Jump to content

Аида Куртева за себе си и за своите книги


Recommended Posts

ИЗДАТЕЛСТВО "АЛБА"

_________________________________________________________

Когато Георги и Аида се срещат те поставят за основа на своята връзка идеята „Живот за Цялото", тогава в съзнанието им нещо се пробужда и те чуват Тихия глас. Той отвътре им нашепва все нови и нови начини за служене на висшето. Един от тях е книгоиздаването. Книгата е послание, адресирано до всеки. Аида знае, че една книга със Словото на Учителя, преведено и поднесено на аржентинския народ би била като светилник, източник на Ново знание. И тя с любов се посвещава на писателското дело. Книгата й е готова. Нарича се „Учителят от Изгрева". Посреща се с интерес от много будни умове, които търсят истината за живота. Аида продължава да пише. През това време Георги превежда. Той се е посветил на неспирен труд за да се издаде Словото на Учителя в Аржентина. Така двамата стигат до идеята да създадат издателство „Алба"(в превод на български „Изгрев"). Започват своята издателска дейност с малки брошури, където отпечатват кратки текстове из Словото на Учителя. Преодоляват всички трудности, но никога не прекъсват работата. Живеят с единствената мисъл да преведат и издадат Словото на Учителя, за да е от полза на народа сред който живеят. Вършат го съзнателно и с любов. Защото за да издаваш книги, като тези на Учителя, ти трябва да имаш поне две качества: да обичаш хората, и да си вслушан във вътрешния Глас. А те и двамата доказват ежедневно това.  

_________________________________________________________

 

АИДА КУРТЕВА ЗА СЕБЕ СИ И СВОИТЕ КНИГИ

Sila_i_Jivot_1996_1_2_30.jpg?fbclid=IwAR

Аида Куртева, февруари, 1992

НАШИЯТ ЖИВОТ Е СВЕДЕН ДО

ПРЕДАВАНЕ НА НОВОТО УЧЕНИЕ.

ГЕОРГИ КУРТЕВ

Родена съм в Буенос Айрес на 26 ноември 1926 г. На десетия месец от раждането ми баща ми се е поминал.

Майка ми още от млада се е интересувала от духовното учение на розенкройцерите и на окултистите. И аз от ранна възраст чувствах влечение към изкуството и към окултизма. Учих рисуване, скулптура, пиано, пеене. След това избрах писателската дейност,като по-съвършен метод за изразяване на духовните идеали.

Първата книга, която издадох е"Учителят от Изгрева" или "Реализиране на вътрешното царство". В нея са публикувани разкази от братския живот на Изгрева, резюмета от беседи на Учителя с коментарии. Тя съдържа и разказ за духовния живот на българите и богомилите, и въздействието на последните върху западната култура.

Втората книга, която издадох, се нарича "Светлината на един нов изгрев",или "Духовно пробуждане". Книгата е в две части. В първата се описва значението на слънцето,според дребните мистерии: какво символизира "Синът на Светлината" или "Синът на Слънцето"като същество осветено отвътре. Във втората част са предадени резюмета от беседи на Учителя, свързани със Слънцето и пробуждането на съзнанието.

Също, публикувани са и правила за живота, дадени от Учителя през 1917 г.

Третата издадена от мен книга е "Паневритмия". Тя е разделена на четири части. В първата се обяснява какво представлява паневритмията. Излагат се великите принципи, върху които тя е изградена. Също се дават исторически сведения за първоизточниците на свещените танци - Орфей и Хермес. Във втората част се описват упражненията - техните елементи и основните принципи на Паневритмията, както и резултатите, които се получават от практикуването й. В третата част е обяснено изпълнението на упражненията, така както ги е изнесла Ярмила Ментцлова в своята книга. В четвъртата част е публикувана музиката на Паневритмията, така както е дадена от Учителя.

Импулсът за работа продължава. Какво по-голямо щастие от това да се предаде Словото на нашите братя?

Аида Куртева Февруари 1992

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...