Jump to content

14. КРЪСТЪТ


Recommended Posts

КРЪСТЪТ

Символът на Земята е кръст върху окръжност. Наистина кръстът е символ на физическия свят, в който силите на висшите светове кристализират в геометрични форми. Геометрията е езикът на природата и кръстът е една дълбока идея на Земята. В него се пресичат две сили — перпендикулярна и хоризонтална. Това са теченията в природата, като едното слиза от слънцето към центъра на земята и се връща обратно чрез кръговратно движение, а другото обикаля земната повърхност. Растенията са обърнати с главата към центъра на земята; човекът, с глава към центъра на слънцето; а животното е с хоризонтален гръбнак и черпи от околовръстното течение на земята. Растението черпи сили чрез корена си от течението, слизащо от слънцето към центъра на земята, а човек чрез главата си черпи енергия от слънцето, която слиза по вертикалния гръбначен стълб. Растението следователно е изобразено чрез долната част на кръста, човекът — чрез горната му част, а животното — чрез напречната му ос.
Но кръстът изобразява още и две сили, които са в противоречие на земята — божественото и човешкото начало. Човешкото винаги разпъва божественото, когато не е влязло в хармония с него. Така хората разпнаха Христос на кръста, те бяха в противоречие с Неговите идеи, не ги приеха.
Как ще разрешим този противоречив символ на Земята? Когато осите на кръста се превърнат в диаметри на окръжността, която се получава при завъртането му около двете напречни линии. Само кръговото движение разрешава кръста. Човекът, попаднал в противоречие, трябва да прави усилия да примири противоречието. В случая окръжността дава разрешение на кръста. А окръжността е символ на вечното, на безсмъртието. Ако земята е кръст, слънцето е окръжност. Най-разумното движение в природата е кръгообразното. Това е движението на всички небесни тела. Това е линията с най-слабо съпротивление.
Когато човек се проявява на физическия свят, той среща съпротивление, защото съпротивлението е закон на материята. При съпротива той отстъпва, след което пак настъпва и това му движение към периферията и към центъра образува кривата на окръжността в дългия жизнен процес. Така че човек се движи по крива линия в проявите си.
Вертикалната ос на кръста може да се вземе и за символ на електричната енергия, която се проявява чрез ума, а хоризонталната — на магнетизма, който действа в чувствата и симпатичната нервна система. Когато умът и сърцето заработят паралелно и хармонично, човек излиза от областта на противоречията и влиза в живота на душата — става изразител на божествената си същност.
Умът и сърцето се срещат и примиряват само в душата.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...