Jump to content

Типът на въздуха - сангвиничният темперамент


Recommended Posts

Типът на въздуха - сангвиничният темперамент

Въздухът е горещ и влажен. Този тип има средно или високо тяло, широки рамене, добре развити гърди. Пълно, весело, розово, овално лице. От този тип са най-красивите хора. Голямо хубаво чело, дълъг, оформен прав нос, у някои типове заострен на върха, красиви вежди; открити и ясни очи, със светлосин цвят, понякога и с тъмнокафяв. Устата е усмихната, брадата - добре оформена, обикновено с ямичка. Косата е руса или кестенява, а някой път по-тъмнокафява или дори черна. Кожата им е гънка и розова. Гърдите са широки и мускулната система е добре развита. Биенето на сърцето е силно и ритмично. Дишането е силно, пълно и свободно. Тялото им е плътно и горещо. Изпотяването е обилно - особено на челото и гърдите. Апетитът им е добър, а храносмилането - отлично. Физиологичните процеси у тях стават правилно. Много обичат да спят. Сънят им е дълбок и спокоен. Те са привикнали към приятни и сладки сънища. Често сънуват, че летят из въздуха. Вежливи са, учтиви, откровени, експанзивни и твърде разговорливи, честни, миролюбиви. При тях има едно разширение - в мисълта, в чувствата и в действията. Винаги преувеличават нещата. Силно изживяват и радостите, и скърбите. В тях смяната на състоянията става бързо. Отвращават ги съдебните процеси - затова винаги са готови да жертват своите интереси, за да запазят мира. Големи оптимисти са и виждат във всичко хубавото. Избягват всякакъв повод за печал и обичат приятните общества, радостта и веселието. Търсят общественото мнение и одобрението на света. Лесно се разгневяват, но са като бурята - бързо им минава. Силно честолюбиви са. Тяхната природа е много страстна и се стремят към радостите и удоволствията в живота. Обичат свободната любов, без никакви грижи и задължения, защото за тях е ценно преди всичко личното им спокойствие. Предпочитат спокойното и мирно съществуване и са трудолюбиви. Те ценят златото и собствеността и се стремят към почести и ордени. Но на дело са скромни и нерешителни. Интелектуални са, умът им е широк, многостранен, свободен, но не проницателен и дълбок. Те лесно запомнят и съжденията им са правилни и добри, но без особена връзка. Остроумни са, хитри, лесно измислят разни разказчета и са изкусни разказвачи - твърде находчиви, насмешливи и закачливи. Човеколюбиви, състрадателни, благородни и особено чувствителни към внимание и ласки. Те са искрени и предани приятели. Сърцето им е твърде отзивчиво и впечатлително. Внимателни са към противоположния пол и се стремят към комфорт и радост в живота. Чувствени са и лакоми в яденето. Обичат науката и изкуствата и са с голямо въображение и затова между тях често се срещат изобретатели и откриватели.

 

Тези хора са в постоянно колебание между материализма и спиритуализма. Горещи проповедници на доктрината, която възприемат за себе си, те с ожесточение водят борба със своите идейни противници. Няма жертва, която не биха могли да направят, за да възтържествува делото, което защитават. Колкото повече пречки срещат по пътя си, толкова повече се увеличава тяхната упоритост. Те са по-силни в теориите, отколкото в практиката. Способни са в точните науки.

 

В отрицателните типове са развити лъжата, кражбата и лицемерието. Не понасят никаква дисциплина. Те са поклонници на свободата и са готови да направят всичко на света, за да запазят своята независимост. На робството гледат като на най-голямо зло. Подозрителни и тиранични са в своите привързаности. Обичат да пътуват и им харесва живот, пълен с приключения.

 

Гласът им е пълен и обширен, умерено силен. Звукът - приятен и весел. Говорят бързо, леко, живо и шумно. Често пъти съпровождат своята реч със смях.

 

Ако не са много пълни, движенията им са бързи и леки, а походката - благородна и уверена. Движат се с високо вдигната глава. Жестовете им са леки, чести и изразяват доволство. Имат навик да ръкомахат в знак на радост и одобрение, често даже и когато говорят.

 

За този темперамент са подходящи дейности или занаяти, където умствената и жизнената дейност да са обединени. За тях са необходими ежедневни физически упражнения. Сангвиникът се чувства добре в занаят, който изисква постоянен допир с обществото, защото тези хора са общителни, учтиви и внимателни по природа, с изтънчени маниери. Празният и заседнал живот е вреден за този темперамент. Той ги предразполага към лимфатичния темперамент и излишно пълнеене, а преголямата дейност разгорещява кръвта и превръща темперамента в холеричен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...