Jump to content

Любов към Бога


Recommended Posts

ЛЮБОВ КЪМ БОГА

Изгрев, 16 март 1953 г.

Любезни брат,

 

Днес желая да ви изложа един разговор е Учителя върху любовта към Бога. След паневритмията в един красив пролетен ден се събрахме около Учителя на полянката и почна естествен разговор. В разговора между другото Учителя каза:

 

Да обича човек Бога повече от всичко! Това значи да бъде монах. Само Божията Любов е в сила да реши напълно всички въпроси. Любовта към ближния решава наполовина., а пък любовта към врага решава една четвърт. Започнете с това, което решава всичко: любовта към Бога. Бог е най-високият връх, отгдето всички други течения възприемат своето направление. Любовта към Бога е най-великият поток.

 

Дръжте в себе си Божественото. И тогава ще имате една опитност, на която ще разчитате. Ще видите какво е Божествената мъдрост. И тогава, дето идете, ще ви посрещнат. Искаш служба, ще ти дадат. Искаш шапка, ще ти дадат. Искаш да пътуваш, ще ти дадат билет. Тогава ще кажете ли, че светът е лош? Ако навсякъде ви приемат, светът няма да бъде лош, но красив.

 

Набожният човек, като влезе в къщата ти, веднага всичко ще светне и всичко ще се уреди. И като погледнеш, къщата ти ще заприлича на рай. Ако ти си беден и болен, той, като те потупа по гърба, веднага ще оздравееш. И ще видиш най-малко една златна монета в кесията си. Като попипа торбата ти, ще видиш хляб в нея. Като пипне някъде, ще видиш една книга или една свещ. Както растенията се обличат от. пролетното време, такъв е набожният човек. Слънцето, като светне, всичко на земята се осветява. Набожният човек трябва да бъде като слънцето.

 

Онази мисъл, която иде от Бога, Божествената мисъл, внася радост, живот. Цял ден си радостен. А пък дойде ти друга мисъл, и не си радостен.

 

Този, в когото вярваш, той трябва да влиза в тебе. И като не влезе в тебе, няма да разбереш своето положение. Бог е вътре в тебе. Не разваляй това, което Бог прави вътре в тебе.

 

Любовта към Бога заема най-високото място на човешката глава. Най-високият връх в човешкия мозък е чувството на любов към Бога. Центърът на личността е назад от центъра на любовта към Бога. Центровете на съвестта, справедливостта и милосърдието също така са по-високо. У някои хора центърът на твърдостта седи по-високо, отколкото върхът на любовта. Това не е естествено положение.

 

Най-високият връх е Любовта към Бога. А любовта, която младите хора имат, е най-ниският връх. Любовта на майката към детето е сравнително по-висок връх. Най-ниският връх на земята е любовта между двама млади. След това любовта на майката към детето е по-висок връх. Приятелството е още по-висок връх. В Божествения свят по-висок връх от Любовта към Бога няма. От този връх на любовта идат върховете на вярата, на надеждата, на милосърдието и пр.

 

Когато ти си много надолу, безнадеждно надолу, в най-голямото страдание, тогава Бог е над тебе и пред тебе, подава ти ръце и те тегли. Само че ти трябва да имаш въже вярата, и Той ще хване въжето да го тегли нагоре. Когато изпаднеш и не можеш, кажи тогава:

 

„Господи, аз съм немощен и ти си силен, прояви се.“ И тогава ще се прояви Бог.

 

Еволюцията в света ще започне от любовта към Бога. Там е началото на еволюцията.

 

Инволюцията, падането, е отклонение от Бога. Щом човек съгреши, ще инволюира и после ще се качи и ще бъде носител на Божественото в света.

 

Трябва да минем към това, което свързва всички разумни души в едно цяло. И което осмисля целия живот. Това е Бог. Ще дойде ден, когато Бог ще се изяви, когато хората ще познаят Бога както трябва. Със своята култура, със своето знание човек не може да познае Бога. И само любовта е средството, чрез което можем да познаем същината на живота Бога.

 

Човек трябва да е искрен, чист, да има любов към Бога, да има винаги правилни отношения към Бога. За да могат Бог и Бялото братство да му съдействуват, цялото небе да му съдействува. Защото човек може да извърши нещо само ако те му съдействуват. Ако човек остане сам да върши нещо, не може да направи нищо съществено .

 

Само Божественото начало е в състояние да направи човека силен. Някои казват, че човечеството има култура. Трябва да оставите всички тези работи. Трябва да се свържете с Бога. Нищо повече. Да не ви интересува какво пишат вестниците против нас.

 

Докато човек не знае Божията Любов, не може да бъде полезен нито на себе си, нито на другите. Обикнете Бога и почнете да мислите, както Той мисли и както Той постъпва. Ако обикнеш Бога, ще обикнеш всички същества, цялата природа. Има закон: Каквото е твоето отношение към Бога, такова ще бъде и отношението на хората към теб. Представи си едно езеро. Ако прекъснеш връзката му с извора, какво ще стане с това езеро? Ще изсъхне. Това е обезверяване. Като се обезвериш, от този, малкия живот нищо няма да остане. Обезверяването е прекъсване на връзката с реалното. Какво трябва да правиш: Дай ход на вярата, дръж се за реалното и насърчението ще дойде. В Божествения свят хората постоянно се подмладяват. Това, което постоянно остарява, то е човешкото.

 

Ако имаш един неприятел, този неприятел ти си го създал, не го е създал Бог. Ти, като измениш твоето отношение към Бога, обикнеш Бога, и този човек ще се измени. Бог е вътре в него. Ти, като измениш своето състояние, този човек няма да те мрази. Той те мрази, понеже ти нямаш правилно отношение към Бога. Това е една истина, в която, като се убеди човек, ще има една основа.

 

Една сестра попита:“Как да имаме сила да помагаме на хората?“

 

Учителя каза:

 

Чрез връзка с Бога. Само от Бога можем да добием сила, като Го обичаме, като сме във връзка с Него. Той има силата. Всеки ден трябва да мине Божественото през ума ти, през сърцето ти и през душата ти. Това е нормален живот. Иди при някого, който е решил задачата си и вземи пример.

 

Ако обичате Бога, това е най-голямата привилегия. Хората да ме славят, че съм написал нещо, това са мимолетни, външни работи. Най-голямото благо за мене е, че обичам Бога. Аз, като виждам слънцето и се ползувам от него, тогава могат ли да ме ползуват хилядите свещи, които хората могат да ми запалят? Не могат.

 

Отношенията на. човека към Бога трябва да бъдат правилни. И тогава всички други негови отношения ще бъдат правилни. Ако не обичаш Бога, ти не можеш да обичаш никого. Без любов към Бога нищо не се постига. Както светлината и топлината са необходими за физическия свят, така и любовта е една вътрешна необходимост.

 

Любов към Бога! Всичкият капитал е в Любовта! Тогава няма нищо невъзможно. Този закон е много верен. Когато човек призове Бога с всичкото си сърце, ще му се обади Бог, ще му се обади отвсякъде. Един познат ми разправяше:“Пътувах в горещината един ден, нямах нищо за ядене. Минавам край ниви, всички круши обрани. Казах си: Да имаше поне 2-3 круши. Спирам се при една круша да си почина, дойде един ветрец, разлюля дървото и 7 -8 круши паднаха долу. Като че ли мене чакаха. Това ми направи силно впечатление.“

 

Щастието на човека е в любовта, която има към Бога. Това е великият закон. Важно е, докато човек разбере закона. Това е единственото, дето хората могат да се обединят.

 

Когато от невидимия свят ви пращат на работа някъде, то ще ви дадат нареждане какво да правите. Ако не са ви дали, чакайте да ви дадат, както когато господарят праща слугата някъде и му дава нареждане какво да прави.

 

Един човек, който няма уважение и почитание, слабата му страна е, че няма любов към Бога. Нужна е любов към Бога, за да ни научи Той как да обичаме. Ние трябва да обичаме Бога, за да приемем от Него любовта и после да отидем да я приложим. За да обичаш хората, трябва по-рано да отидеш при Бога. Ако не отидеш по-рано при Бога, тогава няма да имаш капитал.

 

Който люби Бога, всичко му съдействува за добро. Когато срещу един адепт неприятели захвърлят камъни, то всеки камък става на злато. И тогава около него се набира голямо количество злато, голямо богатство. С всеки един човек, който люби Бога, е така.

 

Щастието е в Бога. Като Го обичаш, ще имаш всичко. А който не Го обича, нищо няма да има. Като Го обичаш, на всички планети можеш да ходиш. А като не Го обичаш, никъде няма да ходиш.

 

Тази идея Любов към Бога, като влезе в света, ще реши кардинално всички въпроси.

 

Ако увеличаваш любовта си, имаш бъдеще. Призовете Бога във време на мъчнотии там, дето никой не може да помогне, и ще видите. Възлюбете Господа и в бъдеще ще придобиете всичко. Ти не можеш да живееш съзнателно, ако не обичаш Бога. Като обича Бога, човек ще познае, че Бог го обича и после ще се прояви любовта към всички същества. Когато човек обикне Бога, тогава всички цветя, дървета, треви, всички същества ще му се усмихват. Нали и сега, когато цветето приеме слънчевите лъчи в себе си, колко мушички идват при цветето да го поздравят. Нали тогава всички се усмихват на цветята. Това е, защото цветята обичат слънцето и всички се усмихват на цветята. Всеки ден ще отиваме при Бога да чуем една дума от Него и тогава всеки ден ще бъдем весели и ще вършим най-хубавите работи.

 

Ще се молиш, додето чуеш една дума от Бога.

 

Сега трябват хора, които при каквито и условия и мъчнотии да попаднат, да устоят верни на Божествената идея.

 

Като влезем в Любовта, когато възлюбим великото в света и го виждаме и в най-малките работи в светлината, във вятъра, във водата, във всички същества, светът ще се поправи.

 

Новият порядък е да любиш и да обичаш. Когато хората влязат в любовта, техният свят ще се изправи веднага. Когато любиш, обичаш и служиш, ти си от новите хора. И сърцето ти да се изпълни с радост, че любиш, обичаш и служиш.

 

Човек да обича Бога и като види една форма, да види в нея Божественото, да изпрати любовна струя и да си отмине.

 

Поздрав на всички братя и сестри. Настоящото писмо прочетете на братята и сестрите и го пратете за прочитане в околните села, дето има кръжоци.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

BB_pisma_6.jpg

Екскурзия на Витоша

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...