Jump to content

Езотеричният път на ученика


Recommended Posts

ЕЗОТЕРИЧНИЯТ ПЪТ НА УЧЕНИКА

Изгрев, 12 декември 1953 г.

Любезни брат,

 

Сега ще продължим разговора с Учителя за вътрешната, мистичната работа на ученика, почната в предидущото писмо.

 

За влизане във връзка с напредналите същества трябва да се използуват Старият и Новият завет. И ще се види, че най-важното условие е чистотата. После е важен и стремежът на ученика. Стремежите на човека да бъдат от същото поле, в което се намират и стремежите на ангелите, т. е. служене на Бога. И тези напреднали същества желаят да влязат във връзка с другите същества, за да може да се работи.

 

Чистотата на Витоша спомага за влизане на човека по-лесно във връзка с ангелската йерархия. Но те не живеят на Витоша. Същото се отнася и за Рила, т. е. В много места на Рила те не живеят, но въпреки това тамошната чистота спомага да влезе човек във връзка с тях. Изключение от това правят само най-непристъпните места на Рила - там. те живеят постоянно.

 

За да влезе във връзка с напредналите същества, човек трябва да работи. Всеки ден да пречиства себе си. Колко непотребни мисли и желания има, които като мухи хвъркат около човека. Какви ли не безполезни мисли има човек. По-голямата част от живота му е прекарана в безполезни работи. Когато влезе в езотеричната страна на живота, той ще влезе в общение с невидимите. Но за да е подготвен за това, той трябва да бъде много внимателен, да не е способен на най-малката отрицателна мисъл, на недоверие, колебание и пр. Само тогава е готов да влезе в общение с напредналите същества.

 

В езотеричната страна човек трябва да влезе, когато е готов, понеже когато не е готов, е опасно, като има някоя отрицателна мисъл или отрицателно чувство.

 

Всички напреднали същества ръководят съществата на Земята. И ако не влезем във връзка с тези ръководещи същества, не можем да влезем във връзка с напредналите същества. Ако направиш, услуга някому на Земята, ти ще имаш благоволението на тези висши същества горе и ще можеш да влезеш в общение с тях. А това значи да работиш за разпространение на новите идеи, да обръщаш души към Бога, да ги водиш към Бога, да помагаш за тяхното събуждане, тогава ще имаш благоволението на висшите същества.

 

За да може човек да влезе в общение с тези възвишени същества и с реалния свят, той трябва да е подготвен от миналото. Миналото и настоящето трябва да се свържат. Трябва да е работил в миналото, да не мисли, че ще може да влезе в общение, ако само сега направи нещо. Значи да има условия и от миналото.

 

Когато човек влиза в общение с ангелската йерархия, той трябва да има някоя работа, поради която трябва да влезе в общение. Той и те трябва да имат еднакъв интерес от това, както когато търговецът извършва операция от интерес.

 

За сношение с ангелската йерархия може да се каже следното: Частичният закон е във връзка с общия закон. Трябва по-рано да се приложи общият закон и тогава частичният. Това значи: Ако човек не може да влезе във връзка с Бога, с никого не може да влезе във връзка. Като влезе във връзка с Бога, тогава ще влезе във връзка и с йерархията.

 

Преди да влезеш във връзка с френския народ, ти предварително ще изучиш външната страна на този народ: езика, нравите и пр. Докато не изучиш езика на Небето, как ще влезеш във връзка с невидимия свят? Песните, които съм дал с чужди думи, са все от този език на Бялото братство ( Махар Бену, Венир Бенир и пр.)

 

Един брат попита как може да се научи на Божествения език. Учителя каза:

 

Божествения език отвътре ще си го сложите. За колко време ще го научи, то зависи от желанието на човека.

 

Най-първо човек трябва да си създаде едно духовно тяло, чрез което да се съобщава с невидимия свят. Усилия трябват за това - това е всичкото. Зависи от усърдието.

 

Вие ще живеете едновременно два живота, ще държите двата метода:

 

1. Ще работите с хората, доколкото може да им се предаде истината на светски език.

 

2. Ще имате свещен час. Всеки ден ще се уединявате, ще съзерцавате, ще размишлявате върху най-възвишено- то. Всеки ден да има уединение и размишление. Човек никак да не се безпокои за резултатите. Той ще има постижения. Защото безпокойството е голяма спънка, голям недостатък. Например някой често казва: „Толкова години съм се занимавал и нищо не съм постигнал.“ Това е спънка. Ти ще направиш молитва, концентрация, съзерцание, ще посееш семената и няма да се безпокоиш за по-нататък.

 

Концентрираният човек всякога трябва да обръща ума си към Бога като извор; значи обръща ума си към това, отдето иде животът на всички хора, отдето идват благата на всички хора.

 

Ще ви дам няколко упражнения. Най-първо ще ви дам едно упражнение за 10 дена. За 10 дена прочетете цялото Евангелие на Йоана, намерете във всяка глава най-важното положение - намерете такива положения, които да са скачени едно с друго и да идат като допълнение едно на друго. Има неща, които имат отношение към живота на Земята, други имат отношение към сърцето, трети към душата и четвърти - към духа.

 

Друга работа през тези 10 дена ще бъде тази: да гледате, да си представите съзнанието на Христа - как е гледал на нещата. Ще си представите едно същество, чийто живот и чието съзнание е свързано с Бога, съвършено е погълнато в своя живот в изпълнение волята на Отца.

 

Второ упражнение. Задруги 10 дена прочетете първите 10 глави от Йоана и от всяка глава си избирайте по 3 стиха за размишление. Същевременно през тези 10 дена размишлявайте върху следното: „Ако Христос беше на мое място, как бих постъпил?“

 

Вие трябва да вървите по пътя на Христа. Друг път освен пътя на Христа няма. Изобщо в тази област трябва да се започне с Христа.

 

Трето упражнение. За следващите 10 дена проучвайте 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 и 19 глава от Йоана и размишлявайте върху тях. Да влезете вътре в този Дух, докато дойдете да разбирате нещата. Сега сте по-близо до Царството Божие. По-лесно можете да придобиете нещо, отколкото по-рано.

 

Ще ви дам четвърто упражнение за десет дена, а именно: вземете за размишление и концентрация първия стих от 15 глава от Евангелието на Йоана: „Аз съм истинната лоза, вие сте пръчките, а Отец ми е земеделецът.“ През тези 10 дена вземете за проучване Посланието към колосяните и си изберете някои стихове от това послание за размишление.

 

За влизане във връзка с висшите разумни същества най-добрият начин е следният: човек да се стреми да служи на Бога. И тогава ще влезе във връзка с тези същества. Това е единственият начин да дойдат тези същества при човека и да му помагат. Човек трябва да работи, да развива в себе си известни сили, за да борави с една тънка материя. Това не е лесна работа.

 

Една сестра попита: „Как да стане човек проводник на тези сили?“

 

Учителя каза:

 

Вие се занимавайте със закона за любовта и ще дойдете до това. Законът за любовта води към това. Чрез любовта, чрез учене - този е пътят за влизане във връзка със съществата, които са завършили своето земно развитие.

 

Друг метод е следният: за да достигне човек общение с висшите същества, с ангелите, да мисли за тях, за тяхното съзнание. Моралът на хората е личен, а техният морал е общ. Хората търсят своите лични облаги, а те търсят общото благо. Мислете за техните идеи, за тяхната интелигентност, за тяхната чистота. Когато мислите за тях, изпитвайте любов към тях. Тогава те ще ви се изявят. Размишлявайте всеки ден върху напредналите същества. Това прави възможно общението и свързването с тях.

 

Когато сте при Рилските езера, да се молите не в палатките, а за целта да излизате на някой връх през нощта, след полунощ.

 

Една. жена отишла при един светия, но него го нямало там. Тя помела, донесла вода, изчистила. Тогава той може да й преподава. А някой отива наготово и иска да му преподава. Най-първо човек трябва да си представи, че духовният свят е пълен с разумни същества. И доколкото можем, да имаме тяхното внимание. От това зависи успехът на човека.

 

Човек постоянно трябва да държи в ума си, че живее пред куп свидетели. Той трябва да държи идеята, че около него има съзнания, които са будни. Най-първо той въз-приема техните мисли. Той има антена и с нея долавя мисълта им.

 

За да влезеш във връзка с учените хора, какво трябва да правиш? Трябва да учиш техните произведения. Например искаш да се занимаваш с Гьоте или с Кант, или с Дарвин. Нали трябва да се запознаеш с това, което те са писали. Така ти се свързваш с тях. И като ги видиш, ще им кажеш: ,Аз съм чел твоите книги. “ И ако не си ги чел, той не иска да говори с тебе.

 

Превод: Природата е произведение на разумните същества. Проучвайте сега природата, за да влезете във връзка с разумните същества, които са зад този порядък на нещата.

 

Аз мога да дам някому метод за запознаване с един ангел, понеже ангелите идват на Земята да помагат, когато някой човек има много големи противоречия. Ти, като отидеш да помагаш, запознаваш се с ангела на мястото, дето той е отишъл. Големите мъчнотии са мястото за запознаване с ангелите.

 

Със сърдечен братски поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...