Jump to content

Три важни неща


Recommended Posts

ТРИ ВАЖНИ НЕЩА

Изгрев, 30 септември 1954 г.

Любезни брат,

 

Една сестра чужденка посети Изгрева, за да летува с Братството при Седемте езера на Рила. В разговор с Учителя след връщане от езерата, тя каза:

 

„Учителю, колко съм благодарна за незабравимите часове, които прекарах на езерата. Колко съм пълна с богати, свещени преживявания! Колко ви благодаря и за беседите, които ни държахте там, за вниманието, с което ни заобиколихте. Дълго ще си спомням за всеки миг, който прекарах там. На всяка крачка чувствах присъствието на Бога. Аз съм съвсем променена. Нова светлина ме озари. Преди моето отпътуване дайте ми някои упътвания.“

 

Учителя каза:

 

В света има два принципа: Няма по-страшно в света от човешкия егоизъм. И няма по-добро нещо от Божествената Любов.

 

Защото човек, като служи на егоизма, той от сутрин до вечер мисли само за себе си: какво ще яде, какво ще пие, каква ще му бъде къщата, какви ще му бъдат дрехите. Целият свят може да страда, но като му е добре, той мисли, че това е едно благо. Един вълк понякога се сърди, че овцата не е минала близо до него, за да я хване.

 

Когато в човека не можеш да видиш Бога, ти си на кривата посока. И всеки, който не може да види Бога в тебе, той не може да ти бъде приятел. И никаква работа не можеш да свършиш с него.

 

Не само той да вижда Бога в тебе, но да можеш да говориш с Бога в него.

 

Когато хората се обичат, това е закон на Бога. Те познават Божественото в другия. Единият се разговаря с Божественото в първия. И тогава хората живеят добре.

 

Ако тези хора на бойното поле познаваха Бога, те щяха да се примирят. Народите всичко имат, но нямат Божествената Любов. Не че тя не съществува, но не управлява.

 

Божествената любов е затворена в хората и те не са й дали път да се прояви. Сега иде периодът да се разрушат затворите, дето любовта е била затворена, и тя ще излезе навън. Когато се говори, че затворите ще се разрушат, то се говори за затвори, дето любовта е била че те ще се разрушат.

 

Човек не може да се справи с егоизма в себе си, докато не го замени с Божественото, което ще почне да действува в него.

 

„Моля, дайте някое упътване лично за мен.“

 

Вие трябва да се научите да обичате хората най-добре вътре в себе си и най-добре отвън.

 

Всеки човек има представител вътре в тебе. И ако ти обичаш този представител вътре, тогава можеш да обичаш и онзи отвън.

 

Когато вие обичате един човек, вие обичате най-първо представителя, онзи човек вътре във вас. И него ако не можеш да го обикнеш, и отвън не можеш да го обикнеш. СЦе ви кажа по кой начин да работите:

 

Да работите по този начин, по който никой не е работил досега.

 

Това значи следното: Във всеки човек има нещо специфично и той трябва да го прояви в своята дейност.

 

Ще ви дам сега един практически пример. Да допуснем, че аз имам сто семенца от плодни дървета. Аз ги нося. Срещам едного и му показвам семенцата. Показвам ги на този, на онзи, но те не знаят за семенцата много нещо, не могат да ги опитат. Показвам ги и пак ги турям в джоба си.

 

Това е сегашното проповядване. А пък другият начин е: да се посеят тези семенца в една градина и от плода даваме на другите хора да ги опитат. И тогава ще завържем приятелство с тях.

 

Сега вие приложете това, което знаете и което е във вас.

 

Човек е онзи, който има любов, мъдрост и сила. Той трябва да е ръководен от Духа.

 

Много пъти вие сте водили неразумни вътрешни войни. Вие трябва да имате непоклатима вяра.

 

Ако човек не е благодарен на Бога за всичко, което му е дал, ако не носи в ума си, в сърцето си, в душата си и в духа си онези блага, които Бог му е дал, ако за малки мъчнотии роптае, каква е неговата любов?

 

Човек да работи за Бога. Сега трябват работници, добри работници.

 

Хората са много несправедливи спрямо себе си. Те, като не обичат Бога, ближния и себе си, обиждат себе си.

 

Хората вървят по известни орбити. Да допуснем, че двама души се привличат и след това, понеже орбитите им са точно противоположни, след като се приближат, после се отдалечават и след дълъг период ще се срещнат. В окултната наука се знае, че както душата, така и небесните тела се движат едни в кръг, други имат елипсовидна орбита, трети се движат в парабола, а четвърти в хипербола. Последните са най-напреднали. Те разрешават най-мъчни задачи.

 

Така, както се проявявате, дръжте връзка с всички напреднали души.

 

Вие трябва да учите Божествения език на любовта. Божественият език е език на служенето, да служи човек на другите.

 

Да кажем, че искаш да служиш на хората, а не те разбират. Това е едно мъчително състояние.

 

Три неща има важни, най-велики, които човек трябва да пази:

 

Първото, най-възвишеното е: Човек да живее, да освещава името Божие в себе си.

 

Да служи на Царството Божие в себе си.

 

Да изпълни волята Божия в себе си.

 

Тези три неща примиряват всичко. Това ще бъде идеал за вас. Това е успокоителното пристанище на човешката душа.

 

Осветяването на името Божие значи: да не опетняваме най-възвишеното, което е за нас, нито в мисли, нито в чувства, нито в постъпки. Трябва да пазиш като зеницата на окото си светостта на Божието име в себе си.

 

„Има много работи, които не съм постигнала.“

 

Вие трябва да се радвате, че не сте ги постигнали, защото в непостижимото е радостта. То пак ще се постигне.

 

Като обичаме Бога, живеем в Него, а като не го обичаме, сме отдалечени от Бога.

 

„Как трябва да се разбира вярата?“

 

Френологически от двете страни на главата има по един център на вярата, а друг на надеждата. В центъра на вярата има три подцентъра: на вярата, на упованието и на учудването. Вярата е чувство, а не способност. Вярата е над човешкия ум. Чрез вярата човек може да разграничава коя мисъл е права и коя не е права. Вярата е вътрешно зрение на духовния свят. Вярата е нещо Божествено. Тя се опира на интуицията. Чрез вярата човек може да вижда неща, които не са видими външно. Човек, който има вяра, той предвижда неща за хиляди години напред. Само че колкото са по-далечни нещата, толкова по-малко се виждат подробностите, а само в главни черти.

 

Вярата развива ясновидството в човека.

 

Вярата, като се опита, става знание, а докато се превърне в знание, човек чрез вяра познава нещата, обаче винаги остават области на вярата, защото човек живее в безграничното.

 

Когато някой убие някого, то убитият върви след него и го измъчва. А убиецът, ако разбира закона, ще се моли за убития, тогава убитият ще му прости.

 

После, по закона на прераждането, убитият ще се роди като негово дете в следващото прераждане. Той ще го възпита, за да изглади кармата.

 

„Кажете ми нещо от вас извън моите въпроси.“

 

Ще ви кажа три неща:

 

Всички семенца на любовта посейте в Божествената градина на своята душа.

 

Всички семенца на надеждата посейте в градината на своето сърце.

 

Някои от плодовете, които се родят, давайте на ония, които имат нужда.

 

Всеки ден размишлявайте върху едно изречение от книгата“Светът на великите души“ и от книгата“Свещени думи на Учителя“.

 

Когато отидете в своята страна, разправете и на другите това, което знаете, и вижте как ще го приемат.

 

Практикувайте специалните дихателни упражнения за възприемане на любовта.

 

Европа има да премине едно голямо изпитание в годините, които идат. Но това може да се отложи за няколко години, ако хората постъпват разумно.

 

Работете с молитва за отлагане на това изпитание. Два влака, като вървят бързо един срещу друг, ще стане страшна катастрофа. Но ако забавят хода си, те пак ще се сблъскат, но не толкова катастрофално.

 

Северните страни отиват на юг към екватора. Там ще става от ден на ден по-топло. Там климатът ще се измени. И когато това стане в достатъчна степен, тогава плодовете там ще станат много добри. Границите на студа ще се отместят още по на север.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...