Jump to content

19. РАСТЕЖ


Recommended Posts

РАСТЕЖ

Растежът, развитието е основен закон в природата. Всеки зародиш чака момента за своето развитие. Във всеки зародиш е скрита силата, необходима за развитието му, когато попадне при благоприятни и подходящи условия.
 
Човекът, който е микрокосмосът, съдържа зародиши, които още не са намерили подходящи условия за своето развитие. Много малка част от неговите възможности е проявена досега. Това се дължи на дълбоки причини, които тепърва ще разберем.
 
Природата не отглежда децата си в инкубатори, а ги поставя при условия на борба за преживяването си. Устояват най-здравите, най-издръжливите.
 
Редом с физиологичното развитие върви духовното развитие на човека, защото той е същество със самосъзнание, което е проява на душевните му способности, които го отличават от другите същества на земята. Духовното развитие подразбира съзнателна дейност в областта на дарбите и добродетелите, които човек носи. Ако спрем да работим и създаваме условия за духовното си развитие, ние оставаме на едно ниско ниво в еволюцията си и постепенно слизаме, защото в природата няма статични положения. Ти или възлизаш, или слизаш. Това са течения в човешкия живот, с които ти се сливаш. Ако се определиш към положителните, градивните сили в живота, ти получаваш съдействието на разумните сили в природата, които създават възходящото течение, и обратно.
 
Растежът е процес на градивните сили, които имат превес над разрушителните сили с ограничена дейност.
 
Човек носи в себе си зародиши на доброто и злото. Спре ли да работи със силите на доброто и да развива добродетелите си, зародишите на злото израстват като бурени в него и той попада изцяло под тяхна власт. Историята неведнъж ни е показвала демони на злото в лицето на царе и управници — тирани. А и в ежедневния ни живот ние постоянно се срещаме с необузданите прояви на злото, което израства в несъзнателните хора до големи размери.
 
Законът на развитието изисква от човека ежедневна съзнателна работа над себе си — плевене на отрицателните издънки и грижи и усилия над дарбите и добродетелите, вложени в нас, за да изпълним призванието си на истински човеци.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...