Jump to content

3. ЧЕТИРИТЕ ОСНОВНИ ТИПА


Recommended Posts

3.

 

ЧЕТИРИТЕ ОСНОВНИ ТИПА

Както видяхме в досегашното изложение, имаме четири рода сили или казано на астрологически език - четири основни елемента в Битието. Всяка от тези сили има специфични качества и свойства, свое присъщо вътрешно движение и създава конкретни форми, в зависимост от качествата, които има в себе си. От това гледище всички форми, които виждаме във външния обективен свят - органически и неорганически, са израз на силите, които стоят зад тях. Външните форми са символи, които ни разкриват характера и начина на действие на силите, чиито външен израз са те. Външната форма е един белег, сигнатура, за качествата и характера на силите, които действат в дадена област на живота. И онези, които разбират закона на съответствията - великия закон на аналогията в херметичната наука, за тях всички форми са отворена книга, по която разчитат дейността на силите, стоящи зад тях.

 

Всяка сила в своето проявление е поляризирана - има външно и вътрешно изражение. Във външното си проявление тя създава известни характерни, специфични линии на движение. А във вътрешната си поляризация поражда известни психически качества, присъщи на нейното вътрешно естество и съответстващи на външната линия, която тази сила създава. Така че онзи, който умее да чете символите, като види известна линия, вече знае какви психически качества и особености стоят зад нея.

 

По-рано споменах, че четирите вида етерни сили имат специфични движения и създават специфични форми в органическия свят. Уточних, че топлинният етер сътворява ферични или овални форми; светлинният етер създава триъгълни форми; химическият етер - полукръгови (или полулунни) форми, а жизненият етер създава четириъгълни форми. Въз основа на това можем да кажем, че наблюдавайки структурата на един човек, можем да кажем какви сили действат в строежа на тези форми. Формата е външната страна в проявлението на силата, а нейното вътрешно изражение е това, което е прието да се нарича темперамент и характер. Понеже силата остава скрита от нашия поглед, ние я изучаваме по нейните проявления - външната форма и темперамента.

 

Основните качества на четирите елемента бяха: на огъня - сухота и горещина; на въздуха - горещина и влажност; на водата - влажност и студенина, и на земята - студенина и сухота. Но това са общи качества, които в своето проявление се диференцират. Също така по-рано казах, че огънят и въздухът са електрични, мъжки, положителни елементи, а водата и земята са негативни, женски, пасивни, магнетични елементи. Също така изтъкнах, че мъжките елементи, като проявления на мъжкия принцип, имат отношение към външния живот, тоест онези лица, които са родени под тяхното влияние, ще бъдат дейни, активни преди всичко във външния, обективния живот. А родените под влияние на женския елемент водят един по-вътрешен живот, те са повече вглъбени в себе си и по-малко ги интересува външния живот с неговите проблеми и противоречия. За тях от по-голямо значение са вътрешните проблеми на живота и вътрешните противоречия. Докато типовете, принадлежащи към мъжкия принцип, преди всичко ги занимават външните противоречия в живота, за тях даже и вътрешните противоречия са отражение на външните.

 

Това са все качества, присъщи на различните родове сили, които се изразяват както във формата, така и в характера и темперамента.

 

Също така трябва да отбележа, че не бива да се смесват силите, които действат в човека със самия него. Човек само използва силите като условия за своето проявление и благодарение на качествата, които има в себе си, той подбира и съответните сили по закона на съответствията - подобното привлича подобно. Въздействието на Аза върху творческите сили дава това, което наричаме темперамент, тоест специфичен начин на проявление на силите на човека, които обуславят както неговия вътрешен, така и външния му живот.

 

Дюрвил определя темперамента като органическа почва, която ни е завещана от деди и прадеди. Той представя миналото на нашата раса, носи у себе си физическите и душевни възможности на нашите деди и на самите нас, съдържа нашия характер и определя продължителността на нашия живот. Но погледнато по-дълбоко, темпераментът е проява на етерните сили, които са връзката между човешката индивидуалност и наследствените качества, получени от деди и прадеди. Ако така се разгледа въпросът, то темпераментът не се предава по наследство, а е индивидуална особеност. Така ли е, темпераментът е обусловен от доминиращата в строежа на формата сила. Това е външната поляризация на творческата сила, която стои зад известна форма.

 

Имаме четири рода етерни сили или четири елемента, които в крайните си проявления са свързани с четирите елемента, познати и на съвременната химия, а именно - топлинният етер - огънят, се проявява в кислорода, който е необходим за горенето; светлинният етер - въздухът, се проявява в азота, който е необходим за регулиране на живота; химическият етер - водата, се проявява във водорода, необходим за доставяне влага на организма, и жизненият етер - земята се проявява във въглерода, който е необходим като гориво на организма. Върху тези четири елемента или четири състояния на материята херметичната наука обуславя учението за четирите темперамента. В съвременната наука има и други основи за класификация на темпераментите, но няма да се спираме върху тях, защото в края на краищата се свеждат към схващането на херметичната наука.

 

Във всеки темперамент действат всички родове сили, но една е доминираща и тя определя характера му.

 

Четирите темперамента, отговарящи на четирите елемента, носят следните имена: холеричен или жлъчен темперамент, който е свързан с огъня, с кислорода. Той е вътрешна поляризация на принципа на огъня.

 

Огънят, казахме, е горещ и сух. Това са основни качества и на холеричния темперамент. Те са активни като огъня.

 

Сангвиничният темперамент е наречен още въздушен, защото е свързан с въздуха, а въздухът, казахме, е горещ и влажен. Лимфатичният темперамент е свързан с водата, а меланхоличният темперамент е във връзка със земята.

 

Всеки темперамент определя една епоха от живота. Така лимфатичният отговаря на детската фаза на живота; сангвиничният - на юношеската; холеричният - на възмъжалата възраст, а меланхоличният - на старостта.

 

Всеки темперамент се характеризира с доминирането на известна система. Така в лимфатичния темперамент преобладава храносмилателната система. И затова виждаме, че до седемгодишна възраст детето се развива предимно физически, а физическото в човека се характеризира със стомаха. В сангвиника преобладават дихателната и кръвоносната система, които са свързани с развитието на духовния живот - това е втората фаза на живота - фазата на юношата, който е в постоянно вътрешно и външно движение.

 

Холерикът е делови човек, човек на волята. У него преобладават костната система, черният дроб, жлъчката и нервната система - той е пълен с амбиции личност, която реализира нещата. Меланхоликът, когото уподобихме на старостта, е човек, в когото преобладава нервната система. Той мисли и асимилира опита, който е придобил, преминавайки през трите предшестващи фази на живота.

 

Така че у лимфатика имаме предимство на храносмилателната система, която съответства на физическия живот. У сангвиника има доминиращо влияние дихателната и кръвоносната система, която е свързана с духовния живот на човека. У холерика преобладават костната и мускулната системи - той е човек на практиката, който реализира нещата, човек на волята. При меланхолика преобладава нервната система. Той е човек, който мисли и разсъждава.

 

Въз основа на всичко гореказано, можем да кажем, че всеки един елемент създава определена геометрическа форма или даден морфологичен тип и специфичен темперамент. На това основание, нормални типове имаме тогава, когато съществува съответствие, хармония между морфологичния тип и темперамента. Това е изразено в хороскопа с добрите аспекти и хармоничните взаимоотношения между планетите и зодиакалните знаци. При ненормалните типове няма съответствие между морфологичния тип и темперамента. В хороскопа това е изразено с лошите аспекти и дисхармонията между знаците и планетите.

 

След тези общи бележки можем да пристъпим към описание на четирите основни типа, които са се развили от четирите основни елемента. Ще разгледаме тяхната външна форма, техния темперамент, характер, умствени способности и въобще психическия им живот. Впоследствие ще видим как се диференцират в 12-те зодиакални типа, които се развиват под въздействието на 12-те зодиакални знаци. Тогава, както от всеки морфологичен тип, така и от всеки темперамент ще имаме по три варианта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...