Jump to content

Други черти


Ани

Recommended Posts

Други черти

Гледам, религиозни хора, ходят като биволи, кретат. Човек, който стъпва на петите си, като че тресе цялата Земя, той не може да бъде религиозен, той не може да има Любов към Бога. Човек, като влезе в една къща, никой да не го усети, като стъпва, леко да върви. Съзнание трябва - той гледа да не безпокои хората. Българинът особено обича да стъпва на петите си. Сега, това не е лошо, но с удрянето на петите се губи голяма част от енергията. Излишна енергия се губи. В грубите думи се харчи много енергия. И в грубото ходене се харчи много енергия. В природата енергията трябва да се пести, защото мъчно се добива.

 

Реалното е вътре в нас. Никога не се отказвай от най-малката добродетел, която можеш да носиш, от добрата мисъл, която може да ти дойде! Никога не се обезсърчавай. Казваш, остарял си. Ти си се заблудил, ти си се натоварил. Разтовари се, ще се подмладиш. Трябва да учите закона на разтоварването. Вие от 20 години помните кой ви е обидил, кой ви е направил нещо, баща ви как се е отнесъл, брат ви как се е отнесъл. Представяте си отрицателни работи, не си представяте красиви работи. Красивите работи са редки. Откак съм дошъл в България, побеляла ми е главата от оплакванията на хората. Аз този живот го търсих и още има да ми стане бяла главата.

 

Сатурн представлява най-лошите условия, отгдето се е отклонил човекът. Тези пръстени около Сатурн са една емблема, която показва причините на отклонението. Затова когато се изучават планетите, човек трябва да изучава отношението на доброто и на злото в света, вътре в нас, в нашия организъм или противодействащите сили. Ти не можеш да разрешиш едно противоречие в света, ако не разбереш Сатурн. Тогава принципът Сатурн знае причините на доброто и на злото и при него ти ще знаеш как да се освободиш. Ако ти разбираш този принцип, ще знаеш как да се освободиш. Само Сатурн може да разреши противоречието. После, Сатурн е много морален. Той не се лъже. Той е най-моралният тип. В него има морал от страх. Ако вземеш Сатурн в неговата форма, той се отличава с един вътрешен страх. А самият принцип, той е най-чистият принцип. Чист е, казва: „Над всичко седя аз, няма какво да ме лъжат!” Това, което още занимава Юпитер, защото Юпитер все още можеш да го подкупиш със слава в света. Но един човек, който е ял попарата на тази слава, ти не можеш да го подкупиш. Един човек, който има добре развита тази форма на Сатурн, ти не можеш да го подкупиш. Един човек, в когото господства Сатурн, ти не можеш да излъжеш. Той не се лъже.

 

Сатурн ще те направи дървен философ, на нищо друго да не вярваш, освен на себе си. Като изпита нещо 99 пъти, само тогава може да повярва веднъж - затуй е добър банкер. Когато дава пари назаем, урежда работите така, че да има трима-четирима гаранти - той никога не губи.

 

Всичката философия на Сатурн седи в това: какви трябва да бъдат отношенията на природата към мене? Ако го духне вятърът, ще каже - не е навреме. Или, ако се препъне на пътя, ще каже - пътят не е направен добре. Той винаги вижда все лошата страна. Значи запазва принципите на човека за неговата личност. А Сатурн е взел същевременно всичките благоприятни и неблагоприятни условия отвънка. Каквото и да му кажат, той ще каже: „Работата така не седи”. Той е винаги на особено мнение.

 

Понеже Сатурн господства над българите, вие ще бъдете внимателни спрямо него. В какво отношение? Няма да му разправяте вашите идеи. Мълчете си, гледайте да го изненадате. Когато реализирате нещо, тогава да разбере той. Щом кажеш какво си намислил, той ще развали работата. И затова на българите работата върви дотогава, докато никой не я узнае. Узнае ли я някой, всичко се разваля. Вземете примера с Балканския съюз. Създаде се, но Сатурн дойде, намеси се и развали работата. Той направи такава каша, че българите и сърбите и до днес не могат да се помирят. И в религиозно отношение пак Сатурн е, който пречи. И в Школата - също, навсякъде е той. Аз гледам, дойдат съмнения, пак той - същата чорба.

 

Един българин, като отиде в кръчмата и се напие, може да изнесе и най-интимните работи, които са му казани като на приятел. Някои казват: „Какво от това, че изказал тия работи?” Аз забелязвам, че същото това нещо става и между вас. Ако вие изнесете някои от интимните работи на някой ваш приятел, вие сами ще се спънете в живота си. Ако великият закон в света беше такъв - да изнасяме всичко, защо природата не е изнесла всичко, защо го държи закрито?

 

По същия закон има много свещени работи, които ние трябва да пазим. Докато ги пазим, има благородство в нас, изнесем ли ги, ние сами се унижаваме, ние сами се компрометираме. Човек, като изнася свещените неща, аз казвам, че този човек проституира. Има известни свещени работи, до които като дойде да говорите, кажете: „Приятелю, по този въпрос няма да говорим, дотук ще спрем!”

 

Защото си Сатурн, само за себе си гледаш. Етикеция в такъв човек няма. Той гледа само за себе си. Той счита, че всеки човек е по-долен от него. „Няма по-достоен човек от мене“, казва той. Тъй мисли Сатурн.

 

Когато идвал руският император в България, излязъл му цирей. Лекувал го един българин. Купил една лоена свещ за 25 стотинки. Обаче, тази свещ, като преминала през всичките книги, станала 12 хиляди рубли. Да пишат в книгите за един цар е срамота - 25 стотинки - много евтино. Турили 12 хиляди. Питам: вярно ли е това? Не е вярно. Какви са съображенията? Съображенията са всеки да вкуси от лоената свещ. Чудното е, че като ядат от тази свещ, тя се увеличава - от 25 стотинки става на 12 хиляди. Колко пъти се е увеличила?

 

Българинът, веднъж излъжеш ли го, повече не ти вярва.

 

Българинът го осъждат за някои работи. Той не е толкова лош. Той има една философия мрачна. Той е малко сатурнов тип, не обича да се хвали. Горделив е. Българинът не е тщеславен, но е горделив. Замислен ходи, казва: „Малко съм постигнал”. Защото тщеславните хора, малко като направят, окрякат орталъка. Горделивият, много като направи, той мълчи, иска другите да говорят.

 

Причината на земетресенията, сме ние, хората. Хората със своите мисли стават причина да се явяват землетресения. Да, и българите не са далеч от туй разбиране. Когато в България в някое село се извършват престъпления, настава суша или градобитнини. Постепенно едно по едно като се изчистят тия прегрешения, дойде пак дъжд, а градобитнината престава. Сега ние всички сме свързани с природата. И така чувствително ние сме свързани, че може да причиним и голямо добро, и голямо зло. И затуй Господ ви е турил натясно, не ви е дал голяма власт. Някой път вие искате да имате власт. При сегашното състояние, ако Господ би ви дал власт, с гняв бихте отрязали главата на някого, без да искате, и после щяхте да съжалявате.

 

Българинът има една черта - не обича да му заповядват. Остави го свободен, ще направи много повече за тебе.

 

Защо българите досега не са дали нито един гениален човек? Защото в характера си имат известни черти, които трябва да се възпитават. Тези черти пречат на гениалния човек да се прояви. За да се развие доброто, красивото в славяните, те трябва да минат през страдания. Ето защо днес никой от славянските народи не минава през такива големи страдания както Русия. Лошото, което съществува в славянските народи, днес излиза. Злото, което виждаме днес в света, е било скрито в човека и сега излиза навън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...