казват накратко какво е, и какво не е Паневритмията, но понякога човек си задава други въпроси, като например: Каква връзка има Паневритмията с познатите техники на Йога? Да не би, случайно, това да е някаква нова Йога? На тези въпроси можем накратко да отговорим, че не съществува никаква връзка с познатите техники на Йога, доколкото те са близки с достиженията си по отношение човешкото развитие, макар, че е неоспорима идентичността на принципите, които са основа както за интегралната наука на Йога, така и за Паневритмията. И двете дисциплини ни довеждат до идентификация с нашата истинска същност и до връзка между нашето фрагментарно и хаотично естество с универсалното и хармонично Цяло.

      Друг въпрос би могъл да бъде: Имат ли паневритмичните упражнения ритуален характер? На това ще отговорим, че те не носят характер на церемониален или религиозен ритуал, в обичайния смисъл на тези термини, макар че биха могли да се сметнат ритуални по причина на техните движения, съгласувани с ритъма на космичната активност. Подобни движения се считат за израз на свещенодействие, чиято цел е постижение на известен благотворен ефект по отношение единението с Цялото. При Паневритмията се приема един общ ритъм в телата, и неговата периодичност по определен начин се съгласува с духовния ритъм, а където има ритъм, има и ритуал. Самият стремеж да се обединят тялото и душата изисква от самосебе си труд от магикоитуалистичен характер, макар и не лишен от естественост. Тук има един вътрешен ритуал за събуждане на висшите сили, които дремят дълбоко в нас, изискващ активно и динамично действие, за да се реализира желаната промяна на индивида. Тя е ритуална, защото включва и един акт на жертва за слабата на всевишния. Единението е пречистващата чаша, която трябва да се приподнесе в жертва за да може в нея да се налее свещенната есенция на вечността.

      Дисциплина ли е Паневритмията? Това е друг въпрос, който вероятно може да бъде зададен. Без съмнение, отговорът е положителен - да, тя е дисциплина! Но не една мъчителна дисциплина. Реализира се в пълната радост на една обновителна дейност, където усещането за цялост и свобода осигуряват търсеното духовно развитие. Независимо от това, който я практикува трябва да приеме, че не е възможно, нито желателно една пълна реализация на която липсва дисциплина и ръководство на поведението към една определена цел.

      Има нещо, което изцяло поглъща вниманието на много упражняващи Йога и други езотерични дисциплини, и това нещо е развитието на центровете или ядрата на витални сили, познати под санскритското им название “чакри”. Предвид подобно безпокойство, се явява въпросът: Дали Паневритмията е ефикасно средство за активизация на чакрите? На подобен въпрос отговаряме: Който ни е предал паневритмичната наука не е бил привърженик на никакво средство, което да насилва или принуждава естественото и хармонично развитие на тези центрове, тъй като няма нищо по-опасно и разрушително от това да се занимаваш с някоя техника, колкото и да изглежда тя добра, нормална и безопасна за преждевременно усилване на тяхната дейност. Природата е много предвидлива в този смисъл и умее да действа по подходящ начин. Всичко, което се стреми да наруши нейния ритъм е рисковано и опасно.

      Друго нещо, което събужда интереса на много езотерични ученици е развитието на паранормалните сили и пред лицето на това безпокойство бързаме да отговорим, че Паневритмията по никакъв начин не трябва да бъде смесвана с танци и движения, които обикновено биват изпълнявани за да предизвикат транс, моменти от медиумичен или сибилиански характер. Тя не бива да се свързва в никакъв случай с познатото "събуждане на психични сили", които обикновено се познава като събуждане на “психичните сили”, които като резултат могат да бъдат нежелателни и опасни. Паневритмията слага акцент в постигането на една единствена сила: тая на самия себе си или автентичното АЗ, над двигателите на човешката експресивност. За това казваме, че Паневритмията е средство за обединение.

      Аида Куртеф из книгата "Паневритмия” издадена в Аржентина, 1988

* * *

"КОЛЕЛОТО Е ЕВОЛЮЦИЯ.

 КОГАТО СЕ СПРЕ КОЛЕЛОТО НЯМАМЕ ЕВОЛЮЦИЯ. СПРЯНОТО КОЛЕЛО ДА ГО ЗАВЪРТИМ НИЕ - ТО Е ЕВОЛЮЦИЯ.

 ДОСЕГА Е БИЛО ЕВОЛЮЦИЯ НА БЕЗЛЮБИЕТО. СЕГА Е ЕВОЛЮЦИЯТА НА БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ - ЖИВОТО КОЛЕЛО!"

 УЧИТЕЛЯ

Sila_i_Jivot_1993_11.jpg?fbclid=IwAR0fY6
Sila_i_Jivot_1993_12.jpg?fbclid=IwAR0fY6
 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...