Jump to content

Който служи на Бога


Recommended Posts

КОЙТО СЛУЖИ НА БОГА

Изгрев, 10 декември 1955 г.

Любезни брат,

 

Тук ще ви изложа един разговор с Учителя. Изпълнихме гимнастическите упражнения на полянката и се върнахме в салона с Учителя. Всички бяха под живото впечатление на идеите, които Учителя изложи в школската лекция. Изпяхме няколко песни. Стана въпрос за нашето отношение към Разумното начало в света. Ето основните мисли, които Учителя каза във връзка с разговора.

 

Когато човек започне да живее за себе си, ражда се злото. Питам, ако клонът или листът живеят само за себе си, няма ли да загинат. Най-първо листата, клоновете, цветовете, корените живеят за другите и после за себе си. Когато говорим за Бога, Той е цялото, за което трябва да живеем най-първо и от това зависи нашето щастие.

 

Как човек изгубва своята свобода? Щом той използва всичко, каквото има, за себе си, цялата му основа изчезва. Той остава на друга основа, която няма нищо общо с първата му основа в живота. Има няколко степени на съзнание у хората. Христос казва: Всичко да се даде на Бога, всичко, с което човек разполага, да се тури на разположение на Бога. Мойсей казва само 1/10 да се даде на Бога. А при обикновения човешки живот само сегиз-тогиз човек дава по малко за Бога, за Божественото.

 

Мъчението е последица, трудът е средно стъпало, а служенето на. Бога е най-високата точка, до която човек може да се изкачи.

 

Какво нещо е служенето?

 

Служенето е да работи човек любовта да се разпространи.

 

Хората, като започнат да обичат Бога, ще започнат да работят, както Той работи. Всички страдания произтичат от това, че ние не сме турили идеята да служим на Бога (Господа), да работим за Него.

 

Твоето разположение да не зависи от външните условия. Например дойде някое препятствие, нещастие, ти да не измениш радостното си състояние, което имаш.

 

Човек трябва да бъде умен, добър и силен, защото само умният, добрият и силният може да служи на Бога. Само добрият може да бъде силен.

 

Когато човек работи за другите, той работи над себе си.

 

Първото положение е учене и служене на Бога.

 

Сега събуждайте хората.

 

За две неща ще бият човека. И за две неща ще го блaгocлaвят. Ще го бият, ако не се учи и не слугува. А ще го благославят, ако се учи и слугува. Не може да слугува онзи, който не е учил и който не знае. За да може човек да слугува, трябва да знае.

 

Една сестра попита: „Какво е служене на Бога?“

 

Учителя каза:

 

Всички тези хора на Земята се молят на Бога и Бог не може да слезе долу на Земята. И ние ще работим вместо Бога. Бог ще работи горе за нас. Когато вие помагате на другите, техните ангели помагат на вас и ви създават най-добри условия за вътрешна истинска дейност. Когато вие помагате на другите, на вас ви се подобряват вътрешните условия, помага ви се от вътрешна страна.

 

Всеки човек, за да познае Бога, трябва да се учи на разумно самопожертвувание. Ако не практикува самопожертвуванието, той нищо не може да научи. Казва се в Писанието: „Представете телата си в жертва жива, свята, благоугодна на Бога. “ Сега неуспехът се дължи на това, че има свръхпожертвувание. Отначало докрай човек да бъде жертва.

 

Жертвата е закон за проява на Любовта.

 

Да приложите любовта, това значи да служите на Бога. Като прилагаш любовта, ти вече служиш на Бога. Каквито жертви правиш, да ги правиш за Бога. Една воля има в света, която трябва да изпълниш волята на Бога.

 

Ако не служиш, нищо не се ползуваш. Ако служиш на Бога, служи Му с ум, сърце, душа и дух. Не само да възлюбиш, но и трябва да служиш с любов. Да възлюбиш без служене, не е пълно.

 

Ние сме в епохата на служенето. Служенето на Бога е упътване на душите, за да могат да вземат участие всички в Божествената работа.

 

Който живее за себе си, няма любов. Който живее за другите има любов.

 

Ако си богат, ще считаш, че богатството не е твое. Ще туриш за себе си много малък бюджет, а за останалото ще кажеш, че не е твое. Няма да кажеш, че можеш да направиш с него каквото искаш. Можеш да направиш с него каквото искаш, но ще загубиш светийството.

 

Един брат попита: „Как да служим на Бога?“

 

Учителя каза:

 

Всяка работа, която човек извършва, да бъде за Бога!

 

Иди при един приятел и му помогни. Кажи си, че това го правиш за Бога. Всичко е за Бога. И затова каквото правиш, прави го за Бога. Всяко нещо, което правиш, да е за слава Божия най-първо. Някой може да говори хубаво, но всичко това да служи за слава Божия. Славата на Бога да изпълни. Като помагаш на ближния, ти служиш на Бога.

 

Който обича Бога, като види, че един камък не е на мястото си, да го тури на мястото. Виждаш, че два клона са се сплели, освобождаваш ги. Или виждаш един извор непочистен. Почисти го. Две кучета се борят за едно нещо. Изваждам и им давам геврек и ще престанат да се карат. Виждам, че един камък е паднал и е притиснал едно растение, ще отместя камъка. Две мравки се карат. Хвърляш трохи и ги примиряваш. Услужи на една мравка. Бог вижда и се радва. Виждаш едно наведено цвете, изправи го. И като правиш тези неща, приятно ти е.

 

Една сестра каза: „Учителю, искам да служа на Бога. Кажете конкретно как?“

 

Учителя каза:

 

Ето как:

 

1. Във всичко да виждаш хубавото, положителното.

 

2. Да имаш вяра, че всичко се превръща на добро.

 

3. Да не чакаш големите работи, в които да служиш на Бога, защото те идват много рядко в живота, но в малките работи служи на Бога. Малките работи да не отлагаш.

 

Сравнявам как Бог се проявява и как ние се проявяваме. Оттам трябва да почнем. Както Бог се проявява това да вземем като мярка.

 

Имаше един брат, гост от с. Велчево, Старозагорско. Учителя му каза:

 

Ето какво ще занесеш на братята и сестрите там:

 

Досега те са били лоши господари, сега да станат добри слуги.

 

Човек трябва да се научи как да служи на Бога. На някого дай подтик да рисува. Друг да чете някоя хубава книга, да напише нещо, да полее едно цвете, да даде някому чаша вода. Нашият морал е като минаваме покрай едно дърво, да му помогнем от каквото има нужда.

 

Изпълнението волята на Бога и служенето на Бога е много лесно нещо. То става в малките работи. Например Бог ти каже: „Иди при този отчаян човек и му кажи: Твоите работи ще се уредят, ти направи това. “

 

Ще питаш Бога какво да направиш. Ще отидеш при Бога и ще му кажеш, каквато работа желае, ще я извършиш.

 

Като дойде Бог и ти даде да извършиш нещо, като не извършиш това, което Бог ти казва, ти Го ограничаваш. А ти кажи: „Може, може!“

 

Една сестра попита как може малкият човек да ограничи Бога. Учителя каза:

 

Ето я идеята: Не може ли да ограничиш слънцето, като затвориш капаците на стаята си? Бог не се сърди никому, но щом затвориш капаците на стаята си, лишаваш се от едно благо.

 

Най-важното служене на Бога е печеленето на души за Бога. Божията работа сега се състои в намирането на готовите, предопределените души, които сега трябва да намерят Божествения път.

 

Няма по-хубаво нещо от това, да разбере човек Божиите пътища, но докато ги намери! Тъмният дух идва и ти казва: „Какво си тръгнал по този път?" Когато той дойде, ще му кажеш: „Ние вземаме ролята на слуги, слуги на любовта. Ние отиваме да слугуваме на Бога. Ела и ти да Му слугуваш. “

 

Всичко, което придобиеш вън от Бога, можеш да го изгубиш. Щастието е само в Бога. Отникъде другаде щастие не може да дойде. Човек не може да бъде щастлив вън от Бога.

 

Трябва връзка с Бога, непреривна, непрестанна, без прекъсване, защото, като стане прекъсване, злото идва. Ти, като служиш на Бога, няма какво да Му дадеш. Той си има всичко. Ти, като Му служиш, ще вземеш. Ти, като служиш на Бога и на ближния си, служи безкористно, както Бога, т. е., без да очакваш нещо. Който върши своята работа, ще има обикновените благословения, а който върши Божията работа, ще има извънредни благословения.

 

Онзи, който прави добро, сее и жъне. Онзи, който работи за другите, нищо не е изгубил. Човек, който служи на себе си, най-после остарява и не е доволен от себе си. На Бога като служиш, не остаряваш, но се подмладяваш. Който служи на Бога, нещата му се нареждат.

 

Законът е този: Ти само желай да служиш на Бога и условията сами по себе си ще дойдат. Ще дойдат случките, ще дойде слугуването. Ще се нареди всеки ден, стига да храните това желание.

 

Щом почнеш да служиш на Бога, всички хора ще ти станат обични, ще видиш, че това са души.

 

Има два вида хора които живеят за себе си и които живеят за другите. Последните живеят за Бога. Вие, като работите за Бога, ще бъдете силни. Който пожелае да служи на Бога от любов, у него непременно ще се събуди известна дарба или известен малък талант, който постепенно ще се разраства. Човек може да ликвидира своята карма само като служи на Бога.

 

Единствената работа на човека, която остава през вековете, е работата за Бога. Смисълът на живота се заключава в слугуването. Да служи на Бога, това е главната задача, която човек трябва да реши. Реши ли тази задача правилно, всичките му работи ще се наредят. Когато човек се реши да служи на Бога, сърцето му се изпълва с радост, умът му със светлина, а волята му с активност.

 

Онзи, който е роден вътрешно, трябва да желае всичко, каквото е придобил знание, сила и богатство, да отдаде на Бога. Великото разумно начало трябва да бъде на първо място в неговото съзнание. На първо място Бог! Всеки по отношение на това, което има, е касиер на Бога. Ще ви дам едно правило: Това, което Бог прави за вас, правете и вие за хората.

 

Ако човек иска да получи възкресение, той трябва да пази следните две положения: Първото положение е всяка сутрин и всяка вечер да изпраща от своето благо, което е вложено в неговата душа, на всички хора.

 

Второто положение на висшата любов е да любиш хората и тогава, когато те мразят и ти вършат зло, да им служиш по цял ден, без те да знаят това.

 

Вие сега сте строители на новото. Човек, като свърши работата на Бога, минава в по-високо положение.

 

Божият път е най-лесният. Там има методи. В Божия път работите не са така тежки. Най-лесното нещо е да служиш, а най-мъчното е да грешиш, защото ще плащаш. Човек трябва да стане съработник на Бога.

 

Безлюбието е причина за всички болести и страдания в света.

 

Има закон: Ти не можеш да възлюбиш Бога, докато не работиш за Него.

 

При работата за Бога човек ще приеме любовта.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...