Jump to content

18. ПРИРОДА


Recommended Posts

ПРИРОДА

Природата е разумна майка, която възраства и възпитава безбройните си деца. Тя е велик педагог. Познавайки естеството на детето си — човек, тя го възпитава по чудни начини. Чрез всичките си царства тя му предава най- разумни уроци. Ето, минералното царство го учи на твърдост, устойчивост и търпение. И камъните са съзнания, които стоят затворени в най-гъстата материя и търпеливо очакват освобождението си, за да влязат в растителното царство. Растенията учат човека на красота в проявите и стремеж към слънцето; на точност и едновременност в действията си, да се вглъбява в себе си при лошите външни условия, а да се проявява при благоприятните такива. Те го учат на сложните биохимични процеси, които той трябва да извърши в психическия си живот. Човек минава през ония процеси, през които минава растението от семката до плода.
Животинският свят, който съдържа големи количества магнетична енергия, от която човек черпи, му предава някой от най-важните уроци в живота. Животните са служебните духове в природата. Те служат с велико търпение на човека. Те жертват всичко, което имат, за нас, а ние само трябва да се научим като техни разумни братя да не жертваме ценния им живот за прехраната си, което е престъпление, а да се учим на добродетели от тях.
Колко чудни са растенията и животните, а колко малко ги познаваме: Ние ги третираме като несъзнателни същества и вършим какви ли не произволи и насилия над тях, а те мълчат и търпят; но природата записва в живата си книга всичко, което човек като съзнателно същество върши спрямо по-малките си братя и го държи отговорен, иска му сметка за всичко. Ето един случай, където жестокостта на човека бе наказана. Един младеж отрязал езичетата на пет лястовички, обаче му се родили пет глухонеми деца.
Животът е снимка на делата ни, от които понякога ние се ужасяваме. Но щом ни се поднасят те са наши и трябва да преживеем това, което сами сме създали, за да научим урока да не правим на другите това, което не искаме и те да правят на нас.
Разумната ни майка е скрила на високи места ценностите си, та само порасналият човек да може да се добере до тях след големи усилия. Вътрешните стаи на природата са складове на чудни енергии, до които всеки, който се домогне, сам проверява това. Там е скрита силата, която мощно те поема по спираловидния възходящ път и ти възлизаш от свят в свят на все по-богат и по-красив и съвършен живот.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...