Jump to content

За магнетизма


Recommended Posts

ЗА МАГНЕТИЗМА

Изгрев, 25 септември 1952 г.

Любезни брат,

 

Този път желая да ви запозная с един разговор с Учителя. Една сутрин след паневритмията се върнахме в салона и Учителя почна да говори:

 

Ако е демагнетизиран човек, нищо няма да придобие. За да придобиете нещо, трябва да бъдете магнетични. Всички богати хора са магнетични. Всички учени хора са магнетични. Всички здрави хора са магнетични.

 

Когато си магнетичен, ти имаш увереност, вяра, че ще успееш в това, което ще направиш. 14 си разположен, не си тревожен. Казваш: „Другояче не може да бъде. “

 

Някои хора се пънкат, пънкат и не им върви работата. Не са магнетични.

 

Магнетизмът е естествено даден. 14 когато организмът е разнебитен, той изтича навън. Прави мисли, прави чувства и прави постъпки са начинът, по който можем да възстановим магнетизма в себе си. Правата мисъл възстановява магнетизма във вас.

 

Магнетизмът е капитал. Ако нямаш магнетизъм, ти си осъден на смърт. Ако имаш, животът вече функционира. Ако си нервиран, ти губиш вече магнетизма си. Той изтича и ти нямаш магнетизъм. Магнетичният човек не се смущава. Той е спокоен. Един човек с магазин, пълен със стока, е спокоен, не се смущава. Ако е празен магазинът му, той от страх се смущава.

 

Та да си доставите магнетизъм. Нервирането, неспокойствието, това е демагнетизиране. Аз някой път трябва да се спра да ви говоря каква велика сила е магнетизмът. Той е, който държи земята свързана със слънцето. Ако изгубиш магнетизма си, ти на прах ще се превърнеш.

 

Магнетизмът е, който организира тялото, семейството, училището, обществото.

 

Животните нямат магнетизъм и затова главата им тегли. Само човекът може да бъде магнетичен. Не че животните нямат магнетизъм, но той е животински.

 

Но този магнетизъм, за който говорим, е разумно нещо. Магнетизмът привлича и храна, и дрехи, и всичко. Щом махнеш с пръста си, идват нещата. Всичко ти върви.

 

Но най-първо няма да се нервираш, няма да считаш, че хората са лоши. Това демагнетизира. Когато се сърдиш, магнетизмът изтича.

 

Като отидеш при един магнетичен човек, ти утихваш. Можеш ли да се нервираш при извора?

 

Богатият човек да ти даде 100 200 лева, то е играчка. Той ще ти каже: „Заповядай 10 000 лева.“

 

Онзи човек, който постоянно ти дава, може ли да се нервираш при него? Тогава защо да нямате вяра? Вие отивате при Бога, Той е богатият. Ти казваш: „Къде ще Го намеря?“ Там е вашата погрешка. В себе си ще Го намериш. Вие отивате при някой банкер. Питай: „Там ли е Господ? Днес дойде ли Господ при банкера?“ Ако ти каже: „Там е“ тогава отивай. Там дето Го няма Господ, не отивай. Когато дойде Божественото в човека, то Господ е изгрял в него, слънцето е изгряло в него.

 

Магнетичният човек, като го погледнеш, е като запалена печка, а немагнетичният е като студена печка. Магнетическата сила в човека не е в статично положение, понеже магнетизмът идва и изчезва. Затова трябва да работите, да станете магнетични. Всеки ден да бъдете разположени. Най-първо, да не се докачаш, да не се обиждаш.

 

Един брат попита кои храни дават повече магнетизъм? Учителя каза:

 

Месната храна е нервна. Плодната храна е проводник на магнетизма. Най-първо, като ядеш храна, да бъдеш доволен, макар да ядеш сух хляб. Да си концентрираш мисълта, да дишаш правилно. Спокойствието е резултат на мисълта. Ти си уверен в нещо.

 

Един човек е свързан с бакалницата чрез телефон и оттам ще му донесат хляб, захар ипр. А друг човек не е свързан и трябва сам да отиде в бакалницата да си вземе. Магнетичният човек е свързан с бакалницата, а немагнетичният не е свързан. Говоря символично, направете превод.

 

Всички условия в природата са благоприятни. То е закон. А неблагоприятните неща са от нашето неразбиране. От степента на разбирането зависи. Магнетичният човек не губи: той знае, разбира нещата, постъпки има, език има. У него нещата не са объркани. Всичко върви майсторски.

 

Вие сте демагнетизирани. Смъртта е поправка на демагнетизираните хора. При онези демагнетизирани хора, които не могат да се поправят, идва смъртта, за да ги поправи. Затова старите хора умират.

 

Сега най-главното е магнетизмът. Щом се нервираш, нямаш магнетизъм. И няма да ти върви работата. Спокоен бъди. Бог те е създал и всички условия, които ти са нужни, ги имаш. Бъди доволен от това, което имаш.

 

На един кон, да кажем, че му дойде на ума да стане лорд. Не, конят ще си остане кон. Ако не си даровит по езиците, не искай да ги преподаваш. Разполагай се с тези дарби, които имаш. Та всеки може да бъде магнетичен. И никога не върши една работа, никога не започвай една работа, преди да си станал магнетичен, понеже иначе не ще успееш. Цяла една школа е това. В окултната наука ще учите магнетизма. Иначе нищо друго не можеш да постигнеш. Правата мисъл, здравата мисъл са едно магнетично състояние. Болният човек какво може да направи? Той няма магнетизъм.

 

Магнетичният човек има едно вътрешно разположение. Той има отлична вяра, отлична надежда, има любов, всичко има. Преизобилен е той като тихата вода. Той стои тих и спокоен, като че нищо не прави, но той работи интензивно. У него няма кряскане, той не е като камбана. Щом изгубиш равновесието си, кажи си: „Магнетизъм нямам. “

 

Магнетизмът съществува. Искаш да добиеш спокойствие, иди при дърветата. Искаш да имаш промяна на състоянието, иди на планината, качи се на някой аероплан. Има 10-20 метода за добиване на магнетизъм. Но вие седите и казвате: „Не ми върви.“

 

Ако имате мляко, можете да го подквасите. Най-първо ще го варите, ще му турите подкваса. Млякото няма да го пресечете. Има едно състояние, при което може да пресечете млякото. Там, дето има живот, има магнетизъм. Магнетизмът е проводник на живота. А животът е носител на любовта. Животът е носител и на магнетизма.

 

Веднъж Учителя с много братя и сестри беше при пианото. Той свиреше. Почна разговор за музиката. Учителя между другото в този разговор каза:

 

Като бях студент, даде се от студентите концерт и един професор ме покани да изсвиря нещо на цигулка. Аз свирих импровизация пред самата публика. Песента на блудния син: Как се разделя от баща си и после пак се връща. Това беше импровизирано пред самата публика в момента. Като излязох на сцената, всички бяха в очакване. Като започнах да свиря, абсолютна тишина. Никакъв шум. И когато свирих парчето, публиката продължаваше да мълчи. И чак като се опомни, започна да ръкопляска. После започнаха да идват при мен и да ми казват: „Дайте това парче и ние да го имаме. “ А пък аз го нямах написано на ноти, понеже го съчиних на сцената.

 

След тези думи на Учителя един брат каза: „Това е гениално, да свириш на сцената импровизирана работа на цигулка.“

 

Преди 15 години, през време на една школна лекция в сряда, в големият салон, Учителя изсвири на цигулка „Песента на блудния син“. Тая песен не е нотирана.

 

Поздрав на всички братя и сестри.

 

Със сърдечен братски поздрав:

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...