Jump to content

26. ВЪТРЕШНИЯТ СВЯТ


Recommended Posts

ВЪТРЕШНИЯТ СВЯТ

Като орел, вързан за земята, духът ни удря криле и прави огромни усилия, докато се освободи от ограниченията на материята. В материята е най-малкото проявление на живота. И така ние отвръщаме често поглед от външните форми и условия и започваме да търсим свободата и широките възможности вътре в себе си. Там се крие изходният път от задънената улица на физическия ни живот.
Вътрешният свят е съдържанието и смисъла на земния човек. Той е великата алхимическа лаборатория, в която човекът е призван да изработи съвършенството и безсмъртието си. С велико търпение човек учи уроците на живота чрез опита на земните си съществувания, като най-напред събира фактите, подобно на някой ученик, след което започва да търси причинността на явленията, от чиято закономерност извлича законите на живота. Чрез законите той се добира до основните принципи, от които произтича животът.
Ако разгледаме фактите, законите и принципите от гледището на количествената мярка, виждаме, че първите са най-многобройни, които, групирани и систематизирани, се свеждат до по-малък брой закони, а най-малко са принципните. Те се свеждат до числото три. Фактите са физическият свят, законите — духовният, а принципите — божественият. И в нашия вътрешен живот ние се движим от множеството към единството, от анализа към синтеза.
Велика е науката на живота. Ние едва сега започваме системно и съзнателно да я изучаваме в новата школа на божествения живот. Официалната наука постепенно се сблъсква с необясними явления, които не се поддават на изследване с известните нам средства и методи. Необяснен е вътрешният свят от никоя наука досега. Той е областта на душата и духа ни, които тепърва ще се изучават. Това е божественият живот в нас.
По пътя на интуицията и вътрешните откровения ние постепенно започваме да разбираме този велик свят. И както тялото ни не може да функционира без плът и кръв, така и божественият живот не трябва да е само настроения и догадки, а да остане плът и кръв в нас, живот и сила, непрекъснат процес на вдъхновение. Науката за този божествен живот е новото в света.
Под ръководството на Великите Учители и напътствията, които Духът ни дава, можем да изследваме този чуден, богат мир и да заживеем по-пълно и смислено, отколкото сме живели до днес. Защото в колкото по-високи светове навлиза съзнанието ни, толкова по-светли и широки хоризонти се разкриват пред нас.
Необятни са възможностите на духовния живот, към който съзнателно или несъзнателно всички се стремим. Красив е животът на душата, която е излязла от недрата на Твореца.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...